Kormányinfó: Brüsszelben változás kell!

2024. február 01. 10:48

A nézetkülönbség eddig kezelhető volt, de most nem ezek kezelésére, hanem Magyarország elleni zsarolásra helyezi a hangsúlyt az EU –mondta el a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely.

2024. február 01. 10:48
null

Február elsejére, 10:30-ra hirdették meg az idei év második kormányinfóját. Igencsak mozgalmas időszakban áll a sajtó rendelkezésére a szerdai kormányülés után Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, hiszen a várva várt pedagógus-béremelés megtörténte mellett megkezdte munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal, Orbán Viktor pedig beláthatatlan fontosságú EU-s csúcsra utazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Elemezte a kormány az EU-s helyzetet” – mondta Gulyás Gergely. Leszögezte: van egy nézőpontbeli különbség a tagállamok többsége és Magyarország között. 

Hazánk ugyan nincs egyedül, de egyetlenként emeli fel szavát a háború ellen, mert, mint azt Gulyás mondta, az nem jelent megoldást semmire.

Ennek ellenére közös álláspont kialakítása lehetséges, ezért is szavazta meg Magyarország azokat az Oroszország elleni szankciókat, amelyek nem érintettek magyar érdeket.

A nézetkülönbség eddig kezelhető volt, de most nem ezek kezelésére, hanem Magyarország elleni zsarolásra helyezi a hangsúlyt az EU.

„Éppen ezért mondjuk azt, hogy Brüsszelben változás kell” – jelentette ki Gulyás, hozzátéve hogy erre a legjobb alkalom a június 9-i EP-választás lesz. 

A miniszter hozzátette: Orbán Viktor folyamatosan egyeztet kollégáival, de egyáltalán nem biztos, hogy megegyezésre tudnak jutni. 

Bővebb beszámolót majd a kormányfő fog tartani a napokban.

Gulyás arról is beszélt, hogy 140 ezer tanár kapta meg a béremelésről szóló okiratot. Az állami fenntartású iskolák tanári legkésőbb hétfőn megkapják az emelt bért. 32,2 százalékos béremelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése – tette hozzá. A béremelés elosztásánál a mesterfokú végzettség plusz 2 százalékot jelent, míg a hiányszakmá esetén 4 százalékpontos plusz emelés lesz. Bízik benne, hogy a diplomás minimálbér 80 százaléka lesz a pedagógusbérek szintje 2025-re.  

A miniszter ígérete szerint ebben a ciklusban megduplázódnak a tanárbérek. Hozzátette: az EU-tól ígéret van arra, hogy utófinanszírozással hozzájárul a béremeléshez, ez összesen 12 százalék lesz 2030-ra. 

Az SMA-szűrésről is tárgyalt a kormány, és 450 millió forint jut erre a területre 2024-ben – jelentette be Gulyás, aki arról is beszélt: a kormány meghallgatta és elfogadta Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter beszámolóját a fővárossal történt tárgyalásról. Gulyás szerint az új rendszerrel mindenki – az agglomerációban élők és a fővárosiak is – nyer, mindenkinek olcsóbb lesz a közlekedés. 

Ezt is ajánljuk a témában

Végezetül Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormányülésen szintén meghallgatták Pintér Sándor beszámolóját a világsajtóban is nagy port kavart olasz antifanő, Ilaria Salis ügyében. Gulyás elmondta: szerintük azért lett az egészből diplomáciai ügy, mert a cél Magyarország lejáratása. Biztosítani kell az emberi méltóságot, az említett hölgy fogvatartásának körülményei megfeleltek a magyar és nemzetközi előírásoknak.. Hozzátette: hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna. Luxus nincs a börtönökben, de általánosságban tisztaság van, ezt is igazolja, hogy nem volt Covid-járvány, mondta a miniszter.

Az olasz terhelt szavahihetősége megkérdőjelezhető, bizonyíthatóan hazudott végzettségéről is.

 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon összesen hétszer látogatták meg családtagjai és ügyvédje, más időszakban összesen 323 telefonhívást kezdeményezett, és 13 ellenőrzött videóhívása volt – ismertette Gulyás Gergely.

A nyugat-európai gazdatüntetésekkel kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, a most kipattant demonstrációk mutatják be, hogy egyre nagyobbak a feszültségek Európában. A Brüsszelben jelenlegi is zajló uniós csúcs ügyében Gyulyás Gergely kijelentette, nem akar tippelni, egyelőre nem világos, hajlanak-e kompromisszumra a tagállamok. Úgy fogalmazott, Magyarország tett egy kompromisszumos javaslatot, ezt láthatóan nem fogadták el.

A svéd NATO-csatlakozás ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány támogatja a svéd csatlakozást, tettek is erre javaslatot, azonban a parlamenti támogatáshoz bizalomerősítő lépésekre van szükség az Országgyűlés soron következő, február 26-i üléséig.

Ha szövetségesek akarunk lenni, akkor ha meghívják a svéd miniszterelnököt, azt illene megfelelően fogadni”

– jelentette ki a miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, mikor lesz meg a Fidesz EP-listája, Gulyás Gergely azt mondta: a következő héten tárgyal a témában a Fidesz elnöksége, a végleges döntést majd a választmány hozza meg, a listát pedig február végén teszik nyilvánossá.

Uniós forrásokra kitérve Gulyás Gergely megjegyezte, továbbra is zajlanak a tárgyalások, azonban megjegyezte, mindenki számoljon le azzal az illúzióval, hogy ez egy jogállami megoldás lesz. A tárcavezető kijelentette, az Európai Bizottság azért bünteti Magyarországot, mert más állásponton van bizonyos kérdésekben.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. február 02. 16:16
Olvasom, hogy egy székesfehérvári általános iskola fideszes igazgatója, tanítási napon, „templomölelésre” kötelezte az összes diákot. Kérdezem én maximális tisztelettel, miért nem mennek el már a büdös picsába ezek a megfelelési kényszerben szenvedő, álszent, fideszes gyökerek? Meddig nézik még a Jóistent révkalauznak?..
Pelso j.
2024. február 01. 16:49
Szegény Gergő. Nem szóltak neki, hogy mi fog történni a mai EU csúcson.....
SandorL
2024. február 01. 16:02
Elkepeszto az ellenzeki sajtosok kerdesei, provokacioi! Rtl, hvg, 24, telex stb. Szoval a frontvonal nyilvanvalo. Nem tudjak kit tamogatnak, nem tudjak mi lenne jobb de a kormany ellen mindent! Minden esetre, Simor Daniel jol megkapta: Bayer Zsolt kapcsan; - ugye, mint a bankar apja reven- nezze, ha az on apja bunei miatt most ont vennek elo..., pedig lehetne a sok mnb-s csalas sibolas, arany ugyek miatt. Mindegy is ezeknek krokodil bor van a pofajukon. Gulyas Gergely turelme, tajekozottsaga, szakertelme peldaerteku. Talan lehetne egy kicsit kemenyebb neha; jol emlekszem meg Lazar idejeben Csuhaj I kerdezett es mar percekig mondta a betanult szoveget, mindent bevonva a mondokajaba; Lazar kozbevagott: "Ildiko, mi a kerdes? Szerintem egy ujsagiro ettol porig eg, de nem Csuhaj. Nagyon tetszett!
files32
2024. február 01. 15:11
Langyos Gerinek nem volt annyi esze, hogy bevárja a főnökét, vagy ő IS át lett baszva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!