Elemző a Mandinernek: Bárhogy is alakul a Kutyapárt sorsa, a botrány Gyurcsánynak és Sorosnak kedvez

2024. március 11. 15:28

Tovább dagad a botrány a Kutyapáron belül. Nagy Dávid pártigazgató szerint Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna társelnökök lemondása még nem tekinthető hivatalosnak, a következő órákban dőlhet el a párt sorsa. A Nézőpont Intézet elemzőjét, Rotyis Bálintot kérdeztük.

2024. március 11. 15:28

Nyitókép: MTI/MTVA/Róka László

***

Teljes a zűrzavar a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP), mivel nem zárható ki, hogy Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna, a párt hétvégén lemondott társelnökei mégis a párt élén maradnak. Nagy Dávid, a Kutyapárt pártigazgatója Facebook-bejegyzésében arról írt, Kovács Gergelyt elbizonytalanította a párt tagságának eltérő véleménye, ami miatt a párt társelnöke végül mégsem indul az önkormányzati választásokon a XII. kerületben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezután született meg a szűk Facebook csoportunkban Gergő posztja a lemondásról. Igen, ez az a csoport ahol dúlunk a rosszabb időszakokban, mikor éppen nem tudunk találkozni. Kérlek, hogy ezt kezeljétek a helyén. Az hogy egy ilyen kiszivárog, az persze a mi hibánk 

– fogalmazott Nagy Dávid. Ez tehát egyértelműen arra utal, hogy a két pártvezető mindössze informálisan mondott le, de a párt tagjai és támogatói abban bíznak, hogy Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna meggondolják magukat. A bejegyzés szerint hétfő este dőlhet el a párt sorsa.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, ezzel a belső feszültséggel a Kutyapárt végleg elveszthette ártatlanságát és a párton belüli döntéseket részben már azok a külső erők irányíthatnák, amelyek a többi ellenzéki párt jelöltjeit támogatják.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha nem mond le a Kutyapárt vezetése, a botrány örök nyomot hagy

A legújabb információk szerint a társelnökök lemondása, vagy maradása hétfő este, a párt rendkívüli gyűlésén dől el.

A Kutyapárt belső koherenciája már biztosan sérült, hisz a társelnökök lemondása végső soron arról szólt, hogy miként határozza meg a párt a saját viszonyát és a stratégiáját a többi ellenzéki párthoz képest. Ez a tüske akkor is megmarad, ha az elnökség összetételében mégsem kerül sor változásra 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner megkeresésére Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője.

Kiemelte: ha mégsem változik a társelnökök személye, az még nem jelenti azt, hogy az ellenzékhez való viszonyulás kérdésében a párt világos és mindenki számára elfogadható választ tudna adni, vagyis az alapvető nézetkülönbség továbbra is fennáll. A szakértő szerint 

még egy professzionális, erős politikusokkal rendelkező pártnak is kihívást jelent, ha a vezető tisztségviselők hirtelen távoznak, főként egy választási kampány előtt. 

Nem beszélve arról, hogy a volt társelnökök azon kevés kutyapártos politikusok közé tartoztak, akik ténylegesen közhatalmi pozíciót is betöltöttek. Távozásuk oka és időpontja mindenképp nehézséget fog jelenteni a párt számára, hogy megismételjék a 2019-es eredményüket. Amennyiben a siker elmarad, akkor a Kutyapárt létezésének értelme kérdésessé válhat a választók számára. 

A Kutyapárt társelnöke népszerűbb lehet a Hegyvidéken a közös baloldali jelöltnél

Rotyis Bálint kérdésünkre felidézte, hogy a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása szerint 

a Kutyapárt a maga 8 százalék biztos szavazói bázisával a második legerősebb baloldali ellenzéki párt, mely elsősorban a fővárosi, kiábrándult baloldali szavazóknak köszönheti támogatottságát. Egy ilyen összetételű párt vezetője erős kihívója lett volna egy hagyományos baloldali jelöltnek, Kovács Gergely kiesése nagy könnyebbséget jelent a XII. kerületi baloldali indulók számára. 

Külső erők szedik ízekre a Kutyapártot?

A Nézőpont elemzője felvetésünkre elképzelhetőnek tartja, hogy külső hatások játszottak szerepet az MKKP belső konfliktusához. 

A baloldali összefogás megvalósítása a Soros-szervezetek egyik vállalt politikai célkitűzése, mely formációba az elmúlt években mindenkit sikerült belekényszeríteni. A Kutyapárt – bár sosem akadályozta a baloldali összefogást – kívül maradt, egyfajta alternatívát jelentett, ami a párt támogatottságán meg is látszódott. A Kutyapárt önállósága se a Soros-szervezeteknek, se Gyurcsány Ferencnek nem kedvezett, 

hisz veszélyeztette a 2019-ben megszerzett pozíciók megtartását, így elképzelhető, hogy a Kutyapárton belüli viták kirobbanása mögött külső szereplők aktív hozzájárulása áll – tette hozzá megkeresésünkre Rotyis Bálint.

A támogatók csalódottak

A Kutyapárt támogatói csalódottak a párton belüli konfliktus és a társelnökök reakciója miatt – derül ki a közösségi oldalakon az érintettek kommentjeiből. A legtöbben úgy látják, a párt megbukott, mivel nem sikerült az átmenet a viccpártiságból a valós politikai színtérre. A legtöbben abban is egyetértenek, ha Kovács Gergely alapító, társelnök valóban lemond, azzal egyben a párt sorsát is megpecsételi, távozása a Kutyapárt végét jelentené.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­g­ö­s­ ­­­l­á­­n­­y­o­­­k­ ­v­­­á­r­n­­­a­­k­­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Dodoba
2024. március 11. 18:53
Végül győzött a fű...
ursula-van-de-lejjebb
2024. március 11. 18:42
Szóval, a köv. történt: mégis van az a pénz, amiért soros elvtársnak és kitartottjainak átjátsszák a kétf@szút. Ez a gittegylet hasonló, mint a lengyeleknél a Harmadik út nevezetű szélhámos banda...egyfolytában járt a pofájuk, hogy se jobbra-se balra...aztán láthatjátok, kilóra megvették őket tuskóék. Arra vagyok kíváncsi, hogy a szavazóik, most mit gondolhatnak..? Ez ilyen Vonógabis lefordulás...
johannluipigus
2024. március 11. 18:06
Nem kár értük. Az mindenki számára egyértelmű volt, hogy egy újabb Soros pénzelte ( vagy erre számító) pártocskáról van szó, ahol idő előtt kiborult a bili.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!