Minden egy helyen, amit a március 15-ei ünnepségsorozatról tudni kell!

2024. március 14. 20:39

Beszédek, programok, lezárások, forgalomterelés, időjárás – összeszedtük, mi minden várható holnap.

2024. március 14. 20:39
null

Nyitókép: Programturizmus

***

Ahogy minden évben, idén is színes programok százai várják az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt – március 15-én, a forradalomról és szabadságharcról való megemlékezés ünnepén. Mutatjuk, milyen idő várható holnap, de összegyűjtöttük az ünnepi beszédek helyszíneit és a legizgalmasabb programokat is, illetve tájékoztatjuk önöket a várható tüntetésekről és forgalomkorlátozásokról.

1848: esernyőforradalom, 2024: eső nem várható

Ami az időjárást illeti, kezdjük egy kis múltidézéssel: a korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő – olvasható egy ötletes kis visszaemlékezésben, a National Geographic oldalán.

Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából közölt visszatekintésében. A levéltári dokumentumok röviden utalnak az 1848. március 15-i budapesti időjárásra, 

gróf Széchenyi István tréfásan esernyőforradalomnak is nevezte az eseményt, 

de a jeles nap időjárási eseményeit pontosan is lehet rekonstruálni.

A feljegyzett adatok szerint Budán egész nap borult idő volt, de az pontosan nem tudható, hogy a nap melyik szakában és milyen intenzitással esett az eső, mivel azt csak a nap végén rögzítették. A nap folyamán észlelt 6,2 milliméternyi eső arra enged következtetni, hogy többnyire gyengén esett az eső, de időnként alaposabban is rákezdett. A Gellérthegyen rögzített mérések szerint 1848. márciusának 15-ei napja a hónap legcsapadékosabb napja volt.

Ehhez képest idén – 176 évvel később – az előrejelzések szerint főként az Északi-középhegységben ködfoltokkal indul a nap, 

majd napközben változóan felhős idő várható némi napsütéssel, számottevő csapadék nélkül. 

A délies szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban néhol gyenge fagy sem kizárt, de a legtöbb helyen 1 és 7 Celsius-fok közé hűl a levegő, míg délutánra 12-18 Celsius-fokot mérhetünk, tehát bátran részt vehetünk a szabadtéri megemlékezéseken és programokon.

Orbán ismerős helyen, az ellenzék szétszórva

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a miniszterelnök Budapesten a már jól ismert helyszínen, a Nemzeti Múzeum előtt tartja majd meg március 15-i beszédét. Sajtóinformációk szerint a beszéd 10:30-kor kezdődik, ám ezt a miniszterelnök stábjából még nem erősítették meg. Emlékezetes: Orbán Viktor tavaly nem a fővárosban, hanem Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondott ünnepi beszédet.

Idén a baloldali pártok nem tartanak közös demonstrációt, 

bár Karácsony Gergely a Szabad Sajtó útján mond majd beszédet, és várhatóan a polgármester-jelölteket is bemutatja. A DK már jelezte, hogy csatlakozik az eseményhez, a Momentum viszont eddig csupán egy úgynevezett „forradalmi pikniket” hirdetett meg, amelynek helyszínét Nagytétényben jelölték meg.

A Mi Hazánk a Pilvax-közben várja majd szimpatizánsait, Magyar Péter az Andrássy útra szándékozik zászlóbontó nagygyűlést összehívni, a Kétfarkú Kutya Párt pedig a Szabadság-hídon tartja majd meg a Magyarország szabadságra megy című rendezvényét közösen a Tanítanék Mozgalommal.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszédeken túl előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, 

de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

Családi programokkal, kézműves és foglalkozásokkal, hagyományőrző bemutatóval, történeti sétával várja az ünneplőket a Vármúzeum.

A Bálna Honvédelmi Központban „forradalmi hangulattal” várják az érdeklődőket. Mint írják: az egész napos programsorozat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteleg. A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztalbeszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum is változatos programokkal készül az ünnepre, az egyik legizgalmasabb pontként életre keltik Landerer és Heckenast nyomdagépét. A meglévő klisék mellett a látogatók akár saját sajtót is készíthetnek.

De ha valaki inkább a természetben töltené a kora tavaszi szabadnapot, részt vehet a Jókai-kert múltidéző sétáján.

Ezt is ajánljuk a témában

Terelések, forgalomkorlátozások

Arról is írtunk már korábban, hogy a rendezvények és gyűlések miatt március 15-én jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban.

Az ünnep miatt a főváros több pontján korlátozzák a parkolást is, a lezárások pedig számos utat érintenek szakaszosan vagy teljesen: többek között az Üllői utat, a Múzeum körutat, a Rákóczi utat, az Andrássy utat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat. 

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/forgalomkorlatozasok-marcius-15-en

Március 15-én több budapesti villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik. A vezess.hu részletesen beszámol a várható változásokról.

  • A 47-es és a 49-es villamosok a pesti szakaszukon nem közlekednek, a dél-budai végállomásuk és a Batthyány tér között szállítják az utasokat, rövidített útvonalon, a külső végállomásuktól a Kossuth Lajos tér (Széchenyi tér) megállóig lehet közlekedni a 2-es, a 2B és a 23-as villamossal.
  • A 15-ös autóbuszok rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca és a Kossuth Lajos tér között közlekednek, a 9-es busz és a 72-es trolibusz pedig terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út helyett az Andrássy úton és a Nagykörúton jár.
  • Az 5-ös, a 7E, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E jelzésű buszok reggel 7:30 és este 23:30 között a pesti végállomásuk felől a Blaha Lujza térig, a budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér – Műegyetem megállóig (5, 8E), a Móricz Zsigmond körtérig (110, 112) és a Döbrentei térig (7, 133E) közlekednek, viszont ebben az időszakban a szokottnál sűrűbben közlekedik majd az M4-es metró.
  • A 107-es busz csak Budán, a Szent Gellért tér és az Infopark-BudaPart között közlekedik.
  • A 83-as trolibusz 10:00 és 13:00 között rövidített útvonalon, a Népliget és a Szabó Ervin tér között jár, míg a 105-ös és a 210B jelű buszok 8:00 és 21:00 között az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekednek, de nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti megállókat.
  • A 100E-vel, vagyis a Repülőtéri Expressz járattal rövidített útvonalon, a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Repülőtér között lehet közlekedni, de 10:00 és 13:00 között a Kálvin teret sem érinti, így ebben az időszakban a Szabó Ervin térnél lehet felszállni rá.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­g­­­ö­­s­ ­l­­­á­­n­­­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­­­n­­­a­­­k­ ­­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
templar62
2024. március 15. 09:14
Nyígnak a libnácik ? Jól van ez így !
Patika
2024. március 15. 08:26
Kossuth és Zselenszkij meg a nemzeti vágóhíd...
Patika
2024. március 15. 08:14
Az utókor hatalmas történelmi összemosásai 48-ról. Induljunk ki abból, hogy a történész prof. úr valós mozzanatokat taglal. Kezdjük a ténnyel, miszerint a Nemzeti Múzeum lépcsője nem játszott szerepet a forradalmi eseményekben. Folytassuk azzal, hogy az utókor sokszor ábrázolja ott és ami a fő esernyővel a mozgolódó polgári tömeget. Előbb nézzük kik hová vonultak előtte.: A Márciusi ifjak (egy vagy két dolgot, de csak) nyomtatni akartak. Tudtak a nyomorról (megrendült gazdaság=válság) ami az egyetemista fiatalokat is érintette, ezért zúgolódtak is rendesen. A nyomtatni akarók mindössze 2 helyszínen tüzelték fel őket a hasonlónak látszó, de nem u.o. szándékú követeléseikkel. (orvoskaron és a Szeminárium terén, vagyis a mai Egyetem téren, ami régen se biztos Március 15 tér volt-e pontosan, vagy Pesti Barnabás u.) O.K. Vonultak a sulibkból (nem mind ernyőkkel) Landrererhez. Csak zárójelben.: Az Ifjak és a vonulók csak a párhuzamos, de más tárgyú nyomor alapú elégedetlenségük okán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!