Orbán Viktor Brüsszelben: A progresszív liberálisokat a „történelem szemétdombjára fogjuk küldeni, ahogy a kommunistákat is”

2024. március 20. 21:18

A miniszterelnök szerint a szuverenista közép-európai erők nincsenek egyedül.

2024. március 20. 21:18

Kottász Zoltán tudósítása Brüsszelből

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

„Először érzem úgy hosszú évtizedek után, hogy a szuverenista közép-európai erők nincsenek egyedül. Forrongás van Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában, Hollandiáról nem is beszélve. Európa életjelet ad, védekezik és hallatja hangját. 

Meghatározová válhatnak a keresztény alapokon álló konzervatív erők” 

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, amelyen Ryszard Legutko lengyel európai parlamenti (EP-) képviselőt tüntették ki legelsőként a Hunyadi János-díjjal.

A lengyel filozófus-politikusnak, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciója társelnökének az alapítvány kuratóriuma ítélte oda a díjat. Mint Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke fogalmazott, Ryszard Legutko többek között azért részesült e kitüntetésben, mert az Európai Parlamentben állhatatosan képviseli a keresztény értékeket, a szabadság és függetlenség eszméjét.

Ezt is ajánljuk a témában

Liberálisokból kommunisták

Méltatásában Orbán Viktor kiemelte, a filozófus professzor már az 1990-es évek elején megjósolta azt, amit akkor még kevesen gondoltak: a progresszív liberálisok olyanokká váltak, mint a kommunisták, és ugyanolyan veszélyt is jelentenek a szabadságra, mert utópisztikus lázálmaikat próbálják megvalósítani. Ryszard Legutko a progresszív liberalizmusban felismerte a kommunizmus jeleit, s nem lepődött meg azon sem, hogy 1990 után a régi kommunisták percek alatt átvedlettek jól nevelt liberálisokká.

Az Európai Unió működésében pedig felfedezte az uralomra törekvés tipikus jegyeit.

„Mi azt gondoltuk, hogy a liberálisokkal folytaott vitáink illeszkednek a Nyugat szabaságszerető világába, és hogy alapvetően egy talajon állunk a liberálisokkal. Ryszard Legutko már akkor azt mondta, ez egy súlyos tévedés, mert akikkel vitatkozunk, azok fel akarnak bennünket számolni” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a lengyel professzor volt az, aki helyesen ismerte fel a helyzetet, tudta, hogy a föderalizmust képviselők valójában a nemzetállamok felszmolását, a közösség diktátumokkal való irányítását akarták.

A progresszív liberálisok nem értik az európai embereket

A miniszterelnök szerint azonban különbséget kell tenni az EU alapító atyái és a jelenlegi, progresszív föderalisták között. Az előbbiek is föderalisták voltak, de Robert Schuman, Alcide de Gasperi és Jean Monnet katolikus emberek voltak, ismerték a katolikus egyetemesség eszméjét, amelynek sosem volt része a nemzetek eltörlésének, utópiák létesítésének a gondolata. 

Ma nem ilyen emberek képviselik az EU-t, a helyüket progresszív liberálisok vették át, 

akik nem értik az európai embereket, csak a saját eszméik érdeklik. Ennek az az ára, hogy leépítik az európai ipart, az illegális migrációval pedig eltörlik Európa múltját” – közölte Orbán Viktor.

Van remény

Problémának nevezte azt is, hogy meggyengültek a szuverenista erők, a nemzetállamokban gondolkodó brtiek kiléptek az EU-ból, a szuverenizmus képviselete pedig a közép-európaiakra maradt, ám Közép-Európa sem egységes, inkább a megosztottság képét mutatja ebben a vitában. Orbán Viktor szerint azonban van remény, Európa népei hallatják a hangjukat, s „mi, akik kitartunk, tudjuk, hogy a nemzetek fognak győzni”, a progresszív liberálisokat pedig a 

történelem szemétdombjára fogjuk küldeni, ahogy a kommunistákat is.”

Beszédében Ryszard Legutko kiemelte: az európai értékek és a szabadság veszélyben van, és valóban védelemre szorulnak. „Nem igényel nagy intelligenciát és tudást, hogy belássuk, a demokrácia és a szabadság hanyatlik az Európai Unióban. Az Európai Bizottságot, amelynek tagjai többségében középszerű, elszámolhatatlan, meg nem választott tisztviselőkből áll, alig lehet demokratikusnak nevezni. Ugyanolyan hiányos ebből a szempontból az Európai Parlament, amely olyan emberekből áll, akiket noha megválasztottak, de csaknem teljesen elszámolhatatlanok, miközben egy nem létező európai démosz képviseletére törekednek. Az Európai Bíróság egy rendkívül átpolitizált szerv, amely már nem az igazságszolgáltatással, hanem az európai projekt végrehajtásával és kritikusainak delegitimálásával foglalkozik. A Tanács ugyan képviseli az államokat, de saját hierarchiával rendelkezik, és a Tanács által felállított rendszer megvédi ezt a hierarchiát, ahol a nagy játékosoknak egyre több mondanivalójuk van, míg a gyengébb partnereknek nincs más választásuk, mintsem engedelmeskedni” – mondta a képviselő.

 „A szabadság már nem szabadságot, hanem konformizmust jelent”

Ryszard Legutko emlékeztetett arra, hogy az európai projekt egy olyan politikai unióvá alakult át, amelynek eredményeként a politikai hatalmat a tagállamoktól fokozatosan az EU intézményeire ruházzák át. „Ahhoz, hogy ez a művelet sikerüljön, tekintélyes méretű propaganda-, illetve indoktrinációs műveletet kellett elindítani, olyat, amilyet még a győzedelmes kommunizmus idején sem láttunk; a dolog árnyoldala, hogy minden kritikát gátolni és stigmatizálni kellett, amely ezen vállalkozás teljes egészét vagy konkrét intézkedéseit vonta kétségbe” – tette hozzá.

A képviselő további párhuzamokat vont a mai Európai Unió és a kommunista rezsim között. Mint mondta, az EU azt állítja, hogy képviseli Európát, az európai értékeket, a demokráciát, a szabadságot, 

ezzel azt sugallva, hogy akik ebben szembe mennek az EU-val, azok korlátozzák a demokráciát és a szabadságot. 

„Ez hasonló ahhoz az érvhez, amire fiatalkori éveimből emlékszem a kommunista rezsim idejéből. A kommunisták akkor azt mondták: mivel a kommunizmus a nép javát szolgálja, aki ellenzi azt, az a nép javával megy szembe” – mondta. A szabadság, a helyzet Európában – és általánosságban a nyugati világban – azonban drámaian romlott az elmúlt évtizedekben, kezdve a szólásszabadsággal. „A nyelvet politikai és ideológiai ellenőrzés alá vonták, amelyet csak még tovább erősítettek a jogi szankciók azokkal szemben, akik mernek ellene felszólalni” – tette hozzá, utalva a Magyarország és az előző, lengyel konzervatív kormány ellen indított jogállamisági eljárásokra. „A szabadság már nem szabadságot, hanem konformizmust jelent; a pluralizmus mögött a politikai korrektség zsarnoksága bújik meg; a demokrácia gyakorlatilag párturalmat jelent” – hangsúlyozta Ryszard Legutko.

 

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci DACH
2024. március 22. 09:13
Inkább mi fogjuk ezeket a szemétdombra küldeni.. Elmebetegek ezek a "szuverenisták"? Ki lehet számolni - már Hollandia is visszaállt az "unionistákhoz".. òriási tévedés azt hinni, hogy a jelenlegi 25(+-)% szuverenista átállitja az EU t.. DE: ha igen (AfD Németországban- ezek a neonácik!!) vagy RN(Le Pen) Franciaországban vagy esetleg Svéd-Dán - akkor KIVESZIK ÉS LEÁLLITJÀK AZ EUs BEFIZETÉSEKET = fuccs az EU pénzeknek!!! Akkor Orbán egy fityinget se kap!
Valodi
2024. március 21. 23:23
altercat120:37 "Nem mindenkinek van malacól tetoválva a hátára, mint neked..." ... höhöhö - mondd ezt a vezérednek, aki ezt kormányhatározattal kihirdette! Neki a malacól a lelkében van - beleverte az apja: "(Apám)... hihetetlenül megvert, emlékszem, de nagyon ...belém is rúgott néhányszor ... az erősebb győzött!" …Ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmi fajta speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg… A parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak… A paraszti kultúráról már régen nem volt szó a faluban. A munkáskultúra semmi nem volt. A polgári kultúra elő sem jön. Én egy ilyen kultúrálatlanságból jöttem… (Orbán Viktor 1989) http://film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel?s=0 Az egyetlen dolog, amit tisztel ez a nyomorult embertorzó, az az erő ....
Valodi
2024. március 21. 16:39
5m007h 0p3ra70rValodi 2024. március 21. 01:28 "Márait nem idéztél." ... höhöhö - igaz! Pótolom: "A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a "nemzeti" jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali. ....a fasisztoid időkben a nemzetek leggátlástalanabb döglegyei dongják körül a prédaosztót... Aki ehhez dörgölődzik, maga is ilyenné válik ." (Márai Sándor)
Valodi
2024. március 21. 16:31
csapláros 01:13 ... nagy fantaszta vagy Te, Csaplár! Ezzel szemben ez a helyzet, ami ráadásul azóta még tovább romlott: "Mezőgazdaságunkat csökkenő termőterület, szétesett üzemi és torz gazdálkodási szerkezet jellemzi. A tömegtermelő, iparszerű gazdálkodás emelkedő energia- és forgóeszköz igénnyel jár, emiatt megnövekedett kiszolgáltatottságunk a bankok, az energetikai piacok és a beszállítói iparágak felé. Az alacsony hozzáadott érték, a csökkenő fajlagos nyereség következménye egyfelől a kényszeres birtokkoncentráció és a nagyobb élőmunka-igényű állattartás föladása, másfelől a családi gazdálkodás felszámolása és a föld eladása. Mindezek következtében rohamosan csökken a mezőgazdaság élőmunkaerő igénye, és ezzel egyidejűleg a föld, a vidék népességeltartó és népességmegtartó képessége." (NVS előszó)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!