Európai vita, párbeszéd és együttműködés helyett elnyomás és cancel culture

2024. április 17. 18:22

A Magyar-Német Intézet sajtóközleménye szerint „a mainstreamtől eltérően gondolkodók elnyomása Brüsszelben végzetes jelzést küld”.

2024. április 17. 18:22

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Az eredendően az Amerikai Egyesült Államokban kialakuló jelenségek, mint a cancel culture, a vitatér beszűkítése vagy éppen a kontaktbűn Nyugat-Európában már évekkel ezelőtt megvetették a lábukat a közéleti és politikai vitákban, most azonban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) társszervezésében megvalósuló Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) kapcsán Brüsszelben a magyar közvélemény is testközelből tapasztalhatta meg ezeket a jelenségeket a saját bőrén – olvasható a Magyar-Német Intézet sajtóközleményében, amely így folytatódik: bár Magyarországon az ilyen jellegű politikai tiltások nem ismertek, 

a nyugati, többek között a német sajtót és közéletet figyelemmel kísérők számára nem ismeretlen ez a jelenség és hozzáállás. 

A mainstreamtől eltérő értékrendet valló intézetek, politikusok és közéleti személyiségek évek óta küzdenek a cancel culture és a vitaterek beszűkülésének jelenségével, főleg a migráció és a gender kérdéskörében. A mainstreamtől eltérő véleményeket megpróbálják tudományos vagy szakmai érvek nélkül hitelteleníteni, és a vitapartnert egy olyan sarokba szorítani, amelybe egyébként érvei és gondolkodása alapján nem tartozna. Ennek – a Nyugat-Európában már évek óta a médiában és politikában megfigyelhető vitatér beszűkülésnek – 

fizikai megjelenése volt a NatCon konferencia betiltása. 

Az esettel kapcsolatban Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, aki maga is több éven át dolgozott Brüsszelben és Németországban, elmondta, hogy „az eset még nyugat-európai viszonylatban is példátlannak minősül és a bírósági ítélet a szólásszabadság mindössze átmeneti győzelmét jelenti.” Bauer hangsúlyozta továbbá, hogy Brüsszel az EU központja, és „a mainstreamtől eltérően gondolkodók elnyomása, pont ebben városban, végzetes jelzést küld.” Emiatt reméli, hogy az eset nem teremt precedenst, hisz „ez az eljárásmód az egyébként rendkívül szükséges európai vita, párbeszéd és együttműködés helyett az elnyomáson alapul.” Bauer Bence szívesen áll a sajtó rendelkezésére a NatCon konferencia körül kialakult botrány európai együttműködésre kifejtett hatásának értékelése kapcsán, valamint első kézből tud beszámolni az említett jelenségekről Németországban és Brüsszelben.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:49
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­ö­­s­­­ ­l­­­á­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­­á­­r­­n­­­a­­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
csapláros
2024. április 17. 21:16
Tommaso 2024. április 17. 19:16 ..."A FIDESZ-trollokon mindig jókat kacagok."... TROLLKODÁS ügyileg TÜKÖRVÁDASKODSZ. Mi is jókat kacagnánk, ha nem a magyarság és Magyarország ELLENSÉGE lennél. Magyarországi diktátor ügyben, hogy most lenne egy, HAZUDSZ. Orbán nem az állam élén áll, annak élén az országgyűlés áll. Orbán nem gyakorolhat önkényuralmat akkor, ha a hatalmát MEGOSZTJA a CSAPATÁVAL. Te azt állítod, hogy egy futballcsapat kapitánya DIKTÁTOR és ÖNKÉNYURALMAT gyakorol a pályán. Így azután nem is érvényesülhet KIZÁRÓLAG csak az ő politikai akarata (lásd. a Covid tanácsadó testületét) azaz a hatalma addig terjed, ameddig a választói és a törvények engedik. Tehát törvények alapján kormányoz, egy csapatban és az ellene fellépőket sem hallgattathatja el erőszakkal, lásd a balfasz CIA ügynök ellenzéki nemzetárulókat (Gyurcsánytól MP-g), ezért nem is eltávolíthatja el őket, megöletésre meg eddig a tótoknál volt példa, de ott sem a miniszterelnök volt a tettes.
csapláros
2024. április 17. 21:10
Tommaso 2024. április 17. 19:16 ..."A FIDESZ-trollokon mindig jókat kacagok."... A trollokon kacaghatsz, de mi a hozzászólók is jókat kacagunk a magyar nyelvtudásod hiányosságain. A diktátornak ugyanis legalább HÁROM jelentése van. Azt is jelentheti ugyanis, hogy: ..."Önkényeskedő kiskirály, akinek a vezetési módszerei hasonlatosak az egyszemélyi politikai vezetőkéhez. Az észszerűség határát átlépve önkényesen irányít, és nem tűr ellentmondást."... Ebben az értelemben a LIBERÁLNÁCI IDEOLÓGIÁT képviselő és azt a magyarság torkán letömködni akaró Brüsszel telis-teli van ilyen diktátorokkal, és nálunk, is akad egy két ilyen a helyi önkormányzati viszonylatokban. Magyarán a TÖBBES SZÁM indokolt.
figyelő4322
2024. április 17. 19:51
A mai brüsszeli és nyugati 'politikai kultúra' olyan, amit DEMOKRÁCIÁNAK nevezni nem csak nevetséges, hanem nagy szemétség is! Elhiszi valaki is, hogy a mostani helyzetben az EU polgároknak DEMOKRATIKUSAN el lehetne 'adni' a muzulmán migrációt? Nem hinném, hiszen éppen ez az egyik ok a migrik elosztásának a kísérletére... Mostanában már a nyugati, amúgy eddig szinte vak és gondolkodás nélkül a FAKE demokrata pártokra szavazó polgároknak is elege lett a féktelen migrációból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!