Lassan bezárul a kör a hídpénzbotrányban

2024. április 17. 16:25

A pénz egy része visszajuthatott a Fővároshoz.

2024. április 17. 16:25

Nyitókép: Karácsony Gergely a felújított Lánchíd átadásán (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, hivatali vesztegetés bűntettének gyanújával feljelentést tett a hídpénzbotrány kapcsán a fideszes Budai Gyula, aki azt állította, hogy a napokban kapott egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban.

Budai olyan információkhoz jutott, hogy 

a hídfelújítási pénzből jelentős összegek áramlottak a fővároshoz Vig Mór közvetítésével,

aki a Mammut áruházba járt be elszámolni egy biztonsági cég irodájába, amely kapcsolatban állt a felújítást végző A-Híddal. A politikus informátora szerint az elszámolás a biztonsági cég vezetőjével történt.

Milliárdos utalás

Budai felidézte, hogy a NAV 2023 novembere óta folytat nyomozást az Amnesty International Magyarországot irányító Vig Dávid testvére, Vig Mór ügyvéd és társai ellen, költségvetési csalás bűncselekményei miatt. A sajtóban megjelent információk szerint Vig cége milliárdos tételben kapott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.től, amelyet ezt követően Vig egy magánszámlára és az ügyvédi letéti számlájára utalt tovább, és ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben.

A fideszes politikus utalt az ügyben nemrég a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által nyilvánosságra hozott jelentésre, amelynek lényege, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érvelésével ellentétben, 

időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

Megdől Karácsony érvelése

A Kehi jelentése szerint ugyanis a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére, 71 648 320 Ft összegben.

Ezek dátumok cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Ötmilliárddal több

A pénzmozgások azért keltettek gyanút, mert egyrészt 

az A-Híd a korábbihoz képest ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban egyéb furcsaságok is történtek: a Tarlós István idejében lefolytatott, ám Karácsony Gergelyék által újrafuttatott közbeszerzési eljáráson győztes A-Híddal kötött szerződésben: a korábbi tenderhez képest majdnem hatvanszorosára, azaz 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A Kehi még egy szempontra rámutatott: 

a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. 

A tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon ebből 1,34 milliárd forintot, 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór, másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel.

Az A-Híd Zrt. egyébként visszautasította a Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt. 

Rács mögött

A praxisától eltiltott Vig Mórt tavaly novemberben tartóztatta le a bíróság. A gyanú szerint Vig olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több, mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. 

A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

 

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. április 17. 22:05
Sajtóper... A korrupt, szar szemétláda újhülye pl. pofátlanul sajtópert indított, mert a megjelentekkel ellentétben a 38 millió szeviépes hálapénzt nem a szőregi, hanem a badacsonytomaji házára költötte.
2024. április 17. 21:18 Szerkesztve
Z. "orrban 2024. április 17. 19:46 Évek óta figyelemmel követjük és nyilvánosságra hozzuk az elbukott sajtóperek számát: 2017-ben 84 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben pedig 54-et." Ízisz orrban 2024. április 17. 21:16 Z. Köszönjük az érzékenyített bírók lelkiismeretes munkájukat!!! Pontosan ezen az egyoldalú bíráskodás miatt hozott törvényt a Fidesz... Nem lehet a szólás szabadság miatt, miden faszságal a bíróságra rohanni!!! Horribilis összegeket kellett fizetni a jobboldali médiáknak az igazságtalan ítéletek miatt!!! Most már vége, a libsik állandó rendszerszínű pereskedésének!!! Helyette szopjátok egymás faszát!!! 💯👏😎❗
2024. április 17. 20:57 Szerkesztve
Érdekes, hogy pénzmosás és terrorizmus finanszírozását gátló rendelkezések, csak pénzek banki befizetéseire és átutalásaira vonatkoznak. A banki kifizetések valahogy kimaradtak a jogszabályokból, afféle FIDESZ csicska csinálta joghézagként. Miért jut ilyenkor eszembe a börtön kárpótlás és sport - a foci - TAO támogatása és 22 darab Turisztikai ügynökség, alapítvány, intézet és szövetség? Vajon véletlen lenne, hogy is változtak a közpénzek magánvagyonná?
Sztrovacsek
2024. április 17. 20:17
Kedves mandi szerkesztők! Van egy rossz hírem. Ez a hídpénz botrány pont ugyan olyan mint Karigeri nyelvtudása, a városháza eladása, meg a budapesti dugók. Hiába nyomatjátok orrba-szájba, Budapesten hatástalan, vidéken meg a veszett kutyát nem érdekli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!