Mit kezdjünk az egyenlőtlenségekkel?

2024. május 11. 17:00

Csökkentsük őket – mégpedig radikálisan!

2024. május 11. 17:00
null
Éber Márk Áron
Mérce

Nyitókép: Alekszej Majsev / Sputnik / AFP

„Az egyenlőség egyenrangúságot jelent – nem pedig egyformaságot. Nem azt takarja, hogy mindenkinek pontosan ugyanannyi jövedelme, vagyona, erőforrása van (vagy legyen), mindenki pontosan ugyanolyan körülmények között él (vagy kell élnie), hanem azt a követelést fejezi ki, hogy az élethez nélkülözhetetlen javak és lehetőségek mindenki számára elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek.

Az egyenlősítés következésképpen nem egységesítést vagy uniformizálást jelent, hanem következes esélyteremtést mindenki számára ahhoz, hogy kibontakoztathassa a benne rejlő lehetőségeket és képességeket.

Lehetőséget teremteni mindenki számára arra, hogy a rendelkezésére álló életidőt minél hosszabban, minél egészségesebben, minél tartalmasabban és – a társadalom számára – minél hasznosabban töltse el. Egy példát említve: az egyenlőség a lakhatás területén nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyforma lakása kell legyen (tehát nem azt, hogy mindenkinek járjon egy betonkocka egy »falanszterszerű«, szürke lakótelepen), hanem azt, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó, egészséges, komfortos, biztonságot nyújtó, a kor színvonalának megfelelő lakhatása.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. május 13. 12:46
Az élethez nélkülözhetetlen javakat valakinek elő is kell teremtenie a sok rohadt ingyenélőnek.
Élő Éva
2024. május 12. 19:03
Azt hihetnénk, hogy megirigyelték a vicc párt programját, az örök életet, meg az ingyen sört. Valójában ők szeretnék osztani a pénzt. Egy durván leegyszerűsített,primitív, korlátolt emberképből indulnak ki. A boldogságnak csekély köze van az anyagi javakhoz. Kutatások igazolják, hogy a legdrágább luxus autó birtoklása is mindössze 2 hónapig tartó örömet okoz, utána már dög unalom. Erről szól a jó embert keresünk történet: A kínai császár súlyosan depressziós, és csak az gyógyítaná meg, ha egy boldog ember ingét magára vehetné. A szolgái nem találnak a birodalomban maradéktalanul boldog embert, mindenkinek vannak kielégítetlen vágyai. Csak egy árokparti koldust találtak, aki maradéktalanul boldognak mondta magát. - Add csak ide az inged! - parancsolták a szolgák. -Hát ingem, az nekem nincsen. az egyenlőség és a szabadság ellentmondó követelések. Az emberi "szükségletek", vagyis a vágy tárgyai gyakorlatilag végtelenek, illetve végtelenségig fokozhatók.
2024. május 12. 10:27 Szerkesztve
Szerintem ennek fuss neki még egyszer blfsz, talán akkor sikerül kinyögnöd mit akarsz mondani..
kovsa
2024. május 12. 09:43
"Az egyenlőtlenségek radikális csökkentése nem pusztán morális kötelességünk." Csakhogy, ezt nem lehet kívülről ráerőszakolni senkire, mindenkinek magának kell tennie a saját érdekében. Egy példa. Kecskemét, városi börtön melletti mini cigánytelep. Két épület, négy lakással. Szörnyű putri, nyílászárók hiánya, folyóvíz, fűtés hiánya. A város úgy döntött, hogy a helyzet tarthatatlan. Ideiglenes helyre költöztették az ott lakókat, letúrták az egészet és szép, új, komfortos téglaházakat építettek. A visszaköltözés után két, azaz kettő évvel a helyzet ugyan olyan volt mint a felújítás előtt. Hiányoztak a nyílászárók, csőtörések miatt (a fűtés hiányában széttörő vezetékek) a vizet el kellett zárni. Csak addig volt fűtés, amíg a nyílászárók, mint fűtőanyag, kitartott. Azóta a házakat újra letúrták. A lakói elköltöztek. A külső jóakarat jó, de kevés, ha az ember magáért nem akar tenni. A saját igényesség a döntő, ezt kívülről nem lehet rákényszeríteni senkire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!