Hatással van a gyermek életére, hogy hány évesen vállaljuk?

2016. szeptember 19. 16:58

Bencsik Andrea
Családháló

A családalapítás időszaka egyre későbbre tolódik. Vajon milyen hatással van ez a születendő gyermekre? Interjú.

„Egyre kitolódik a gyermekvállalás időszaka, kutatók pedig folyamatosan vizsgálják hogyan hat ez a gyerkőcök életére. Tényleg igaz, hogy azok, akiket a szüleik később vállalnak intelligensebbek lennének? 

(...)

A családalapítás az utóbbi időben egyre inkább kitolódott. Ebben szerepet játszik az, hogy egyre többen tanulnak tovább a felsőoktatásban, karriert terveznek, illetve egzisztenciát szeretnének teremteni a gyermekvállalás előtt. De benne van az is, hogy a fiatal éveket szabadabban szeretnék tölteni, a felelősségvállalás is kitolódott — fogalmazta meg Bencsik Andrea, pszichológus.

A döntés páronként és egyénenként változó, de egyelőre úgy látszik, hogy nem várható változás. »Ez a tendencia a fejlett társadalmakban észlelhető és nem is mutatkozik változás. Várhatóan sok lesz a 40 év körül szülő nők száma. Ez sokkal tovább biológiai okokból nem tolódhat, de vélhetően visszafordulni sem fog.«

Mik a következményei, ha a szülők későn vágnak bele a családalapításba?

A legtöbb esetben kevesebb gyermek születik, hiszen a kitolt gyermekvállalás negatív hozadéka, hogy a nők kicsúsznak az időből, és ha szeretnének is, a kisbaba már nem jön össze természetes úton. Bencsik Andrea szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a nagyszülők szerepe csökken. »Sokkal nagyobb hatása lesz mindennek a tendenciának a nagyszülők-unokák viszonyára. Sokkal kevesebb lesz az aktív nagyszülő, aki érdemben szerepet tud vállalni az unokák életében.«

(...)

A legtöbb idős gyermekvállaló stabil párkapcsolatban él, és anyagilag is biztos(abb) lábakon áll. Ausztráliában és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok szerint az idősebb házaspárhoz érkező gyermekek intelligensebbek a kortársaiknál. Ennek hátterében az áll, hogy a gyermek már egy »lenyugodott« párhoz érkezik, ahol a szülők sokkal több időt és energiát, valamint pénzt tudnak a képzésébe fektetni.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csalad.mandiner.hu/trackback/24795

Partnereink: