Szoptatás vagy gyógyszerszedés?

2016. október 17. 20:50

Dr. Steinbach Réka
Képmás

A szoptatás egy ideje ismét kezdi elfoglalni méltó szerepét a csecsemőtáplálásban az évtizedekig tartó „tápszerkorszak” után. Ám a laktáció során felmerülő gyógyszeres kezelés még mindig a homállyal fedett területek közé tartozik.

„Sokszor találkozom túlzott óvatossággal, a szoptatás indokolatlan felfüggesztésével, esetleg teljes leállításával.

A gyógyszerek betegtájékoztatója ritkán nyilatkozik egyértelműen az alkalmazhatóságról, az egészségügyi személyzet pedig ismeretek hiányában inkább korlátozza, mint támogatja a gyógyszer melletti szoptatást. Pedig amikor az anyatejes táplálás a norma, akkor egyre természetesebb, hogy az édesanyák a szoptatás időszaka alatt gyógyszeres kezelésre szorulnak. Sok krónikusan beteg édesanyának nemcsak a várandósságuk folyamán, hanem a gyermekágyas és az azt követő időszak alatt is gyógyszert kell szedni. Ha a kismamák tájékozódni akarnak, van elérhető irodalom a gyógyszerek szoptatás alatti alkalmazhatóságáról, és a laktációval foglalkozó szakemberek segítségéhez is hozzájuthatnak. Kellő körültekintés mellett igen sok esetben lehetőség van a laktáció fenntartására. Bátorítok minden anyukát arra, hogy alapos informálódás nélkül ne hagyják abba csecsemőjük legideálisabb táplálását!

Haszon és kockázat: mérlegelni kell!

A gyógyszerek szoptatás melletti alkalmazása minden esetben mérlegelés kérdése. Haszon és kockázat elve alapján hozzák meg az orvosok döntéseiket, amely felelősségteljes feladat. Legalább ekkora — vagy meg merem kockáztatni, hogy nagyobb — rizikót vállal az az orvos, aki a bizonyítottan pozitív hatású természetes védelmet, az anyatejet indokolatlanul állítja le egy anyai gyógyszerszedés miatt. Felelős döntést természetesen a szakember is csak megfelelő ismeretanyag birtokában hozhat.

A gyógyszerek csak akkor jelenthetnek veszélyt a csecsemő számára, ha belekerülnek az anyatejbe. Ez egyáltalán nem evidencia. Sok gyógyszer molekuláinak méretük révén »lehetőségük sincs« bejutni az anyatejbe a védő »gátrendszeren« keresztül, vagy olyan fehérje természetű anyagokhoz kötődnek a vérben, amelyek megakadályozzák az átjutást.

(...)

Fogamzásgátlás a szoptatás idején

A teljesség igénye nélkül még egy területet szeretnék említeni. Ez a gyermekáldás utáni fogamzásgátlás, vagyis a gyógyszeres, illetve egyéb hormonális fogamzásgátlók hatása a szoptatásra. A szoptatás csak igen rövid ideig és nem százszázalékos biztonsággal véd az újabb teherbe eséstől! Sok kismama számára jelent biztonságos és jól bevált megoldást a fogamzásgátlók alkalmazása. Vannak egykomponensű fogamzásgátlók, amelyekről az a »hír járja«, hogy szedésük mellett lehet szoptatni. A hír igaz, de a laktációval foglalkozó szakemberek sokéves tapasztalata, hogy ezek a gyógyszerek csökkenthetik a tejtermelést, és így veszélyt jelenthetnek a laktációra.

A címet, ha megengedik, módosítom kijelentő módra: ha szükség van rá, szoptatás és gyógyszerszedés. Abban a reményben, hogy édesanyaként nem fogják kellő indok nélkül felfüggeszteni a szoptatást, nagyszülőként vagy szakemberként pedig támogatást tudnak nyújtani a bizonytalankodó anyukáknak.”

A teljes cikk a Képmás magazin 2016. júniusi számában jelent meg.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csalad.mandiner.hu/trackback/25695

Partnereink: