Hat nagyon rossz kérdés, amit az adoptáló szülőknek szoktak feltenni

2017. március 17. 21:25

A férjem és én két kisfiút fogadtunk örökbe a 40-es éveink végén. A döntés, hogy így bővítjük a családunkat, a lehető legjobb volt, amit csak hozhattunk. Ennek ellenére az örökbefogadás nehéz dolog. Persze az is, ha az ember simán „csak szülő”, ám itt van egy plusz csavar a történetben a biológiai szülővel kapcsolatos trauma. A fekete foltok a gyerekek születését illetően. A nehéz, gyakran fájdalmas kérdések, amiket a gyerekek előbb-utóbb feltesznek. És mások elutasító viselkedése.. na és azok a szörnyű kérdések, amiket felnőttek tesznek fel...

2017. március 17. 21:25
Családháló
Családháló

Következzen egy válogatás a leggyakoribb és legtapintatlanabb kérdésekből.

»Mennyibe kerültek?«

Persze, tudom én, hogy aki ezt kérdezi, az arra gondolt, hogy mennyit kellett fizetni az adoptálásért. Ettől függetlenül nem értem, mi szükség van erre a kérdésre... vagy ennyire nem jut eszükbe az embereknek semmi más a témával kapcsolatban?

»Tudják, hogy örökbe fogadtátok őket?«

Az én fiaim Kínában születtek, ami elég egyértelműen látszik az arcukon.  A férjem és én nem Ázsiából származunk, szóval egy ilyen kérdés után semmi mást nem tudunk tenni, csak állunk és nézünk magunk elé. Ráadásul ma már rendkívül ritka, hogy egy adoptáló pár ne mondja el a gyerekeknek, hogy örökbefogadták őket. Ennek ellenére felteszik a kérdést – idegenek, nyilvános helyen, a gyerekeim előtt. Nem értem...

»Mi történt az igazi szüleikkel?«

Most komolyan? A múlt héten az igazi hatévesem bejött az igazi hálószobánkba reggel négykor, mert rosszat álmodott. Emiatt begörcsölt reggel, amikor indulni kellett volna és igaziból hisztizett egy nagyot.

Tudom, hogy ilyenkor a kérdező a biológiai szülőkre gondol, de az »igazi« kifejezés annyira bántó ebben az esetben! Minden egyes örökbefogadás egy hatalmas veszteséggel kezdődik, illetve a biológiai anya fájdalmas döntésével. Sajnos a legtöbb ember nem gondol bele, mi is az igazi oka annak, hogy olyan sok gyereket lehet örökbe fogadni...

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. március 21. 22:25
S A. Joly meg B. Pitt miért is válnak? Mert az örökbefogadott kínai csemete pofátlankodott a Pittel és Jolly a fiú pártját fogta! Sok hazai széplélek is csak tátja a száját amikor a kamaszodó örökbefogadott hirtelen kiváncsi lesz a valódi felmenőire és faképnél hagyja!
A teremburáját
2017. március 21. 22:25
Na ja, de nem kötelező bármit/kit elfogadni! De ha az érzelmi oldal meghaladja az értelmit, akkor majd húsz év múlva nem kell majd sopánkodni! Amúgy, nem Mo-on történt ez a kinai gyerek örökbefogadás, hanem az USA-ban. Ott divatos hóbort, ld. Pittéket is.
A teremburáját
2017. március 21. 22:25
Hát igen, ha a vakhit a szocializációban elfedi a tudást a genetikai háttérről.
anegy_
2017. március 21. 19:42
Nincs abban semmi rossz, ha kínai, csak akkor úgy hazafi, ha egy árva magyart is felnevel mellette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik