Down-szindróma világnapja: nem különleges, hanem emberi igények

2017. március 22. 12:55

A Down-szindróma világnapja alkalmából a CoorDown olyan kampányt indított, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a „különleges/speciális igény” kifejezés milyen félrevezető és diszkriminatív tud lenni.

2017. március 22. 12:55
A „különleges/speciális igények” kifejezést régóta használják a fogyatékkal élő emberek kapcsán. A Down-szindrómásoknak pedig éppen azok az igényeik, mint a nem downosoknak: tanulni, dolgozni, lehetőséget kapni arra, hogy beszéljenek magukról és minél több emberhez eljusson az üzenetük, valamint, hogy teljes értékű tagjai lehessenek a társadalomnak. A 12. Down-szindróma Világnap fő témája éppen ezért nem más, mint az, hogyan tudnának a downosok teljes mértékben, közvetlenül és tudatosan részt venni abban a társadalmi közegben, amelyben élnek.
 
A Down-szindrómás embereknek – ahogy minden embernek – alapvető emberi szükségleteik, igényeik vannak, de ez nem azt jelenti, hogy az alapvető emberi igényeik különlegesek lennének. A „különleges/speciális igények” kifejezés sok esetben negatív hatást keltenek, mivel:
• sok ember számára ez azt jelenti, hogy velük kivételezni kell, így ilyen esetben a kifejezés egyfajta kizárást is magával hozhat;
• stigmatizálja azokat, akikkel kapcsolatban használjuk;
• eufemizmusként kimondottan lekezelő és sértő sok fogyatékkal élő ember számára;
• egy kutatás szerint az emberek negatívabban reagálnak egy olyan emberre, akivel kapcsolatban a „különleges igények” kifejezést használják.
 
A CoorDown nevű, Down-szindrómásokat tömörítő amerikai szervezet nemzetközi kampánnyal szeretné segíteni tagjait e cél elérésében. A „Not Special Needs”  című kampányfilmjük szereplői közül többen hivatásos színészek. A főszereplő az a 27 éves Lauren Potter, aki a Glee- Sztárok leszünk című sorozatban Becky Jacksont alakította hat évadon keresztül. A kampány célja, hogy végre felismerjük: a fogyatékkal élők épp olyan értékes tagjai a társadalomnak, mint az egészséges emberek. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. március 23. 19:07
"hogyan tudnának a downosok teljes mértékben, közvetlenül és tudatosan részt venni abban a társadalmi közegben, amelyben élnek." Úgy, ha nem lennének down szindrómások.
SilentBob
2017. március 23. 19:06
Meddig lehet még ezt tekergetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik