A Portfolio szerint „nagyon csúnya”, ami a magyar bérekkel történt: megnőttek

2023. november 26. 15:16

Mint a lap rámutat: hazánkban nőttek a második legnagyobb mértékben a fizetések az EU-ban 2023 második negyedében, éves szinten.

2023. november 26. 15:16
null

„A 2022 eleje óta eltelt időszakban erőteljesen növekedtek a nominális bérek az EU-ban” – írta meg vasárnapi cikkében a Portfolio az Európai Bizottság jelentésére hivatkozva.

És hol van a „de”?

Az elismerő szavak után a lap hozzátette azt is:azonban annak mértéke még mindig jóval elmaradt az infláció ütemétől, ami miatt a reálbérek jelentősen csökkentek.”

A Portofolio ugyanakkor elismerte: „az április és június közötti időszak adatait vizsgálva az látható, hogy

a nominális bérek a második legnagyobb mértékben magyarországon emelkedtek az EU-ban éves szinten, miután hazánkban 17 százalékkal nőttek a keresetek 2022 azonos időszakához viszonyítva.”

Mint hozzátették: „a hazai növekedési ütemet csak a román”, 19 százalékos mutató múlta felül. „Mind Romániát, mind Magyarországot a magas infláció mellett feszes munkaerőpiac jellemzi” – fogalmaztak.

A lap eredeti, teljes cikkét a témában itt olvashatja.

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. november 26. 21:30
Kormánypárti2 "A profit nem keletkezik a semmiből." De igen. Pl magas, 30 százalékot elérő állami támogatás esetén, mondjuk a 80 még jobb. Az ilyesmik az igazi polgári értékek.
Kormánypárti2
2023. november 26. 19:32
"robogo72 2023. november 26. 18:02 Az infláció definíciója: egységnyi pénzhez csökkenő mennyiségű érték kapcsolódik. Ha emelkedik a dolgok ára, akkor az azt jelenti, hogy a pénz elinflálódott. Igaz, hogy a bérek is nőttek, de azért nem olyan mértékben, mint az árak. Ez van fentebb leírva. " Van egyszerűbb definíció is. A profit nem keletkezik a semmiből. (A gyártás és fogyasztás közötti időbeli különbség manipulatív kihasználása. Kizsákmányolás? Hááát.... végül is erre vágytunk. )
Zolotarjov
2023. november 26. 18:51
Na ugye..
robogo72
2023. november 26. 18:02
Az infláció definíciója: egységnyi pénzhez csökkenő mennyiségű érték kapcsolódik. Ha emelkedik a dolgok ára, akkor az azt jelenti, hogy a pénz elinflálódott. Igaz, hogy a bérek is nőttek, de azért nem olyan mértékben, mint az árak. Ez van fentebb leírva. Ez most egy jó hír aminek örülni kell ? Mert ha örülni kell, akkor én sem akarok kimaradni, és én is örülök...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!