Rasszista rasszizmusellenesség

2020. június 10. 10:43

2020. június 10. 10:43
Szilvay Gergely

Miután Niedermüller Péter nemrég tök feleslegesen importálta hazánkba a „fehér, keresztény hetero-szexu­­­ális férfiak és nők” nyugati típusú, öngyűlölő megbélyegzését, most a minneapolisi, afroamerikai George Floyd rendőri brutalitás okozta halála kapcsán kellene minden fehérnek kollektíve rosszul éreznie magát valamiféle régóta nem létező intézményes rasszizmus miatt. Legalábbis erről tanúskodik a Floyd és a feketék melletti szolidaritást kifejező posztok sora; például hogy Cseh Katka magyar politikusként „I can’t breathe” profilképet állít be, vagy a tény, hogy Budapesten is tüntetést szerveztek a Black Lives Matter mellett.

Vajon ezentúl ha a világon bárhol igazságtalan halál történik, mindenhol mindenkinek látványosan szolidaritást kell majd tanúsítania? A globalizált hírek világában élünk, de miért kell, hogy ennyire megérintsen minket egy távoli országban történt tragikus eset? És miért is kellene, hogy minket, magyarokat elöntsön a fehér bűntudat George Floyd halála miatt, amikor sem gyarmataink nem voltak, sem rabszolgáink, és úgy általában kimaradtunk a nyugati világ nem túl fényes újkori akcióiból? Szerintem még az amerikai fehéreknek sem kell, hogy bűntudatuk legyen, nemhogy nekünk itt, a Kárpát-medencében – legalábbis emiatt biztosan nem. Vagy a gyarmatosítás és az egykori (vagy mai) rasszizmus okozta posztmodern bűntudat kollektíve kötelező, csak mert úgymond fehérek vagyunk?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!