A bürokrácia is biológia

2021. január 27. 12:49

Lehetséges, hogy a városok, a cégek és a bürokráciák működése is tisztán biológia? Hogy a természetes és a mesterséges szervezetek életét ugyanazok a szabályok határozzák meg? Az erő, a növekedés és a hanyatlás univerzális törvényének megértésével a jövő is megjósolható lehet.

2021. január 27. 12:49
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Bármilyen hihetetlen, de az élő szervezetek, a városok és a vállalatok növekedése és halála ugyanazt a biológiai törvényt követi. A neve allometrikus skálázódás, amit száz éve ökológusok jegyeztek fel, s mostanra kiderült, hogy mindenféle organizmusra, köztük a mesterségesnek tekintett rendszerekre is igaz. Lényege, hogy minden szervezet pontosan ugyanúgy reagál rá, ha mérete gyors és jelentős növekedésen megy keresztül. Ez a hatalom és az erő életciklusának természettudományos szabályrendszere, aminek mélyebb megértése politikai jelentőséggel bírhat. Miért? A 21. század számos területen – például az urbanizáció vagy a tőzsde tekintetében – az exponenciális növekedés kora. Ha feltérképezzük az emberi rendszerek rohamléptű változásának általános törvényét, láthatjuk a jövőt.

Geoffrey West brit részecskefizikus Niall Ferguson történészóriás szerint a világ ma élő legokosabb embere – de bizonyosan kivételes történetmesélő. West hosszasan munkálkodott a Teller Ede életrajzából ismert, legendás Los Alamos-i atomlaboratóriumban, majd a közeli Santa Fe Institute igazgatója lett. Ez az intézmény a bolygó legfontosabb komplex rendszereket kutató műhelye, ahol fizikusok, biológusok, közgazdászok, politikatudósok és informatikusok kutatják közösen a természetet s benne az emberi világot átszövő matematikai szabályszerűségeket. Szerzőnk személyes küldetése egy új tudomány életre hívása, az emberi intézmények – köztük kiemelten a városok – növekedésének megértése.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!