A gyermekjogok védelmezője

2021. május 19. 13:39

A hazai gyermekvédelmi jogszabály európai viszonylatban is jó, ám a gyakorlati megvalósításban sok munka vár még ránk. Benyusz Márta gyermekjogi szakértővel beszélgettünk.

2021. május 19. 13:39

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban.

„Ha nem tetszik, mehettek az ombudsmanhoz” – hallottam gyerekkoromban nagyon sokszor. Hozzám hasonlóan sok ezer gyerek nőhetett fel az országban úgy, hogy értesült a gyerekjogok létezéséről, de arról, ténylegesen mit jelent e fogalom, nem sokat tudott. Ezt Benyusz Márta gyermekjogi szakértő saját tapasztalatával támasztja alá: „Nemrég tartottam egy előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen arról, hogy az ókori Athénban miként valósulhattak meg a gyerekjogok. Az elején megkérdeztem a harmincfős hallgatói csoportot, hányan hallottak tizennyolc éves koruk előtt arról, hogy vannak jogaik. Négyen tették fel a kezüket, és közülük egy tanuló volt, aki az iskolában hallott a témáról. Siralmas számok ezek harminc évvel az ENSZ gyermekjogi egyezményének elfogadása után, amely kimondja, hogy minden gyereket edukálni kell e téren. Ráadásul nemcsak a gyerekek, legtöbbször a szülők sem hallanak a gyermekjogokról.”

Nemcsak a gyerekek, legtöbbször a szülők sem hallanak a gyermekjogokról”

Márta a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet európai uniós és nemzetközi jogi főosztályának vezetője, mellette PhD-hallgató és a Magyar Szerzetesi Elöljárók Konferenciájának Irodája szerződtetett gyermekjogi szakembere. Legyen szó civil, állami vagy egyházi környezetről, minden munkájában a helytelen berögzült szokások megváltoztatásán dolgozik. Különböző munkaterületein a gyermekjogok több aspektusába is belelát: ismeri a tudomány álláspontját, az érintett szakemberek nehézségeit és feladatait, ahogy a jogalkotás kihívásait is. Otthon két kislánya mellett a gyakorlatban is tesztelheti magát. Azt vallja, az anyai létet megtapasztalva érti igazán a gyerekeket, tud valóban jó gyermekjogász lenni.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!