Könnyedség és felszabadultság

2021. június 09. 14:21

2021. június 09. 14:21
null
Schiffer Miklós

„Öltözetünkkel kifejezzük tiszteletünket azok iránt, akikkel találkozunk.” 
(Tom Ford)

Öltözködésünk egyre megengedőbb, különösen a melegebb hónapokban, és messze elkerüli az egykorvolt szokásokat és elvárásokat. Száz éve még nyáron is öltönyt, mellényt és keményített inggallért hordtak az emberek, ma, a könnyed tropicalanyagok és szellős ingek korában egyre többen szakítanak az ilyen hagyományokkal, és keresik a megváltozott élethelyzeteknek – az új kihívásoknak – megfelelő ruházatokat. Egyre jellemzőbb a levetkőzés a felöltözöttség helyett városi környezetben, munkahelyen is.

Az elmúlt évek és a covidkorszak radikálisan megváltoztatták az öltözetek stílusát: a casual könnyedség, a kötöttségeket egyre messzebb elkerülő és a kényelmet minden elé helyező kombinálás lett a mindennapok valósága. Ezekre a változásokra reagál az új stílus, ami a praktikumot és a kényelmet teszi a középpontba, ezeket tekinti központi értékeknek. Fontos persze leszögezni, hogy a kényelem nem ellentéte az eleganciának, a laza nem ellentéte a hivatalosnak.

„A mai divatban nincs olyan, hogy öreg férfi, a férfi vagy fiatal, vagy halott” – vallotta Hardy Amies. Generációk fölötti lett az új öltözködési stílus, az ötven feletti férfiember viselheti ugyanazt, mint huszonéves fia, eltűnőben van az „ebben a korban már nem illik” gondolkodás – mégis érdemes figyelni arra, hogy ne akarjunk annyira naprakészek lenni, hogy közben nevetségessé váljunk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!