L. Simon László: Ahogyan létezik polgári vagy büntető törvénykönyv, legyen kulturális kódex is!

2023. szeptember 07. 05:58

Mi a nemzet múzeumá­ban vagy a Csapláros Andrea vezette múzeumi szakmai szervezetben, illetve a Mandiner szerzői körében szívesen leszünk a kulturális kormányzat partnerei egy átfogó jogszabály kidolgozásában. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

2023. szeptember 07. 05:58
null
L. Simon László
L. Simon László

Az év egyik legnagyobb attrakciója a Tarsolylemezek című kiállítás volt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat apropóját a Pátyon megtalált két új magyar honfoglalás kori, csodálatos műtárgy adta. Akkor azt javasoltam, hogy a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen Budapesten mutassuk be az összes addig megtalált tarsolylemezt. Minden bizonnyal igaza van Virágos Gábor kollégámnak, intézményünk régészeti főigazgató-helyettesének abban, hogy a honfoglalás kori tarsolylemezek és tarsolyveretek, illetve tarsolyok a magyarság szempontjából a második legfontosabb leletanyagnak számítanak a koronázási ékszerek után. Akkor nem is sejtettük, hogy a szentendrei társkiállítás zárása előtt még egy tarsolylemez előkerülhet. S a napokban annak tudatában mutattuk be a Csomád község határában található új lelőhelyen meglepően jó állapotban megmaradt ezüst tarsolylemezt, hogy mindeközben Kolozsvár közelében is feltártak egy másikat.

Az utóbbi évek fantasztikus kincsei rávilágítanak a magyar múzeumok régészeinek és restaurátorainak magas színvonalú, példaértékű munkájára.

A hazai régészet sikerei viszont számos égető feladatra ráirányítják a figyelmet: a jelenleginél sokkal nagyobb odafigyelésre, segítségre, jogszabályi garanciákra és anyagi támogatásra van szükségük. Két éven belül három, a nemzeti emlékezet szempontjából kiemelkedő jelentőségű, de világviszonylatban is példátlan értéket képviselő lelet került elő, ami azt mutatja, hogy óriási potenciál van mind a magyar régészek teljesítményében, tudásában, valamint a Kárpát­-medencében mint Európa egyik leggazdagabb régészeti lelőhelybázisában.

Ebben a munkában nem lehet magukra hagyni a múzeumokat, és nem lehet megengedni, hogy a tíz évvel ezelőtti, rögzített hatósági áron, ám mindeközben rendkívül gyorsan és hatékonyan tárják fel a régészek a kormány által támogatott beruházások és fejlesztések földterületeit.

Az utóbbi évtized inflációja, az üzemanyag, az élőmunka és a technikai berendezések áremelkedése is indokolja a béremelést, amit ma senki nem ellenez, még a külföldi beruházók sem, csupán a jogszabályok nem teszik lehetővé. Ha nem történik változás, előbb-utóbb a régészeti feladatellátás fog veszélybe kerülni, s meghiúsulhatnak olyan leletek feltárásai, mint a pátyi vagy a csomádi tarsolylemezek.

Legalább ekkora gond, hogy a koronavírus-­járvány idején hozott veszélyhelyzeti rendelkezés miatt a nagyberuházásoknál a beruházók 1 százalékos régészeti díja 1 ezrelékre csökkent. Ez szintén a szakszerű munkát veszélyezteti, illetve fölöslegesen terheli a költségvetést, tavaly mindösszesen 3,1 milliárd forinttal. Az is megengedhetetlen, hogy a jelenlegi bérszínvonalon maradjon a régészek és muzeológusok fizetése – a KSH 2022-es adatai szerint a tanítók átlagbére alatt van a muzeológusoké. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy hozzá kell nyúlni a fontosabb kulturális törvényekhez, sőt indokolt lenne egy nagy, egységes törvény bevezetése.

A napokban Csák János kultúráért felelős miniszter egy szakmai beszélgetésen úgy fogalmazott: szükség van olyan kulturális kódexre, amely a jogszabályok egybefésülésével kitér az ágazat valamennyi fontos területére.

Olyan jogszabály vízióját vázolta fel a miniszter, amely mind az alkotó-, mind az előadóművészetek, valamint a közgyűjtemények és a közművelődés legfontosabb kérdéseit foglalja keretbe. Ahogyan létezik polgári vagy büntető törvénykönyv, legyen kulturális kódex is! Mi a nemzet múzeumá­ban vagy a Csapláros Andrea vezette múzeumi szakmai szervezetben, illetve a Mandiner szerzői körében szívesen leszünk a kulturális kormányzat partnerei egy átfogó jogszabály kidolgozásában. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A szerző a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

(Nyitókép: cultura.hu)

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 14. 15:42
A régészeti díj ugyan nem a költségvetést terheli feleslegesen, hanem a beruházásokat. Olyan helyekre, amelyek régen lakottak voltak, de ma már nem azok éppen azért nem építenek semmit, mert az ilyenkor kötelező régészeti feltárás sok időbe és pénzbe kerülne. Így marad kihasználatlan, üres terület, mert az állam ugye nem fogja megfizetni, beruházóra várna. A beruházó meg inkább beruház zöld mezőre, semmint középkori településre.
Akitlosz
2023. október 14. 15:39
Miről akar törvényt pontosan? Mert ebből a hosszú ömlengésből ugyan nem derült ki.
nagymester-b-2
2023. szeptember 10. 20:56
Bréking! Ezt nem láttuk jönni: A mandiner szerzői köre kultúrális kódexet szeretne írni....
galancza-2
2023. szeptember 10. 20:27
Simi! Természetesen Hajrá Fidesz! De legyünk őszinték! Eszed ágában sincs megtisztítani a kulturális életet az élősködő,naplopó, emberileg,szakmailag alkalmatlan fehérjehalmazotól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!