Alvásproblémák ellen hipnózist?

2014. augusztus 06. 06:31

Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom, hogy a legtöbb felnőtt szenvedett már életében hosszabb-rövidebb ideig alvási nehézségektől. Ehhez a stressz, az élethelyzet éppúgy hozzájárulhat, mint az emelkedő életkor.

2014. augusztus 06. 06:31

 Az altatók rövid távon segíthetnek ugyan, de ki szeretne hozzászokni ezekhez a gyógyszerekhez, az esetleges mellékhatásokról nem is beszélve?

Svájci kutatók most a hipnózis hatását vizsgálták az alvásra, különös tekintettel a mélyalvásra, mely a legpihentetőbb szakasza ennek az életfunkciónak, s amely a kor előrehaladtával egyre rövidül, sőt, gyakran el is tűnik.
A kutatásban résztvevő Bjorn Rasch, a svájci Fribourg Egyetem professzora elmondta, korábban is születtek arról tanulmányok, hogy hipnózissal elősegíthető a nyugodt alvás, ám ezek a vizsgálati eredmények csupán az alanyok élménybeszámolóira támaszkodtak. A mostani kutatás az első, amely során az alanyok agyhullámaiból tudták kimutatni, hogy valóban pozitív hatása van a hipnózisnak a mélyalvásra"-olvastuk a medipress híroldalon. 
 
A kísérlet során a szakemberek hetven egészséges, 18 és 35 év közötti svájci nőt kísértek figyelemmel öt héten át, akiknek hetente egyszer laboratóriumi körülmények között kellett aludniuk, miközben agyhullámaikat elektródák segítségével követték nyomon. Korábban egyikük sem küzdött alvásgondokkal, és semelyikük nem élt altatókkal sem, a hipnózisra pedig egy részük jobban, más részük kevésbé volt fogékony. Miközben az alanyok lekapcsolt lámpa mellett feküdtek az ágyban, különböző hangfelvételeket hallgattak nagyjából 13 percnyi időtartamban, melyek egy része a mélyalváshoz hozzásegítő hipnotikus szöveg volt, másik részük semleges tartalmú. Valamennyi nő elalhatott a hangfelvétel közben vagy utána, ám 90 percnyi szundikálást követően mindenkit felébresztettek. 
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a hipnózisra nem fogékony nők alvásminősége nem javult, ám azok, akik fogékonynak mutatkoztak, 67 százalékkal többet aludtak, a mélyalvás szakasza pedig 80 százalékkal megnőtt a hipnózis hatására, és nem csak a mélyalvás mennyisége nőtt, de annak minősége is javult. Ugyanakkor az alvás többi szakaszára nem volt hatással a hipnózis. Rasch professzor hozzátette, hogy bármilyen hatásosnak is bizonyult a hipnózis egyes esetekben, az igazán súlyos alvásgondok esetében nem tudja helyettesíteni a hagyományos gyógyszeres kezelést. A vizsgálat további részleteiről a Sleep című szaklapban részletesen is olvashatnak az érdeklődők"-írja a Medipress.  
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szörftábor Msza.hu
2014. augusztus 18. 21:10
Egy fél napos szörfözés után nem lesz szükség hipnózisra a jó alváshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!