Kalocsára került az idei katolikus sajtóösztöndíj

2015. január 27. 19:13

A nemrég elhunyt rádiós szerkesztő, Vízy Dorottya lelki üdvéért is imádkoztak hétfőn, az újságírók védőszentjének ünnepén bemutatott szentmisén, a budapesti Egyetemi templomban. A szertartás után adták át a magyar katolikus püspöki kar sajtóösztöndíját, amivel idén Vörös Istvánt, a Korona Rádió és a Kalocsai Hírlap munkatársét tüntették ki.

2015. január 27. 19:13

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 26-án szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. A genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat ezután adta át Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a központi szeminárium dísztermében.

 
A díjátadást megelőző szentmisén, amelyen Spányi Antal és Cserháti Ferenc püspökök is koncelebráltak, a közelmúltban elhunyt rádiós szerkesztő-műsorvezető, Vízy Dorottya lelki üdvéért is imádkoztak. (A fiatal médiamunkás 2006-ban elnyerte a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.)
 
Bábel Balázs érsek kiemelte: a médiában dolgozók is bekapcsolódnak az igehirdetés munkájába, ahogyan a napi evangéliumban megjelenő hetvenkét tanítvány is tette az apostolok mellett. Jézus az egész világra küldte tanítványait, ehhez pedig már a kezdet kezdetén többen kellettek, mint a tizenkét apostol.
 
Az evangélium hirdetésében mindenki helyet kaphat, sőt kell is munkálkodnia, ha komolyan akarja venni ezt a jézusi küldetést. Jézus puritán feltételekkel indította útjára tanítványait – tette hozzá a főpásztor, – amivel az is a célja volt, hogy ne az eszközökben bízzunk, hanem a tanúságtevő személyes hitében, elköteleződésében. Ezért jó, hogy a média nagy eszköztára közepette is vállaljuk, hogy puritán módon, eszköztelenül hirdetjük az igét.
 
A médiában dolgozók az igehirdetői munkában különösen is felerősítik Jézus Krisztus szavát: elviszik oda, ahová sem a püspökök, sem a papok nem tudnak eljutni – hangsúlyozta a főpásztor. – Hivatás formájában kell vállalkozni erre a feladatra. A mai tanítványokat is kiválasztja az Úr, hogy a munkatársai legyenek az emberek Istenhez vezetésében.
 
Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.
 
A püspöki konferencia jelölései alapján a püspökök testülete ebben az évben Vörös Istvánnak, a kalocsai Korona Rádió szerkesztő-riporterének adományozta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.
 
Vörös István 1985-ben született Kalocsán. A Szent István Gimnázium elvégzését követően a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–pedagógia szakon szerzett diplomát.
 
Fő tevékenységét, a rádiózást 2009 januárjában kezdte. Ekkor került a kalocsai Korona Rádióhoz. 2011-ben a Kalocsai Hírlap munkatársa lett, 2014 óta pedig a Kalocsai Néplap külsős újságírójaként dolgozik. Korábbi elismerései közt szerepel a Bábel Balázs érsek és Bárkányi Ernő érseki tanácsos által alapított, egyházmegyei Szalézi Szent Ferenc-díj, amelyet 2014-ben vehetett át.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!