Ártalmas a vörös hús? Adjunk hozzá antioxidánst!

2015. november 17. 01:59

Nemrég nagy vihart kavart a WHO bejelentése, amelyről a Mandiner is beszámolt, s amely a rákkeltő élelmiszerek közé sorota a vörös húsokat. A közlemény után többen is mérsékletességre és óvatosságra intettek a kijelentésekkel kapcsolatban. Svéd kutatók viszont az Origo híradása szerint más megoldáson is gondolkodnak: a vörös húsokhoz bogyós gyümölcsöket adnának, melyek antioxidáns tartalmuk segítségével mérsékelnék a káros hatásokat.

2015. november 17. 01:59

Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora úgy véli, hogy a WHO-nak várnia kellett volna a húsokkal kapcsolatos figyelmeztetés kiadásával, mivel egyelőre még nem tudni, mi okozza a vastagbélrákot. Az állásfoglalást kizárólag epidemiológiai tanulmányok alapján fogalmazták meg, ami Tornberg szerint nem elég. „A hús tápláló és nem allergizáló élelmiszertermék, amely sok fehérjét, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz. Ilyen alapvető táplálékkal kapcsolatban ilyen súlyos kijelentést tenni könnyen ahhoz vezet, hogy az emberek a továbbiakban nem törődnek a figyelmeztetésekkel” – mondta Tornberg.

 
Eva Tornberg munkatársaival és számos európai partnerintézettel közösen éppen egy EU-s kutatási programot folytatnak. A program célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma. Ott is egyike a leggyakoribb rákoknak, évente 5000 új beteget diagnosztizálnak.
 
A program magában foglalja az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el.
Az ezt követő állatkísérletek fogják majd kimutatni, hogy ez az eljárás csökkenti-e a rák előfordulási gyakoriságát vagy sem. „Ha a hipotézis igaznak bizonyul, akkor ez azt jelzi majd, hogy a vastagbélrák kockázata csökkenthető kiegyensúlyozott étrenddel – más szóval, a hús mellett sok zöldségféle és más antioxidánsokat tartalmazó élelem fogyasztásával” – mondta Tornberg.
 
Az antioxidánsokkal készült kolbászok lehetőséget jelent a rák kockázatának csökkentésére azok számára is, akik – minden tanács ellenére – még mindig nem fogyasztanak elég antioxidánst” – tette hozzá Tornberg.
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!