A húsvéti nyúl nem magyar szokás volt

2016. március 26. 17:59

Lehet, hogy fordítási hiba a húsvéti nyúl a források szerint, és a nyúl nem magyar eredetű szokás itthon Varga Máté néprajzkutató elmondása szerint. Szóba kerülnek kevésbé ismert népszokások is, mint a kiszehajtás és a villőzés.

2016. március 26. 17:59

Húsvét időpontját a niceai zsinat határozta meg a 4. században, s ez alapján a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni vasárnap az ünnep napja - mondja az ATV-ben Varga Máté néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa. Ez az időpont március 22. és április 25. közé esik. Mivel idén korán van húsvét, s ezt megelőzi a negyven napos böjt, ezért a farsang idén igen rövid volt.

Erdélyben lehet kapni bárányt, gasztronómiai hagyományként, eközben a húsvéti nyúl mindent eluralt a 20. századra, ami nyugatról érkezett, és korábban nem volt ismert hazánkban. Az is lehet, hogy a német gyöngytyúk félrefordításából ered a hazai húsvéti nyúl mint ünnepi szimbólum.

A tojás egyetemes szimbólum, amely az életet, a feltámadott Krisztust is jelképezi. A sonka a télről megmaradt disznórész, amely nemes része az állatnak, amelyet könnyű megtartani hosszan, és nemes mivolta miatt az ünnepre tartogatták. A kálács úgyszintén ünnepi élet, mivel nemesebb tésztaféle a kenyérnél, és így nem sütötték minden nap. 

Kiszehajtás, villőzés

A kiszehajtás húsvét előtt egy héttel, virágvasárnap űzött népszokás volt. Főleg a Kárpát-medence északi területein volt szokás: felöltöztettek egy bábut, amit kivittek a faluból, és így az ártó dolgokat, betegségeket távolították el, avagy „kiviszik a telet”. Ott leveszik róla a viseletet és elégetik vagy vízbe vetik. 

A villőzés folyamán pedig a legények zöld ágat gyűjtenek a lányok számára, esetleg fel is pántlikázzák, s ezzel hozzák be a tavaszt, a meleget, az egészséget a faluba; a megújhodó természetet jelképezi a zöld ág.

Vannak falvak, ahol ezek még élő hagyományok, s van olyan település is, ahol felújították az ilyen szokásokat - mondja Varga Máté néprajzkutató az ATV-n.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2016. március 29. 08:20
A locsolkodásról miért nem szólt ez a nagyokos? Tudja valaki, hogy rajtunk és a lengyeleken kívül hol (volt) szokás még?
1120
2016. március 28. 01:54
Hát ha egyszer "cukibb" a nyuszi, mint egy gyöngytyúk, akkor mit lehet tenni...? :) Szépek ezek a szokások amúgy, jó tudni róluk, de az az igazság, hogy már az én gyerekkoromban is földhöz baszkodták a pirostojásokat a kölkök, ahogy kimentek a kapun. Egyedül a pénznek örültek. No nem én, mert én még a szomszédasszonyt is csak anyám hosszan unszolására voltam hajlandó meglocsolni. :)
kiss.istvan770
2016. március 27. 11:40
Sok nyuszitojást az ATV-nek nyilatkozónak!!!
atila68
2016. március 27. 10:57
Nálunk sonka van meg tojás, friss tavaszi zöldség hegyekben. Ez a nyúl... soha nem is értettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!