Czibere: A gyermekvédelmi törvény jó, az együttműködéssel vannak gondok

2016. október 28. 22:59

Együttműködésre szeretnék ösztönözni a szülőket a gyermekvédelmi törvény módosításával, amely szerint a jövőben a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, az attól való elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül – mondta Czibere Károly.

2016. október 28. 22:59

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a kormány gyermekvédelmi intézkedéseiről tartott háttérbeszélgetésen kiemelte, a módosítás nem lesz a családból kiemelés újabb eszköze, hiszen a kormány célja, hogy amíg csak lehet, családban maradjanak a gyerekek, és ott kapjanak meg minden szükséges segítséget.

A közelmúltban Recsken és Gyöngyösön történt tragédiák kivizsgálása során arra jutottak, hogy a gyermekvédelmi törvény alapvetően jó, a jogalkalmazással és az együttműködéssel vannak gondok, ezeket meg kell erősíteni – jelentette ki az államtitkár.

Közölte, készülőben van egy csomag a gyermekvédelmi intézményekben élő, szexuális abúzussal, visszaéléssel veszélyeztetett gyerekek érdekében, ezt még az idén benyújthatják a parlamentnek. Elmondta azt is: mivel úgy tűnik, hogy az erkölcsi bizonyítvány kevés, létrehoznának egy nyilvántartást azokról, akik elkövettek ilyen típusú bűncselekményt, hogy ők ne kerülhessenek be a szakmába.

Az államtitkárt kérdezték arról a napokban megjelent hírről is, amely szerint a lakcímkártyával nem rendelkező gyerekek szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel az igénybevételükhöz bejelentett lakcím kell.

Czibere Károly kiemelte, a szociális ellátások esetében – az önkéntesen igénybe vehető ellátásokban, a krízisellátásban és a hatósági ügyekben – a törvényi szabályozás egyértelmű, ezektől senki sem esik el azért, mert nincs lakcímkártyája.

Arra a felvetésre, hogy mi a helyzet a gyes, a családi pótlék, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, valamint az óvodába és iskolába beíratás kérdésével, amelyek szintén bejelentett lakóhelyhez kötöttek, azt mondta, ezek az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, az ott dolgozók pontosan ismerik az erre vonatkozó szabályozást, és minden kérdésben tudnak felvilágosítással szolgálni.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!