A légszennyezés tehet a demencia kialakulásáról?

2017. január 13. 21:23

Nagyobb veszélynek lehetnek kitéve a forgalmas utak mentén élő emberek, mint eddig gondolták: egy kanadai kutatócsoport vizsgálata szerint körükben nagyobb a demencia kialakulásának valószínűsége. Hogy mi okozza ezt a jelenséget, a zaj vagy a szmog, azt egyelőre senki sem tudja. A család.hu cikke.

2017. január 13. 21:23

Világszerte egyre több embert érint a demencia, vagyis az agy teljesítményének csökkenése, a felejtés, a memóriazavarok, illetve az érzelmi- és társas képességek leépülése – írja a család.hu.

A Földön nagyjából 50 millió, Európában 7 millió, Magyarországon pedig körülbelül 150-200 ezer embert érint ez a probléma. Az előrejelzések nem jók, 2050-re megduplázódhat a demens betegek száma, ami komoly népegészségügyi terhet jelent majd az egyre öregedő nyugati társadalmakra. Az orvostudomány egyelőre nincs tisztában azzal, hogy mi lehet a jelenség kiváltó oka, és így azzal sem, hogy miért tapasztalható ilyen jelentős növekedés az esetszámokban. Éppen ezért világszerte folynak kutatások a demencia kialakulásához vezető okok megismerésére.

A BBC beszámolója szerint Kanada Ontario tartományában jelentős eredményeket hozó vizsgálatot végeztek a témában: kétmillió ember egészségi állapotát több mint 11 éven keresztül követték nyomon! A megállapítások figyelemre méltóak. A kétmillió polgár 11 százalékánál, pontosan 243.611 embernél diagnosztizáltak a vizsgált időszakban demenciát. Ami önmagában nem kiugróan magas arány, azonban az adatok elemzéséből egyértelműen arra jutottak, hogy aki nagy forgalmú út közvetlen közelében lakik, nagyobb valószínűséggel szenved majd az agyi leépülés tüneteitől.

A neves Lancet brit orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint aki egy zsúfolt autóúttól nem lakik 50 méternél messzebb, annál 7 százalékkal, aki 50-100 méteres körzeten belül él, annál 4 százalékkal, aki 101-200 méter között, annál pedig 2 százalékkal nagyobb az esély a demencia megjelenésére, mint a nyugodtabb környék lakóinál. Összességében úgy vélik a kutatók, hogy a főutaktól 50 méteren belül élő, agyi teljesítménycsökkenéssel küszködő emberek tizedénél a nagy forgalom válthatta ki a problémát.

A BBC idézi Hong Chent, a tanulmány egyik szerzőjét, az ontariói népegészségügyi szerv (Public Health Ontario) munkatársát, aki arról beszél: „az urbanizáció és a városi lakosság növekedése miatt egyre több ember kénytelen a forgalmas utak közelében élni. Ez a jelentős kitettség a forgalom hatásainak és a demenciában szenvedők számának növekedése komoly népegészségügyi terhet jelent.”

Azt azonban a 11 évig tartó vizsgálat után sem tudják megmondani, hogy mi lehet a kiváltó ok. „További vizsgálatok szükségesek, különösen annak érdekében, hogy meg tudjuk határozni a légszennyezés, illetve a zajterhelés hatását” – mondta a kutató. Egyelőre tehát csak feltételezések vannak arról, hogy a levegő minősége miatt csökken a demencia kialakulásának esélye a forgalmas főúttól távolodva, vagy pedig a mérséklődő zajártalom állhat a háttérben.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint közvetlenül a levegő szennyezettsége évente hárommillió ember halálához vezet világszerte. A szmog nem mellesleg növeli a stroke, a szív- és tüdőbetegségek, illetve a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A demencia egyelőre nem kerül fel erre a listára, mivel csak további vizsgálatok után derülhet ki, hogy pontosan milyen okok állnak a kanadai kutatók által tapasztalt jelenség mögött.

A kutatás megállapításairól Tom Dening professzor, a Nottinghami Egyetem Demencia Központjának igazgatója azt mondta, nehéz lenne amellett érvelni, hogy a szennyezett levegőjű környezet bárkinek is jó lenne. A kibocsátott gázok hatással lehetnek az agyi működésre. Jelen tudásunk szerint a legjobb tanácsok, amikkel csökkenthető a demencia kialakulásának az esélye, az a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezésre törekvés – zárja sorait a család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!