Novák Katalin előadása az Educatio oktatási szakkiállításon

2017. január 21. 21:56

A magyar állam több mint 14 milliárd forint fejlesztési és hazai forrásból segíti a magyar fiatalok külföldi tanulását és tapasztalatszerzését – hangsúlyozta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az Educatio oktatási szakkiállításon tartott előadásában. A család.hu beszámolója.

2017. január 21. 21:56

A különböző mobilitási ösztöndíjak évente csaknem 18 ezer magyar – köztük mintegy ezer külhoni – fiatal nemzetközi tapasztalatcseréjét támogatják – mutatott rá Novák Katalin. Hozzátette: az államtitkárság arra számít, hogy az idén az ifjúsági szegmensben és a tanulmány mobilitásban 12 ezer magyar fiatal vesz majd részt – írja a család.hu.

Novák Katalin kiemelte az Erasmus+ programot, amelynek ifjúsági támogatási területén három kategóriában érhetők el a lehetőségek. Támogatják az egyéni mobilitást, az ifjúsági csereprogramokat és a külföldi önkéntes szolgálatot is. Az államtitkár az európai uniós szakmai tapasztalatszerzés különleges formájának nevezte az önkéntességet, amelyhez 17 és 30 év közötti fiatalok egyénileg és csoportosan is csatlakozhatnak. Mint mondta, eddig már csaknem nyolcezer 20 év alatti fiatal élt a lehetőséggel.

Novák Katalin beszélt a 2015-ben alapított Campus Mundi ösztöndíjról is, amellyel nem csak rövid tanulmányutakat és külföldi féléves részképzéseket támogatnak, hanem szakmai gyakorlat külföldi megszerzését is segítik. Az államtitkár szavai szerint az Erasmus+ program mellett ez a támogatási forma járul hozzá a legnagyobb arányban a felsőoktatási hallgatók mobilitásához.

A mobilitási ösztöndíjak között csaknem kétezer hallgató számára jelentenek szakmai gyakorlati lehetőséget az EU gyakornoki programok.

Az államtitkár kitért a Nemzeti Tehetség Programra is, amelynek egyik eleme egy egymillió forintos egyszeri egyéni ösztöndíj. Az összeg eszközbeszerzésre, magántanár óradíjára is felhasználható, de finanszírozható belőle egy külföldi verseny utazási költsége is.  A programra eddig majdnem 10 milliárd forintot fordított a kormány, évente pedig 300-350 ezer fiatalt támogat. A fiatal tehetségek segítésére az idén 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Magyarországon tanuló külföldi diákoknak szól a Stipendium Hungaricum, a határon túli magyar fiatalok számára pedig több, a magyarságuk erősítését célzó program is elérhető. Novák Katalin kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor, illetve a Petőfi Sándor nevét viselő lehetőségeket. Ezekről részletesen lehet tájékozódni az osztondij.ujnemzedek.hu honlapon.

Novák Katalin a külföldi tanulás előnyei között említette a nyelvtudás fejlesztését, a kapcsolatépítést, a tapasztalatszerzést, az önállósodást és a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy felmérések szerint azok körében, akik külföldön tanultak, 50 százalékkal alacsonyabb volt az ifjúsági munkanélküliség.

A rendelkezésre álló adatok szerint a külföldön gyakorlatot szerző magyar fiatalok száma csaknem eléri a 18 ezret, míg Magyarországon mintegy 30 ezer külföldi fiatal tanul – zárja írását a család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!