Tudja, mit kell tenni, ha egy gyerek esés után nem pattan fel?

2017. január 30. 17:21

Síeléskor leginkább a lábszára, eséskor leggyakrabban a karja és a válla sérül meg a gyermekeknek – mondta az InfoRádiónak Molitorisz Dániel, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ ortopéd traumatológus szakorvosa.

2017. január 30. 17:21

Gyanús, ha úgy marad! Az olyan esés veszélyes, ami után a gyerek nem pattan egyből föl és szalad vissza a szülőhöz. Komolyabb sérülést jelezhet, ha esés után a gyerek a földön marad - hangsúlyozta Molitorisz Dániel.

A felnőttekhez hasonlóan gyakran sérül a gyerekek csuklója, a könyöke, a bokája is és a lábszár is ugyanúgy sérülhet, mint felnőttkorban.” Az első legfontosabb teendő, hogy csillapítsuk a fájdalmat – hangsúlyozta a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ ortopéd traumatológus szakorvosa.

„Ha megkérdezzük a gyereket, hol fáj, ő valószínűleg gyorsan el fogja mondani. Ha azt látjuk, hogy a sérült végtag, duzzadt, fájdalmas, a legcélszerűbb orvoshoz menni.” Ha beüti a fejét, sőt fenékre esésnél is előfordulhat agyrázkódás. Súlyos sérüléseket lehet szenvedni akkor is, ha egy jégen fekvő gyerekbe egy másik beleszáll, a korcsolyájával belerúg vagy ráesik, ilyenkor is egyszerűbb, ha az orvost megkérjük, vizsgálja meg, nincs-e belső sérülés – hangsúlyozta Molitorisz Dániel.

„Szánkózás, síelés esetén a sícipő fölötti részek sérülnek leginkább, ilyenkor megnövekszik a lábszártörések száma. Gyakoriak a váll-, kulcscsont, valamint a fel- és alkarsérülések. Szerencsére a hasi, medence- és mellkassérülések száma a síeléstől nem növekszik.” A síelés, mivel nagy energiájú, gyors sport, okozhat az autóbalesetek által okozott sérülésekhez hasonlókat is – mondta az ortopéd traumatológus szakorvos az InfoRádiónak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!