Az értékek egysége

2017. október 25. 15:22

A szabadság érték, de csak más értékekkel együtt az.

2017. október 25. 15:22
Joseph Ratzinger

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A szabadság érték, de csak más értékekkel együtt az. Olyan értékekkel, amelyekkel együtt megbonthatatlan egységet alkot. Másfelől magát a szabadság fogalmát is leszűkítették az egyéni szabadságjogokra, és ezzel megfosztották emberi igazságától.”

Joseph Ratzinger: Hit, igazság, tolerancia. Jövőegyetem könyvek, 2014.

 

Joseph Ratzinger (1927-), német pap, teológus, 2005-2013 XVI. Benedek néven pápa, a katolikus egyház feje. 2013-ban korára és egészségi állapotára hivatkozva, évszázadok óta példátlan módon lemondott a pápai hivatalról. A huszadik század közepén a katolikus gondolkodás főáramát jelentő neoskolasztikát félre tévő Nouvelle Théologie egyik prominens figurája, a II. Vatikáni Zsinat idején teológus szakértő. Később münchen-freisingi érsek, majd bíboros, 1981 óta pedig a Hittani Kongregáció, a Szent Inkvicíó jogutódaként létrehozott legfőbb egyházi hitvédelmi szerv prefektusa, vezetője. Ratzingert ettől kezdve a marxista gyökerű felszabadítási teológia és más elméletek ellen vívott harcai miatt páncélbíborosnak is nevezik. Bíborosként, világszerte elismert filozófus-teológusként elsősorban a relativizmus ellen küzd, ismert szófordulata a „relativizmus diktatúrája”. Fő inspirációit Szent Ágostontól és az egyházatyáktól meríti.

(Az idézetet köszönöm Szilvay Gergelynek.)

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiebra
2017. október 26. 12:41
Miért mondott le a pápaságról ha továbbra is papol?!
brabant89
2017. október 26. 07:52
Kedves Mandiner! Mi az a Szent INKVÍCIÓ?
teljesenertelmetlen
2017. október 25. 19:23
Többek között ezért mondatták le. Egy ilyen pápával nem tudták volna megkezdeni a projektet. Odaraktak helyette egy ügynököt, aki szépen felböfögi a nyílt társadalom dogmáját. Sötét intermezzóként fogják leírni a vallástörténészek ezt az időszakot.
zakar zoltán béla
2017. október 25. 18:17
NEM FERENC!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!