Szobor készül Csukás Istvánról

2020. március 06. 14:36

A péceli műhelyben már az utolsó simításokat végzi Csukás István szobrán Megyeri János, aki a kivételes tollú író halálakor elhatározta, mindenképpen bronzba önti a gyerekkorunkat megszépítő mesekirályt, főleg, hogy kiváló kapcsolatban is állt Csukással.

2020. március 06. 14:36
Sal Endre
Sal Endre

„Pistával még akkor ismerkedtem meg, amikor elhatároztam, életnagyságú figurákat készítek a mesehőseiből. Örömmel fogadta, támogatta az elképzelést, és nagyon tetszettek neki az elkészült mesehősök, Süsü, Sebaj Tóbiás, Gombóc Artúr és a többiek, akik azóta Süsü és barátai néven járják az ország kiállítótermeit” – mondja Megyeri János.

A szobrászművész szerint Csukás a huszadik század egyik legnagyobb meseírója volt, aki nagyon érezte és vigyázott a gyermekek lelkére, ezért fordulhat elő, hogy a Nagy ho-ho-ho horgászban például a Főkukacot sem tűzték horogra.

„A szobor első fázisa elkészült, a bronzba öntés következik. Már beszéltem a balatonszárszói Csukás színházzal, ha minden jól alakul, a nyár folyamán ott lesz a végső helye Pista szobrának. Boldog lennék, ha így lenne” – összegzett Megyeri János.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. március 07. 19:31
Szánalmas giccs.
Welszibard
2020. március 06. 23:32
Nem stimmelnek az arányok. Csukás István arca kerek volt (a fotókon is nagyon jól látszik, de az életben is sokszor láttam őt), ez a készülő szobor pedig magasságában túl elnyújtott. A mindig széles mosolya pedig még szélesebbé tette az arcát. Ez a jellegzetesen derűs mosoly a mongolosan keskeny szemekkel volt az író igazi jellemzője. Ez már nagyon szoborszerű, merev arc lett. Persze, még nem biztos, hogy kész a mű.
békalepcse
2020. március 06. 19:52
Igen halkan megjegyezném, Lázár Ervin is érdemelne egy szobrot és ha erre áldozni kell, szívesen beszállnék a művész úr honoráriumába és az öntés költségébe. Temészetesen mások ilyentén szándékát is megbecsülöm és várom a felajánlásokat. Szerintem van olyan alapítvány, ami Lázár Ervin emlékét őrzi.
Kanóc
2020. március 06. 16:36
Van Bagaméri https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1309/20130927-felallitottak-bagameri-a-fagylaltarus-szobrat-kisujszallason10.jpg?w=645&h=430 és Pom-Pom szobor is. https://index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/24/szobrot_kapott_pom_pom/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!