A Szájer-ügy volt a slágertéma a parlamentben

2020. december 07. 14:38

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: szomorúan látja, hogy a Jobbik nem csak abban jár új utakat, hogy „Gyurcsány Ferenccel kívánkozik közös listára”.

2020. december 07. 14:38

A Szájer-ügyről és az átvert lakásvásárlókról is faggatták a képviselők a kormányt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések között.

Jobbik: „Borkai, Kaleta, Szájer – ez a Fidesz”

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) úgy fogalmazott: „Borkai, Kaleta, Szájer – ez a Fidesz”. Szavai szerint a Szájer-ügy túlmutat az európai parlamenti (EP-) képviselő szexuális irányultságán, nem az a gond ugyanis, ha valaki homoszexuális, a gond azzal van, amit az EP-képviselő tett. Szájer József „pitiáner bűnözőként elmenekült” a helyszínről, nem vállalta be azonnal a következményeket - mondta, úgy értékelve: Szájer József hazudott a választóinak, a kormány pedig Európa szégyenpadjára ültette az országot, a kormány politikája hazugságból, gyűlöletkeltésből áll, és az alaptörvény is csak egy politikai termék.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: szomorúan látja, hogy a Jobbik nemcsak abban jár új utakat, hogy „Gyurcsány Ferenccel kívánkozik közös listára”, de Potocskáné Kőrösi Anita is a DK elnökétől vesz retorikai tanfolyamot. Közölte: szemben az ellenzék gyakorlatával mind a Borkai-, mind a Szájer-ügyben a felelősök vállalták tetteik következményeit, és visszavonultak a közéleti tevékenységtől. A Kaleta-ügyről megjegyezte: Kaleta Gábor a Gyurcsány-kormányban nyolc éven át volt diplomata, „mi legfeljebb azt a hibát követtük el a konkrét esetben, hogy az összes olyan diplomatát, aki Gyurcsány Ferenc időszakában teljesített szolgálatot, nem távolítottuk el”.

MSZP: milyen módon kívánja megoldani a kormány az átvert lakásvásárlók ügyét?

Tóth Csaba (MSZP) egy zuglói társasházépítés károsultjainak ügyéről beszélt, kifejtve, hogy az építtető 2009-ben kapott építési engedélyt, amely 2018-ban lejárt, az épületek azonban nem lettek befejezve, pedig a vevők a teljes vagy a részleges vételárat kifizették. Közölte: lehetetlen hatóságilag fellépni a befejezés érdekében, ezért a károsultak az építési törvény módosítását kérik. Milyen módon kívánja megoldani a kormány az átvert lakásvásárlók ügyét? – kérdezte.

Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: álságos, amikor egy MSZP-s képviselő szólal fel lakásvásárlási ügyben, hiszen a baloldali kormány megszüntette az otthonteremtési támogatást. Ezzel szemben a polgári kormány munkájának a középpontjában áll az otthonteremtés kérdése – hangsúlyozta. A konkrét ügyről azt közölte: dönteni a bíróság jogosult. Hozzátette, mindig arra biztatják az ingatlant vásárolni szándékozókat, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el.    

DK: miért kényszerítenek bujkálásra, menekülésre meleg embereket?

Arató Gergely (DK) azt mondta: szerette volna megtudni, mi Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes véleménye a Szájer-ügyről, hogyan felel meg az általa képviselt keresztény értékrendnek és keresztény szabadságnak. Megjegyezte: Szájer József csak akkor kért bocsánatot, amikor lebukott az ereszcsatornán, hátizsákjában droggal. Miért kényszerítenek bujkálásra, menekülésre meleg embereket? – kérdezte.

A válaszadásra kijelölt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár idézte Orbán Viktor kormányfőnek az ügyben tett nyilatkozatát, miszerint Szájer József tette „a mi politikai közösségünk érékrendjébe nem fér bele”. Harmincéves munkáját nem felejtik, de cselekedete nem elfogadható, nem védhető, és az egyetlen helyes döntést hozta meg, amikor bocsánatot kért, lemondott mandátumáról, és kilépett a Fideszből – idézte a miniszterelnököt. Megjegyezte: ezzel szemben a baloldalon nem mondott le egy szexbotrányba keveredett Pest megyei polgármester, ahogyan a drogozó és nyíltan korrupcióról beszélő kispesti MSZP-sek sem; Gréczy Zsolt (DK) pedig ugyan lemondott az obszcén üzenetei után, de magát áldozatnak állította be.

LMP: mikor kezdik újra a pedagógusok tesztelését?

Hohn Krisztina (LMP) arról kérdezett, hogy mikor kezdik újra a pedagógusok tesztelését, és gondolkodnak-e azon, hogy százszázalékos táppénzt kapjanak megbetegedés esetén, mert meglátása szerint valószínűleg sokan ezért nem vállalják a tesztelést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a tesztelésben. Úgy tűnik – hasonlóan a környező országokhoz –, hogy nem volt kiugróan magas a pozitív eredmények aránya, ahogy korábban, úgy most sem lettek gócpontok az iskolák – mutatott rá. Közölte: aki munkája ellátása közben betegedett meg, annak jár a százszázalékos táppénz, és törekednek arra, hogy minél gyorsabb legyen az ez esetben szükséges eljárás.

Párbeszéd: Orbán Viktor hazudik

Tordai Bence (Párbeszéd) kijelentette: Orbán Viktor hazudik a jelenlegi három legfontosabb ügyben: a járványkezelés, a Szájer-ügy és az uniós vétó kérdésében is. A kormányfő nem mond igazat a járvány kezeléséről, hazugok a számok, amelyeket közzétesznek – mondta. Szerinte a miniszterelnök akkor sem mond igazat, amikor a Szájer-ügyben azt állítja, hogy senki nem tudott semmiről, emellett pedig az alaptörvény nem védi a szexuális kisebbségeket a megkülönböztetés ellen. Úgy folytatta: az uniós vétó ügyében is hazudik a miniszterelnök, ugyanis azt mondja, azért nem írja alá a megállapodást, mert az bevándorlóországgá tenné Magyarországot. De a tervezetben egy szó sem esik a migrációról, sokkal inkább a jogállamiságról, arról, hogy nem szabad ellopni az uniós összegeket – érvelt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt, ma Magyarországon mindenki – amíg a törvényeket betartja – úgy él, ahogy akar, a kormány magánügyekbe nem szól bele. A házasságról alkotott meggyőződést rögzíti az alaptörvény, de abba, hogy ki minek vallja magát, hogyan éli az életét, mit tesz a magánéletében, a kormány nem szól bele – hangsúlyozta.    Kijelentette, a vétó ügyében elfogadhatatlan, hogy a jogállamiságra hivatkozva nem definiált helyzetben bármilyen szankció kiszabható.

Fidesz: a magyarok nem akarják a bevándorlást

Salacz László (Fidesz) arról beszélt, hogy miközben Európa a járvánnyal és a gazdasági válsággal küzd, és az EU napirendjén a költségvetésnek kellene a legfontosabb kérdésnek lennie, bejelentettek egy új migrációs akciótervet, amely 34 millió migránsnak adna szavazati jogot és lakást. Soros György is hasonlót javasolt korábban – tette hozzá. Közölte: a magyarok az elmúlt öt évben nem egyszer világosan kinyilvánították, nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóország legyen, és a kormány is azért küzd, hogy ne mások mondják meg, kikkel éljünk együtt.

Völner Pál igazságügyi államtitkár azt mondta: Magyarország azt akarja, hogy fenntartsák azt a szabályt, hogy egy tagállamra sem lehet többségi döntéssel rákényszeríteni azt, amit nem akar. A migrációs javaslat szembesít azzal, mit is akar Brüsszel valójában - fogalmazott. Kiemelte: látni, mire megy ki a játék, a cél, hogy a migrációt elutasító Magyarország és Lengyelország álláspontját le lehessen verni. Ez azt jelentené, hogy hiába küzdöttek éveken át, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország, hogy mi mondhassuk meg, kikkel élünk együtt – vélekedett. Hangsúlyozta: a magyarok valóban többször kinyilvánították, hogy nem kérnek a tömeges bevándorlásból. A baloldal is a Soros-tervet akarja végrehajtani Magyarországon, behozná a migránsokat, akik aztán rájuk szavaznának – tette hozzá.       

KDNP: Kik juthatnak először védőoltáshoz?

Simicskó István (KDNP) arról beszélt, reménykedve tekintenek a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos tárgyalások felé. Hozzátette: a kormány Keleten és Nyugaton is megrendeléseket adott le, hogy minél hamarabb legyen megbízható oltóanyag. Azt kérdezte, kik juthatnak először hozzá az ingyenes oltáshoz. Az idősek mikor és hogyan tudják igényelni az oltást? Lesz-e elegendő vakcina a lakosság széles körű beoltásához? Közölte azt is, szomorúan tapasztalja, hogy miközben Nagy-Britanniában megkezdték az oltást, addig Brüsszelben tétovázást látni, a magyar ellenzék pedig nem segíti a védekezést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára rögzítette, a kormány arra törekszik, hogy minden lehetséges forrást felkutasson a vakcinával kapcsolatban. Az egészségügyben dolgozóknak és a krónikus betegeknek különösen fontos, hogy minél hamarabb megkapják az oltást, ezért indul el a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol regisztrálni lehet – közölte.    Elmondta, a nyugdíjasoknak levélben kínálják fel a regisztrációt. Megismételte, 12 millió oltóanyagot kötött le Magyarország, erre 36 milliárd forintot különítettek el. Szerinte közös felelősség lenne az az ellenzékkel, hogy arra biztassák az embereket, bízzanak a magyar gyógyszerhatóság által bevizsgált oltóanyagokban.

Független: mikor jár majd újra a teljes vonalán a csepeli hév?

Szabó Szabolcs (független) emlékeztetett arra, hogy a Kvassay híd felújítása miatt fél éve egy szakaszon pótlóbusz jár a csepeli HÉV helyett, ez napi szinten 20-30 perccel hosszabbítja meg az utazás idejét és ötvenezer embert érint. Azt tudakolta, meddig kell pótlóbusszal utazni, mert már nyáron felmerültek olyan hírek, hogy január 1-jétől nem nyitják meg a vonalat.

Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár közölte, a Kvassay híd felújítása ütemterv szerint halad, de a Nemzeti Atlétikai Központ építése miatt is szükség van vágányzárra, amelynek időtartamáról szakmai egyeztetés folyik.    Véleménye szerint amennyiben az atlétikai központ építése miatt vágányzárra lesz szükség, annak nincs akadálya, hogy a HÉV – a földalatti pálya elkészültéig – a felszínen ismét a Boráros térig járjon.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 08. 06:38
Jobban megnézve a ház fotóját: https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/qcJktkpTURBXy9mZjQwZDJjNDVmNWVmMDM1YTczNzQxMjVhNGI1MDI2Yy5qcGeRlQLNA6UAwsM - világosan látszik az ablak alatt egy kiálló lámpa, aminek a vasába simán bele lehet kapaszkodni, lelendülni, és onnan már csak egy kicsit kell leugrani a járdáig. Ez egy nagyon is valószerű és könnyen kivitelezhető menekülő útvonal, igazán egyáltalán nem értem, hogy lett ebből eresz, ami az ablakból nem elérhető, abba nem igazán lehet kapaszkodni, és azon lemászni. A lámpavas sokkal észszerűbb, és az is, hogy emiatt aztán ténylegesen leugrott a járdára, és már az épületen kívül fogták el. Talán nem akartak különösebb reklámot csinálni az efféle mutatványnak, azért írták helyette az egészen röhejes ereszen át való ereszkedést. Ha a lámpavasba nem kapaszkodott bele Szájer - mert esetleg félt, hogy nem bírja el a súlyát, leszakad és valahogy megrázza az áram - akkor semmilyen más reális menekülő útvonal nem maradt. Tehát szerintem vagy a lámpavasba kapaszkodva ugrott le az utcára, vagy sehogy. Nem tudom, miért terjesztették el az ereszcsatornát, amikor a lámpavason lógás sokkal logikusabb. Csak az még rosszabb poénokat szült volna.
Rocktoberi
2020. december 07. 18:28
A Kaleta-ügyről megjegyezte: Kaleta Gábor a Gyurcsány-kormányban nyolc éven át volt diplomata, mi legfeljebb azt a hibát követtük el a konkrét esetben, hogy az összes olyan diplomatát, aki Gyurcsány Ferenc időszakában teljesített szolgálatot, nem távolítottuk el. Ez lopja a szövegemet. Ugyanezt írtam az eset idején.
Rocktoberi
2020. december 07. 18:21
Ezzel a Tordaival és Jakabbal szeretnék egyszer egy félreeső helyen összefutni........
Zsolt75
2020. december 07. 17:34
Vagy a potocskáé. Nem tudom pontosan, nem vagyok entomológus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!