Így téved Perintfalvi Rita az egyházi pedofilfeljelentések ügyében

2021. május 21. 08:32

Perintfalvi Rita tévesen állítja, hogy az egyház sosem nem tett feljelentést molesztálási ügyekben. A teológusnő a jogi részletekkel sincs tisztában.

2021. május 21. 08:32
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Furcsa állításokat fogalmaz meg Perintfalvi Rita feminista teológus Felszabtér című blogján, saját könyvét idézve:

Érdekes, hogy Perintfalvi Rita nem tud arról, hogy a Pető-ügyben az egyház feljelentést tett. Mint a téma kutatójának, tudnia kellene erről, ráadásul évekkel ezelőtt megírta ezt a Válasz Online, nemrég pedig a Mandiner is

Az, hogy bíróság elé kerül-e valaki, nem az egyházon múlik. Ha ugyanis az egyház feljelentést tesz, de az áldozat nem, akkor soha nem lesz ügy. Ha az áldozat is feljelentést tesz, de a bűncselekmény már elévült, szintén nem lesz belőle ügy.

Pont Pető Attila esete erre az eklatáns példa. Pető Attilát gyermekként, a 2000-es években szexuálisan molesztálta a plébános mellé beosztott pap, a papi rendből azóta elbocsátott Szűcs Balázs. Balázs atya ellen 2015-ben indult egyházi vizsgálat, 2016-ban pedig, egy rekordgyorsaságú egyházi vizsgálat után, kitették az egyházból. Azért 2015-ben indult a vizsgálat, mert Pető részéről 2015-ben történt meg az első olyan, hivatalos bejelentés, ami alapján egyáltalán vizsgálatot lehetett indítani, korábban erre nem tudták rávenni.

Pető ügyében senki nem tett feljelentést az egyházon kívül, mégsem lett belőle bírósági tárgyalás, mert az áldozatok vallomásai, feljelentése hiányában a rendőrség nem folytatta le a nyomozást. Pető ügyében 2008-ban, amikor Pető testvérének a zsarolási ügye kapcsán a rendőrség a molesztálással is foglalkozott, azért nem indult eljárás, mert a bűncselekmény elévült. (Pető testvére zsarolta az Attilát egykor molesztáló papot, ez volt a zsarolási ügy.) A btk-t az elmúlt években módosították úgy, hogy az elévülési idő hosszabb lett. A múltbéli, sok évtizedes esetekben hiába tenne bárki feljelentést, elévülés miatt nem vizsgálnák.

Perintfalvi azt is megjegyzi: „Ferenc pápa gyakran buzdítja arra a felelős egyházi vezetőket, hogy bátorítsák az áldozatok hozzátartozóit arra, hogy tegyenek feljelentést az elkövető ellen világi hatóságoknál is.”

Ez azonban csúsztatás. A Pető-ügy kapcsán az egyház több olyan érintettet, akinek az esetében még nem telt le az elévülési idő, megpróbált rávenni arra, hogy tegyen feljelentést. Ezt ők nem akarták, így az egyházi feljelentés ellenére nem lett világi eljárás ezekben a molesztálási ügyekben. Fent van a püspöki kar gyermekvédelmi bizottságának honlapján is, hogy mindenkit arra kérnek, tegyen feljelentést a világi hatóságoknál is.

Perintfalvi Rita furcsa vitastílusával május 20-án foglalkoztunk részletesen. Május 16-án közöltünk interjút Puskás Balázs egyházi gyermekvédelmi felelőssel, a cölibátus és a pedofília nem létező kapcsolatáról és a papi molesztálási ügyekről átfogóan itt írtunk.

Kép forrása: Perintfalvi Rita Publik Facebook-oldal

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. május 22. 00:23
Printerfalvi Rita.
egyvilág
2021. május 21. 22:19
A Kaleta-féle gyerekpornó ügy és tanulságai: https://egyvilag.hu/korabbiuzenetek/PT104_2020-08-27.shtml#gyerekporno
syphax
2021. május 21. 17:39
"..Fent van a püspöki kar gyermekvédelmi bizottságának honlapján is, hogy mindenkit arra kérnek, tegyen feljelentést a világi hatóságoknál is. PERINTFALVI RITÁNAK VISZKET A PINÁJA! EZ A DOLOG LÉNYEGE, A TÖBBI ÜRES POFÁZÁS, TÖMÉNY MELLÉBESZÉLÉSE EGY KÓROS FÖLTŰNÉSI VISZKETEGSÉGBEN SZENVEDŐ KÚRVÁNAK.
nempolitizálok
2021. május 21. 16:07
Mit szólnak ehhez a zsidók?? vagy az az egyház nem tárgya a könyvnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!