Ha spórolni akar, most ültessen gyümölcsfát!

2022. november 02. 21:00

Az elszabadult gyümölcsárak rengeteg kertes házban élőt sarkall gyümölcsfa-telepítésre. Akár csonthéjasokról, akár bogyósokról van szó, ennek legideálisabb időszaka az ősz.

2022. november 02. 21:00
null

Az elszabadult gyümölcsárak rengeteg kertes házban élőt sarkallnak gyümölcsfa-telepítésre. Akár csonthéjasokról, akár bogyósokról van szó, ennek legideálisabb időszaka az ősz. Az Ingatlanbazár összefoglalta, hogyan érdemes hozzáfogni.

Ahogy megjelent hazánkban a Covid, úgy nőtt meg az érdeklődés a gyümölcsfák és bogyós gyümölcsök iránt: sokan ekkor értek rá igazán a ház körüli kiskert rendezésére, beültetésére – az első gyümölcsfák lassan termőre is fordulnak. Később sem torpant meg az ültetési hullám, sőt. Úgy tűnik, a robbanás-szerűen megugrott gyümölcsárak kisebb gyümölcsösök telepítésére késztetik a kertes házban élőket.

Mi terem a kiskertben?

A kertekben a bogyós növények, a szőlő és a szabad gyökerű gyümölcsfák ültetéséhez a legideálisabb időszak az ősz. Kertünkben a cseresznyétől kezdve az almán át az őszibarackig jó eséllyel minden megterem, hiszen itt sokszor jóval védettebb körülmények között teremhetnek, mint a nagy gyümölcsösökben, tudtuk meg Gyurisné Szász Ágnestől, a Virágpaletta Dekorációs Áruház és Kertészeti Centrum vezetőjétől. 

A dél-alföldi régióban elsősorban a csonthéjasokkal érdemes próbálkozni; az őszibarack bírja a legjobban az itteni éghajlatot, talajszerkezetet. Az alma- és a cseresznye, meggy, kajszi és őszibarack könnyebben a körtefa nehezebben gyökeresedhet.

Az utóbbi időszakban nagy a kereslet a mediterrán gyümölcsfákra, bokrokra is, például a datolyaszilvára, gránátalmára, fügére. De különlegesebb bogyós gyümölcsökre is nagy a kereslet, mint például az áfonya és a mézbogyó. Az áfonyánál a talaj pH értékét is ajánlott figyelembe venni: mivel a savanyú talajt szereti, savanyú tőzeggel vagy speciális földkeverékkel biztosíthatjuk a megfelelő talajt.

Fotó: hu.123rf.com
Fotó: hu.123rf.com

Így ültessünk fát

Az ültetőgödör 60*60 centiméteres legyen, ennek az aljára helyezzük az érett szervestrágyát. A trágya fölé visszatöltjük a feljavított földet annyira, hogy ne érintkezzen közvetlenül megmetszett gyökérrel. Ha a kert talaja gyenge minőségű, virágfölddel, komposzttal feljavítható. A gyökérről csak a roncsolt törött részeket vágjuk le. Tegyük a fát a gödörbe, majd a termőfölddel takarjuk be a gödröt, közben folyamatosan óvatos taposással tömörítsük le. Ezután a fát iszapoljuk be, vagyis jó sok vizet öntsünk a tövéhez. 

Fontos, hogy a gyümölcsfáknál a szemzés a talajszintnél kilátszódjon a földből, és lehetőleg Dél felé nézzen, mert az erős szél könnyen letörheti a nemes részt az alanyról. Fagyos talajba ne üttessünk növényt!

Kiadós öntözés

Ha száraz az ősz, az első fagyokig heti 1-2 alkalommal öntözzük meg a fákat, télen ne locsoljuk! Tavasztól is elegendő hetente 2-3-szor alaposan belocsolni azért, hogy jó mélyen is nedves legyen a talaj, így elkerülhető a kiszáradás. Ha naponta kevés vízzel öntözzük, az a talaj felszínén marad, a fa pedig kiszárad. A talaj vízáteresztő képessége akkor ideális, ha megtartja a vizet, de nem túl sokáig: a nyári forróságban a pangó vízben megfőhet a fa gyökere. 

Gyakori, hogy a nyitottabb kertekben, tanyáknál a vadak és a fagyok ellen textillel, fátyolfóliával körbetekerik a fák törzsét, a déli gyümölcsöknél- például datolyaszilva, gránátalma, füge-  is érdemes ezt megtenni.

Az első szüret

A cseresznye, meggy, szilva a 2-3. évben már teremhet, az alma és a barack csak 3-4 év után. Az oltvány diófa termésére 5 évet kell várni. Minél többféle gyümölcsfát telepítünk, annál jobb lesz a beporzás, így a terméshozam is. Az ősszel elültetett fát leghamarabb a következő tavasszal- február végén, március elején- metsszük meg, még rügyfakadás előtt. Az elfagyott részek eltávolítása mellett a fa alakítása is ekkor esedékes.

 

Fotók: hu.123rf.com

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2022. november 03. 21:30
A kékszőlőt lekvárnak is lehet főzni, de szilvával együtt érdemes. Amikor főzzük, a magok (nagy magjai vannak) följönnek a tetejére, ki lehet pecázni könyen, közben inhalálhatunk is .... nagyon ízletes. Magában is főztem kékszőlőből lekvárt, ami igen folyós lett, majd két év múlva kocsonyás, de annyira édes, hogy csak ízesítésre lehet használni.
Muki46
2022. november 02. 21:28
Azonkívül tavasszal rügyfakadás előtt lemosó permetezéssel kell a gyümölcsfákat kezelni, nem sajnálni tőlük a permetet. Nekem a cseresznyefám 10 évvel ültetése után termett először, de akkor nagyon szépen és jól. Önporzó, csak egy fa van, mégis kitűnően terem.
Istók3
2022. november 02. 21:25
Minek? Ott rohadt meg idén is a rengeteg meggy, szilva, dió a fákon, fák alatt. Nem szedik le az emberek, mert munka van vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!