Ha csak egy órája van, süteménysütésre, mutatjuk, hogyan oldja meg olcsón

2022. december 24. 06:00

Senkinek nem kell kétségbeesnie, ha kifutott az időből a karácsonyi hajrában, és nincs már energiája többlapos süteményeket készíteni. Kevés alapanyagból, némi kreativitással finom édességek süthetők kevesebb mint egy óra alatt. Ezekhez ad ötleteket Szőke Zoltán hódmezővásárhelyi cukrászmester.

2022. december 24. 06:00
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

„A cukrásziparban is léteznek az úgynevezett kényelmi termékek. Ezek használatával akár egy gyors házi krémes is elkészíthető, nem kell hozzá külön bontogatni a vaníliás cukrot, vagy adagolni a sót, tojást. A hétköznapokban is népszerűek az olyan keverékek, amelyekben benne vannak a sűrítő- és ízesítőanyagok. E termékek csomagolásán általában feltüntetik az elkészítési útmutatókat, javaslatokat. Egyszóval, ha ezek »puding formájában« megtalálhatók a háziasszonyok polcain,

– mondja Szőke Zoltán.

A hódmezővásárhelyi cukrászmester szerint a vaníliás sodó szintén sokoldalúan felhasználható. Például palacsinták mellé elegánsan lehet találni, rétestészták mellé is jól passzol; ilyenkor érdemes kísérletezni a bolti réteslapokkal. A legtöbb háztartásban mogyorókrém vagy valamilyen lekvár amúgy is van, ezek együttes felhasználásával ugyancsak rövid időn belül lehet valamilyen finomságot a család tagjai elé tenni.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Nagyanyáink receptjei

Néhány éve nagy divatja van a muffinnak és brownie-nak, bár Szőke Zoltánnak az a tapasztalata, hogy a vidéki emberek ritkán rendelnek ezekből a típusú édességekből. Az viszont igaz, hogy sok háziasszony „ügyesen tudja cifrázni” a muffin- és brownie-alaprecepteket, az interneten így jó néhány olyanba is belefuthatunk, amelyek a karácsonyi ízvilágot igyekeznek megidézni különböző csokoládékkal, magvakkal és dekorációkkal. 

„De Magyarországon egy váratlan vendég érkezésekor vagy egy szimpla hétvégén is

– jegyzi meg.

Zárásként pedig egy hagyományos magyar receptet is a figyelmünkbe ajánl. A nagyanyáink idejéből való tejes pite a tej zsíros részéből, vaníliás cukorból és tojásból áll; a masszát csak be kell önteni a tepsibe, majd lekvárral tálalható. Úgy látja, hogy ezek a típusú sütemények mostanában reneszánszukat élik, érdemes az elkészítésüket elsajátítani.

Nyitókép, belső kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2022. december 24. 08:55
Én ezt a sütit szoktam megcsinálni, ha csak egy órám van. Rumaromával, narancshéjjal lehet téliesíteni. https://annuskam.hu/csupa-csokis-suti/
Ezért regisztráltam
2022. december 24. 06:32
"Bridget Jones óta megőrülünk a karácsonyi pulcsikért – mutatjuk, miért 2022. december 23. 21:00 Szalai Laura és Kovásznai Andrea" Úgy látom, új, "innovatív" címadásra adta a fejét a Mandi. :-) (De legalább került vessző a "mutatjuk" után, háklis szívvel köszönöm!)
Ezért regisztráltam
2022. december 24. 06:28
Aki 2022-ben képes beleírni a címbe, hogy "mutatjuk", az be is árazza ezzel a mandit, valahová a Metropol és a Hírklikk közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!