Íme Törökország négylábú hősei: a magyar mentőkutyák!

2023. február 15. 06:34

Egy technikai eszköz sem tudja megközelíteni egy kutya orrának képességét és hatodik érzékét, ha emberek kereséséről van szó.

2023. február 15. 06:34
null

Valahovits Szilvia írása

Múlt héten a világ minden tájáról mentőcsapatok érkeztek Törökországba, akik napokon keresztül szinte megállás nélkül dolgoztak. Magyarországról is több csapat indult útnak négylábú segítőikkel, hiszen a mentőkutyák jelenléte kulcsfontosságú a mentés során. Ahogy a túlélők hangja napról napra halkul, annál nagyobb szükség van a mentőkutyákra, akik jelezik az életben lévőket.

Úgy tartják,

egy technikai eszköz sem tudja megközelíteni egy kutya orrának képességét és hatodik érzékét, ha emberek kereséséről van szó.

Hangos ugatással jelzik, ha megtalálták a keresett személyt vagy embert érzékelnek a romok alatt. Teljes harmóniában dolgoznak együtt gazdáikkal, vidámságuk és az emberszeretetük szívet melengető a tragédiák helyszínén. Közel 30 magyar mentőkutya vett részt eddig a törökországi mentésben, most ők kerültek reflektorfénybe, de ez idő alatt itthon is több mentőkutya dolgozott.  Eltűnt személyek megtalálásában,  vagy leomlott régi épületek, gyárak területén romkutatásban segítik a keresést szárazföldön és vízen egyaránt.

Mancsról, minden idők legsikeresebb mentőkutyájáról már mindenki hallott az országban. Még szobrot is emeltek a tiszteletére 2004-ben Miskolcon.

Most bemutatjuk méltán híres utódait, négylábú hőseinket!

***

Hunor Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport

Karma és Dexter Mindketten személykereső kutyák, vagyis kölyökkoruk óta arra képezték őket, hogy eltűnt személyeket találjanak meg.

Karma tavaly a dobogó elsőfokára állhatott az Egyéni FCI Mentőkutya Világbajnokságon Olaszországban, ő lett a világ legjobb mentőkutyája. A malinois fajtájú, hétéves mentőkutya gazdája a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa Leczki Sarolta címzetes tűzoltó főtörzszászlós.

Dexter, egy labrador fajtájú kutya. Ő is több megmérettetésen vett már részt élete során. Több kárhelyen is megmutatta már tehetséget például rom-és területkutatás. Gazdája Oláh Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester.

Továbbá a mentőcsapat kutyás tagjai voltak: dr. Löcher Zsuzsanna orvos-kutyavezető Scotty nevű malinoisával, Kiss Ágnes Dáma nevű beauceronjával és Kröpfl Erzsébet Solka nevű beauceronjával, Vincellér Tibor mentőkutyavezető, technikai mentő Lángos kutyája, Pinkóczi Dia mentőkutyavezető Kevlár kutyája.

Karma, a világ legjobb mentőkutyája. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala

***

A Pest-megyei Kutató-Mentő Szolgálat honlapján hűséges segítőtársaikat így mutatják be:

Négylábú kollégáink egytől egyig önkénteseink családtagjai. Velük kelnek, velük fekszenek, a kanapén alszanak, a gyerekeiknek hűséges játszótársai, de ha úgy adódik, akkor éppen házat őriznek vagy gyíkra vadásznak. De kőkemény munkakutyák, a tréningek és bevetések alatt kiválóan teljesítenek.

Törökországi mentésben részt vett kutyáik: Zulu, Phobos, Tigi és Buzz

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-oldala

***

Magyar Református Szeretetszolgálat

Níla, Zsozsó, Lendon és Mogyi

Níla és Zsozsó rossz körülmények között kezdték az életüket, maguk is mentésre szorultak - egy-egy állatmentő szervezet segítette az ebeket, hogy jobb gazdát találjanak.  Az örökbefogadás után az új tulajdonosok időt és energiát nem sajnálva képezték őket igazi hősökké.

Níláról:  6 éves, ausztrál kelpie keverék szuka. Mozgása, mint egy macskáé - bárhová befér és felugrik, és persze talpra is érkezik. Az erdőben egy keresés során úgy közlekedik, mint a villám, nem lehet előle elbújni. Gazdája: Kovács Ilka

***

Baptista Szeretetszolgálat

Gogó, Trafi és Black – Kutyákkal az Életért Alapítvány

Trafi az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is. Az ebet egyéves korában ajándékozta előző gazdája a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítványnak, mert az életkörülményei megváltoztak és nem tudott róla tovább gondoskodni. Először vakvezető kutyának szánták, de túl virgonc volt, így inkább munkakutyát képeztek belőle.

Trafi most már tökéletesen együtt tud működni a gazdájával, és kiegészíti az ember képességeit, tulajdonságait.

Ha kell, önálló cselekvésre is képes, ugyanakkor egy pillanatra sem feledkezik meg arról, hogy kettejük közül az ember a főnök. – nyilatkozta Trafi gazdája, Dr. Mezősi Tamás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője, aki az Indexnek adott interjút hazatérésük után.

Gogó az a magyar mentőkutya, aki keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a 2 lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg Törökországban. Szerencsére azóta már jól van, gazdája Szabó Gábor mentőkutyavezető. Mező Marcell mentőkutyavezető és Black kutyája, Marcell 19 éves tanuló, jelenleg érettségi előtt áll és orvosi egyetemre készül, ő volt a legfiatalabb a kint lévő magyar speciális mentő.

Gogó keresés közben szenvedett sérülést. Fotó: Baptista Szeretetszolgálat Facebook-oldala 

***

Szolnoki Életjel mentőcsapat

Smile, a legidősebb, 13 éves veterán mentő-tacskó. Ő Magyarország egyetlen kereső-mentőtacskója, aki kutatott már a Dunában holttestek után a Hableány baleseténél, de keresett romok alatt rekedt élőket is Ecquadorban szintén földrengés után.

Forrás: Szolnoki Életjel Mentőcsapat Facebook oldala
Forrás: Szolnoki Életjel Mentőcsapat Facebook oldala

A nyitóképen Níla és gazdája, Kovács Ilka, forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Pálinkás Helga
2023. február 15. 11:43
Nagyon aranyosak mind, egytől-egyig. A legnagyobb tisztelet részemről és a családom részéről is!
Szexi Cicababa 💅
2023. február 15. 08:55
Nagyon sajnálom a török és ukrán macskákat, kutyákat (is). Remélem, minél többet sikerül belőlük is megmenteni!
..--..
2023. február 15. 08:31
-zsoltkom- "Íme Törökország négylábú hősei: a magyar mentőkutyák!" Most már napok óta megy a szerintem ízléstelen magyar/ magyarkodó öndicséret. Valaki végre úgy is előadhatná a mentés-történetet, hogy más ország mentőcsoportját is megemlíti a teljesítmények között. Az első pár nap még elmegy, hogy csak magyar mentőcsoport hájpolás van és mentés statisztika, de már szoruljon valaki újságíróba... mentésben résztvevő megszólalóban annyi becsület-szépérzék, hogy más ország eredményességét is megemlíti esetleg számok vagy dicsérő szavak tükrében az embermentéssel kapcsolatban. Amikor kimondják, hogy 16 embert mentett ki a magyar mentőcsoport, például elmondhatták volna ekkor azt is, hogy más mentőcsoport, mennyi embert talált meg... vagy nekik milyen veszteségeik voltak stb... stb... A végén még hungarikum lesz a magyar önfényezés... (még ha van is rá ok itt a mentőakció miatt). A cikk után (magyar mentők után a magyar mentőkutya) fontossági sorrendek most az lenne a következő méltatás téma logikusan, hogy a magyar kutyákat öltöztetőknek, milyen magyar felmenőági kapcsolata van és hogy milyen magyar cégektől kapnak magyar kutyakaját.
wanderer888
2023. február 15. 08:22
kutyapártot, kutyakormányt, kutya országgyűlést! jó lesz az ilyen egyfarkú is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!