„Banja Luka nem akar buzikat!” – nemhogy a Pride-ot, a filmvetítést is megakadályozták a boszniai szerbek

2023. március 20. 19:07

A helyi rendőrség betiltott több, Banja Lukában tervezett LMBTQ-eseményt, arra hivatkozva, hogy nem tudnák biztosítani a helyszínt.

2023. március 20. 19:07
null

A boszniai szerb köztársaság rendőrsége végül betiltotta az országrész fővárosában, Banja Lukában tervezett LMBTQ-eseményeket.

Arra hivatkoztak, hogy nem tudnák biztosítani a helyszínt.

Nem melegfelvonulásról lett volna szó, de a zárt térben tartott filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés is meghaladta a helyi politikusok ingerküszöbét, ráadásul a helyi lakosok is kifejezték ellenérzésüket, valamint számos jobboldali csoport is demonstrált.

Ezen a videón ezek közül egy ilyen tiltakozás látható, a molinón szereplő felirat: „Banja Luka nem akar buzikat!”.

Míg a boszniai szerbek miniszterelnöke, Milorad Dodik arról beszélt, hogy ő el is várja  a hatóságoktól, hogy az LMBTQ jogokkal foglakozó rendezvényeket akadályozzák meg, addig Mirza Halilčević, a BiH Pride munkatársa azt mondta, hogy csalódott a rendőrség döntése miatt. „Ha olyan társadalomban élünk, ahol nyilvánvalóan rendőrségi kordonra van szükség egy ilyen esemény biztosításához, akkor az a kérdés, hogyan is várjuk el az LMBTQ emberektől, hogy a mindennapjaikat éljék Banja Lukában és a boszniai Szerb Köztársaságban” – jelentette ki.

Egyébként a betiltott rendezvényt később a szervezők is lefújták, de így sem sikerült elkerülni az atrocitást:  március 18-án este ismeretlenek törtek be a Transparency International irodájába, ahol bántalmazták az ott tartózkodó LMBTQ-aktivistákat. 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. március 22. 11:32
"Mirza Halilcevic, a BiH Pride munkatársa" Javitsatok ki, de nekem ez egy bosnyák, tehát muszlim névnek tűnik. A Balkánon tényleg minden másképp van, a muszlimok az LMBTQ szószólói?
letsgobrandon
2023. március 21. 07:09
jó nekik
Takarító
2023. március 21. 05:47
Nos ott nem éri meg se hivalkodni, se sivalkodni ezután a mássággal.
Jacques Foche
2023. március 20. 23:01
Végül is... banya luka, nem buzi luka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!