Szerdán tartják az újabb ENSZ-Ukrajna csúcstalálkozót

2023. március 07. 21:50

Kijevben fogadja az ENSZ főtitkárát Volodimir Zelenszkij.

2023. március 07. 21:50
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik szerdán Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek az orosz invázió egy évvel ezelőtti kezdete óta ez a harmadik ukrajnai látogatása. A főtitkár kedd reggel érkezett Lengyelországba, ahonnan még aznap továbbutazott Ukrajnába, hogy az ukrán gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításáról tárgyaljon.

– közölte Farhan Haq az ENSZ New York-i székházában tartott sajtótájékoztatón.

Stéphane Dujarric, aki elkísérte útjára a főtitkárt, közleményben jelentette be, hogy a főtitkár szerdán Volodimir Zelenszkijjel tárgyal a gabonaexportról. Az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország által július 22-én aláírt és négyhavonta megújítható megállapodás, amelynek célja a harcok miatt az ukrajnai kikötőkben rekedt gabona exportjának lehetővé tétele, hozzájárult a háború okozta élelmiszer-világválság enyhítéséhez.

A megállapodás keretében mintegy 20 millió tonna gabonát exportáltak, a novemberben meghosszabbított szerződés március 18-án jár le. Az ENSZ-főtitkár a tervek szerint csütörtökön érkezik vissza New Yorkba. Kérdésre válaszolva Farhan Haq elmondta, hogy semmilyen moszkvai látogatás nem szerepel a napirenden, de elutazása előtt António Guterres telefonon tárgyalt Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettessel. A látogatásról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. António Guterres előzőleg tavaly áprilisban és augusztusban járt Ukrajnában.

(MTI) 

Nyitókép: ukrán elnöki sajtóosztály/AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luxusbatar
2023. március 08. 08:29
Uncsi.
bagira
2023. március 08. 02:34
Öngyilkosságra ösztönzi Klaus Swchab az idős embereket, a Deep State turbófokozatra kapcsolt. Reakció - Amit a mainstream média elhallgat, de mi beszélünk róla. Konteó vagy valóság? Döntse el maga, miután megnézte a műsort! Ezútttal a coviddal kapcsolatos legfrissebb híreket is górcső alá vesszük, mindamellett témáink között szerepel Klaus Scwab egészen elképesztő ötlete, hogyan lehetne csökkenteni a világ népességét: említett "úr" ugyanis jó ötletnek találná, ha az idős emberek önként elbúcsúznának a földi léttől. Persze az, hogy ki számít annak, azt már nyilván valakik, valahol döntik majd el. És ez még nem minden! Nézzék meg a műsort, érdemes! https://www.youtube.com/watch?v=u9KrsJFMyZw
TAVIROZSA
2023. március 07. 23:41
Jó lenne, ha a gabona az éhező afrikaiakhoz jutna és nem az EU mezőgazdaságát tenné tönkre! Ez az ENSZ felelőssége!!
Vitéz János
2023. március 07. 23:34
Bár más, az emberiséget érintő, égető problémával is ilyen lelkesedéssel foglalkozna az ENSZ! Akkor lenne valamennyi hitelessége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!