Húsvétra nyuszit? Gondoljuk át, börtön is járhat érte, ha a kisállat az utcán végzi

2023. április 06. 09:00

Örök téma így húsvét előtt: ajándékozzunk-e élő nyulat vagy sem? Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, az állatvédők arra intenek, fontoljuk meg komolyan a kérdést, ugyanis az ajándékba kapott állatok nagy százaléka végzi az utcán az ünnepet követően.

2023. április 06. 09:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Húsvétkor különösen, de az év más jeles napjain is előfordul, hogy sokan felelőtlenül házikedvenceket vásárolnak – vagy maguknak, vagy ajándékba –, majd az ünnep csillogása utáni szürke hétköznapokban csupán unott teher marad az állat a családban.

– sorolja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője a három legfontosabb alapfeltételt, ami elengedhetetlen a házikedvenc tartásához. Hozzáteszi, hogyha ebből a háromból bármelyik is hiányzik, az állattartás elégtelen, ami sokszor sajnos oda vezet, hogy megunják, kidobják, elhagyják őket. „Soha ne felejtsük, hogy a házi kedvencek önálló életre képtelenek, minden, ami velük történik a gazdától függ” – hangsúlyozza.

Mint mondja, a jó gazda gondossága nemcsak az állatok érezni és szenvedni képes volta miatt fontos, hanem törvényi kötelezettségünk is: házikedvencet utcára tenni ugyanis bűncselekmény, amely

akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

Az állatvédő egyesület vezetője azt tanácsolja, előzzük meg ezt, és élő állat vásárlása helyett ajándékozzunk inkább húsvétkor plüssállatot, édességet, vagy bármi mást, ami ugyanúgy örömet okoz, viszont nem jár büntetőjogi felelősséggel.

„Sajnos a piacok, a vásárok és az állatkereskedések is tukmálják az emberekre a kisállatokat, de ne engedjünk a kísértésnek, legyünk környezettudatosak és felelősek, ne okozzunk más családnak szenvedést egy meglepetésnyúllal” – javasolja. Csak akkor vásároljunk ajándékba állatot, ha a megajándékozott is tud róla, ha magunknak vesszük, akkor pedig gondoljuk át, hogy tudjuk-e vállalni érte az állat egész életén át a felelősséget.

Arra a kérdésünkre, hogy húsvétot követően mennyi megunt nyuszit tehetnek utcára azt mondja, még megközelítőleg sem tudja, hiszen a megvásárolható állatok száma végtelen. Az biztos ugyanakkor, hogy húsvétot követően folyamatosan kapnak hívásokat, hogy hol kószál egy-egy magára hagyott kisállat és a közösségi oldalakon is sokszor látni fotókat utcára dobott nyulakról.

Amennyiben mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, és meggondolatlanul nyuszivásárlásra adjuk a fejünk, ám rájövünk, mégsem tudjuk vállalni a házikedvenc tartásával járó terhet, van megoldás – mondja Seres Zoltán. Időközben kiderülhet például egy állatszőrallergia, amiről nem tudunk, ilyen esetben pedig nyilvánvaló, hogy az állattartás mind az emberi egészség, mind az állat jóléte szempontjából kérdéses. A megoldás azonban sok utánajárást követel – figyelmeztet –, hiszen

az az egyszerű út, hogy leadjuk egy állatkertnek vagy vadasparknak, ma már nem járható.

Ezek az intézmények ugyanis elhatárolódnak a megunt állatok átvételétől. Az állatvédő nem is bánja, mint halkan megjegyzi, korábban sok elhagyott házikedvenc végezte vadállatok eleségeként.

Állatkertek helyett érdemes kisállatkereskedéseket felkeresni, esetleg egy állattenyésztőt, vagy olyan családot, aki magához tudja venni a nyuszikat. Vagy még a vásárlás előtt érdemes megkérdezni az eladót, ha bármi probléma lesz, vissza lehet-e hozni, mert arra is van példa, hogy ezek a helyek visszaveszik a házikedvenceket. Hasznosak lehetnek a közösségi oldalak állatmentő programjai is, itt jó eséllyel találunk új otthont a megunt kisállatoknak. „Ha az ember felelőtlen volt, legalább próbálja felelősen kezelni a hibáját” – hangsúlyozza. Mint hozzáteszi, a legjobb azonban, ha meg sem vesszük, amennyiben nem tudunk felelősséget vállalni érte.

Az állatvédő megjegyzi, húsvét kapcsán nemcsak a nyúlvásárlás okozhat problémát, hanem az állatok túletetése is. „A túl sok maradék, rengeteg csont és zsiradék nem tesz jót az állatoknak” – emeli ki, hozzáteszi, ilyenkor is nagyon fontos a mozgás, és az állatok megfelelő táplálása.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintyőke
2023. április 06. 15:06
Megunt húsvéti nyusziját térítésmentesen átveszem. Pintyőke, kígyótenyésztő.
Bobika8
2023. április 06. 09:21
Milyen ostoba, lélek nélküli szinte minden komment. Akinek volt már házi kedvence, tudja, hogy mennyire érzőlélek mind. A gyerekekre meg senki nem gondol, milyen traumát okoz, ha a kisállat helyett az ajtófélfára felakasztott nyúzott nyuszi várja reggel. Tapasztalatból tudom.
makám
2023. április 06. 08:34
"Húsvétra nyuszit? Gondoljuk át, börtön is járhat érte, ha a kisállat az utcán végzi" aha. és ha leütöm, megnyúzom és csinálok egy nyúlparikást?
bunko_jobbos
2023. április 06. 08:34
Szégyen, hogy az állatokat ennyire az ember fölé helyezzük. De ugye ez a sátán akarata. Már unalmas, hogy az abortusszal hasonlítom, mert azt ugye szabad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!