Ezért kerül egy kiló kenyér ezer forintba, és nincs sok jó hírünk a jövőt illetően!

2023. április 23. 22:00

A márciusi adatok szerint a fehér kenyér kilónkénti ára meghaladta az ezer forintot, de vajon meddig drágulhat?

2023. április 23. 22:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bár az infláció üteme lassul, nincs sok öröm a Központi Statisztikai Hivatal márciusi jelentésében. A KSH közzétette, hogy az adott élelmiszerek ára mennyit emelkedett havi lebontásban. Bár néhány terméknél is látható csökkenés, azonban általánosságban kijelenthető, hogy a boltban kapható élelmiszerek ára leginkább csak nőtt. Így van ez a fehér kenyérrel is, melynek ára a legfrissebb adatok szerint 

átlépte lélektani ezer forint/kilogrammos határt.

Hogy még szembetűnőbb legyen a különbség, egy évvel ezelőtt ugyanazért az egy kilós fehér kenyérért átlagosan 518 forintot kellett fizetni. 

A szakemberek szerint nem könnyű a kérdésben konkrét állást foglalni, mert sokszor egymásnak ellentmondó hírek és árazások látszanak. Bár a KSH adatai még ezt nem tükrözik, csökkenni kezdett az élelmiszerinfláció. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese a Mandiner megkeresésére elmondta, az a mezőgazdasági alapanyagok árai jelentősen csökkentek. Szavai szerint erre csak rátett egy lapáttal, hogy a hazai és a régiós piacon megjelent az olcsó ukrán gabona, aminek lehetőségét a napokban zárta le az Agrárminisztérium. 

Az okok között a szakember sorolta, hogy az energiaárak jelentősen konszolidálódtak és csökkentek a korábban beárazott piaci félelmek csökkennek,

így a gyártók is tudnak engedni az átadási áraikból.

Giczi Gergely az élelmiszerinflációt csökkentő okok között említette továbbá, hogy a kiskereskedelemben az élelmiszeriparban igen jelentősnek mondható 6-7%-os értékesítési volumencsökkenés miatt beindult az árverseny lefelé.

Csökkent a forgalom, valamit tenni kellett

Alig telt el hét az idei évből és a nagy áruházláncok belátták, ha meg akarják tartani a vásárlókat, akkor csökkenteni kell a termékek árát. Február elején először a két német diszkontlánc, a Lidl és az Aldi, majd pár napra rá a CBA és a Penny jelentette be, hogy a saját márkás tejtermékeiknek az árát csökkentik. 

A boltok első körben a tejtermékek árát csökkentették, több hetet kellett várni, mire április elején az Aldi bejelentette, hogy egyes pékáruk árát 33-50 százalékkal mérsékli. 

Giczi Gergely szerint a pékáruk esetében is megfigyelhető, hogy kevesebbet, illetve mást választanak a vásárlók. Példaként hozta fel, hogy míg korábban egy vásárló öt-hat zsemlét vett, mostanra áttért a félkilós kenyérre.

„A kenyér és a pékáruk egy része alapvető élelmiszer, ezek forgalomcsökkenése kisebb, mint az átlagos kiskereskedelmi volumencsökkenés, azonban a fenti eltolódás igaz, és talán az itt megfigyelhető csökkenésben az játssza a legnagyobb szerepet, hogy a pazarlás mértéke is csökken, ami alapvetően egy üdvözlendő jelenség” jelezte. A KSH jelentés rámutat: több pékáru fogyasztói ára is csökkent, míg a kakaós csiga ára februárban 263 forint volt, ez márciusra 257 forintra ment vissza. Bár még mindig messze vagyunk az egy évvel ezelőtti szinttől, hiszen 2022 márciusában a termék 184 forint volt. 

Mi lesz most?

Az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese szerint a régi áraknak egészen biztosan búcsút lehet inteni, azonban egy érezhető mértékű konszolidáció úgy néz ki, hogy végbemegy.

– elemezte a helyzetet a szakértő, aki szerint amint a kockázatok enyhülésével a fogyasztói bizalom visszatér a társadalomban, véleményem szerint újra kinyílhat a vásárlók pénztárcája.

Nyitókép: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Totya66
2023. április 24. 14:50
Szerencsére itt vidéken lehet kapni 750 forinttért is jó kenyeret. :)
zakar zoltán béla
2023. április 24. 09:00
Az összes áruházlánc aljaskodó- nyerészkedő.
zakar zoltán béla
2023. április 24. 08:59
Az összes áruházlánc aljaskodó- nyerészkedő.
Obsitos Technikus
2023. április 24. 08:58
Nem kerül ezer forintba. 650-750 között van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!