Megszegte a magyaroknak tett ígéretét Brüsszel, és most még fizuemelést is kér (VIDEÓ)

2023. július 01. 04:39

A Bizottság szerint higgyük el: noha a kassza üres, a mi pénzük „megvan, náluk van”. És majd oda is adják, ha „jól viselkedünk”. Az uniós tagállamok azonban „fenik a kést”. Teljesen jogosan.

2023. július 01. 04:39
null
Béres Sándor
Béres Sándor

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: csütörtökön megkezdődött a miniszterelnöki csúcstalálkozó Brüsszelben, melynek keretében az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetés-módosítási javaslatot is.

Csakhogy az ígéret nagyon nem ez volt két éve

A költségvetési javaslat azonban „több sebből is vérzik”. Mint arra Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken rámutatott: 2-2,5 évvel ezelőtt, Brüsszel 7 éves költségvetésének elfogadásakor az Európai Unió tagállamainak megígérték, hogy azt nem fogják módosítani.

Ennek ellenére ez most mégis megtörtént, és ezért (a tagállamok – a szerk.) fenik a kést” – fogalmazott a magyar kormányfő Brüsszelből adott pénteki interjújában.

Ugyanis ezzel már a költségvetési időszak felénél bejelentette Brüsszel, hogy „elfogyott a pénz”, vagyis az uniós szerv saját ígéretét megszegve mégiscsak visszament a tagállamokhoz, hogy további súlyos pénzeket, és még egy kis fizetésemelést is kérjen. És ez nem vicc.

Mire kért pénzt Brüsszel?

Az új költségvetési javaslat értelmében Brüsszel nagyjából 75 milliárd eurót kérne a tagállamoktól: 50 milliárd eurót Ukrajna támogatására, 15 milliárdot a migráció kezelésére (persze nem a határvédelemre – a szerk.), további

10 milliárdot stratégiai ágazatokra és a brüsszeli bürokrácia fenntartására (például fizetésemelésekre – a szerk.) különítenének el.

Noha a legnagyobb tétel nem Brüsszel fizetésemelési kérése, hanem az Ukrajnának szánt támogatás (50 milliárd euró), még annak kapcsán is joggal merülhet fel a kérdés, hogy „az eddig (Ukrajnának – a szerk.) odaadott mintegy 70 milliárd euró mire ment el, és az miért nem volt elég?” – idézhetjük ismét a magyar miniszterelnök tagállami vezetőként teljesen jogosan felmerült szavait.

Hiszen, mint fogalmaz: 

 „És ki fogja azt ellenőrizni, hogy valóban arra költik el, amire adjuk?” – teszi hozzá.

Brüsszel megígérte

És itt érdemes megkapaszkodni az olvasónak, mert utóbbi kérdésre Brüsszel válasza csupán egy újabb ígéret:

Azokat a milliárdokat, amiket még a Covid-19 időszaka alatt, egyfajta gazdasági helyreállítási alapnak hoztak létre, hitelekből. Azokat a milliárdokat, amikkel az egész EU-ban csak Lengyelországnak és Magyarországnak tartozik Brüsszel. Azokat a milliárdokat, amiknek a kamataira most 18-19 milliárd eurót kér Brüsszel. Meg kéri azt is, hogy higgyük el: noha a brüsszeli kassza üres,  a pénzünk megvan, jó helyen van, náluk van, és majd odaadják, ha „jól viselkedünk”.

Kérdés azonban:

ha az új költségvetési javaslatattal maga Brüsszel ismerte el, hogy korábbi ígérete fabatkányit sem ér, hogyan higgyük el neki, hogy majd az új ígéretét (amit nyilvánvaló anyagi érdekből is tesz) most majd betartja?

Hogyan adjunk a Bizottságnak 26 másik tagállammal közösen további súlyos eurómilliárdokat úgy, hogy az eddigi súlyos eurómilliárdokat sem sikerült okosan elkölteni (legalábbis a jelek és az infláció szerint)?

Noha ezekre a kérdésekre a válasz alighanem az, hogy „sehogy”, legalább abban bízhatunk, hogy a magyar-lengyel összefogás a brüsszeli EU-csúcson már sikert aratott a migránskvóta ügyében, hátha ebben az ügyben is sikerül hatástalanítani az „elszabadult hajóágyút”.

Orbán Viktor nyilatkozatát Brüsszel költségvetési javaslata kapcsán az alábbi interjúban hallgathatja vissza:

Nyitóképen az Európai Bizottság elnöke. Fotó: Johanna Geron / POOL / AFP

 

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2023. július 03. 07:43
Még hogy az ígéretüket nem tartják be. Aláírt szerződéseket sem.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. július 01. 15:21
Persze, tudjuk! Az ígéreteit csak Orbán szokta betartani, de ő aztán pontosan...
Namond
2023. július 01. 14:40
Béres Sándor, Az ígéret, csak Magyarországra vonatkozott? Ugye, hogy összes tagállamra? Ebből az következik, hogy Béres Sándor, nem újság vagy közíró, hanem egy megvásárolt csúsztatva megtévesztő rogánzsoldos hazug senkiházi. Felkérem a mandit, hogy a közbeszéd tisztulása érdekében soha többet, és munkáltatói cikkeit se szemlézze.
njohn
2023. július 01. 13:54
AZ UNIÓNAK az eddigi ukrán háború 496 napja összesen 180 MILLIÁRD eurójába került ( ebben a pénzügyi segítség /állam fönntartása/ , a fegyverek és a humanitárius segítség is benne van) . Vagyis NAPONTA 363 MILLIÓ eurót éget el Brüsszel Ukrajnában. ÉS ebben még nincsenek benne az országok egyéni támogatásai. No persze a több mint 470 millió uniós polgárnak ez még napi 1 euró kiadás sincsen.... Valóban megéri a háború !!!!!! ( nekik...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!