Nem ad pénzt Romániának az IMF

2010. június 26. 15:05

Elhalasztotta a Nemzetközi Valutaalap a Romániának szánt hitelrészlet átutalását, miután a román alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a már elfogadott megszorító intézkedéscsomagot.

2010. június 26. 15:05

Az IMF közleménye szerint Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője elmondta: az IMF igazgatótanácsa hétfőn nem fogja megtárgyalni a román kormány által korábban elküldött szándéklevelet, mivel a Románia által vállalt gazdasági célkitűzések a részben alkotmányellenesnek nyilvánított takarékossági csomagra épültek. 

A pénzintézet szerint az alkotmánybíróság által kifogásolt intézkedések - a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése, valamint a romániai bírók, ügyészek és az alkotmánybírósági tagok kiemelt nyugdíjainak újraszámolása - lényeges elemét képezték a takarékossági csomagnak, ezért az alternatív intézkedések meghozataláig az IMF igazgatótanácsa elhalasztja a Romániával kötött hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát.

A román kormány szombaton délelőtt rendkívüli kormányülést tart, amelyen az alkotmánybírósági döntés nyomán szükségessé vált pótlólagos takarékossági intézkedésekről tárgyalnak.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2010. június 27. 11:28
Zsarol a cafka. Le akarja nyomni a romant a 3. vilagba... Nem lesz ez jo nekunk se! ;(
Talon Karrde
2010. június 27. 06:56
ÁFA emelés lesz 19%-ról 24%-ra. Nem halasztottak el semmilyen átutalást, a gyűlést nem tartják meg. Nagy különbség, kérem nem hülyeségeket írni.
crm114
2010. június 26. 21:40
Tessék megszorítani, kedves rumunok.
k33
2010. június 26. 16:31
IMF az úr, itt nálunnk is. Vajon mit csinálnának ha kelet középeurópa országai egymásután fizetzésképtelenséget jelentenének be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!