Nem lehet magyarul kenyeret venni a románoktól Kolozsvárott

2013. április 11. 10:30

„Aki nem tud románul, vagy angolul, az éhen fog halni Kolozsváron.”

2013. április 11. 10:30

A kukker.ro videósai a múlt héten románul próbáltak kenyeret vásárolni a Székelyföldön, ezúttal magyarul, kitűzött kokárdával tették ugyanezt Kolozsvárott. Az első helyszínen a fejüket csóválták, majd felszólították a kukkereseket, hogy itt nem szabad videózni, és magyarul beszélő kolléga után kiáltottak. A riporter később elmondta: „Ha nem lennék kitanult a mutogatás művészetében, valószínűleg nem kaptunk volna kenyeret”.

A többi helyen sem nagyon értették, hogy mit akarnak a videósok, de mutogatás révén azért sikerült elmagyarázni, hogy milyen kenyeret szerettek volna vásárolni. Éppen ezért kipróbálták a kukkeresek azt is, hogy mutogatás nélkül hogyan értethetik meg magukat magyarul. Az egyik üzletben szintén felszólították őket, hogy ne filmezzenek, majd az eladó elmondta, hogy angolul, franciául, vagy spanyolul is lehet vele beszélgetni, de magyarul nem.

Végezetül találtak egy boltot, ahol a román eladó egészen szépen tudott magyarul beszélgetni velük, de a kukkeresek végkövetkeztetése az lett, hogy a románoknak inkább nem kell a magyarok pénze, de nem kívánják megérteni, hogy mit akar egy vevő. „Aki nem tud románul, vagy angolul, az éhen fog halni Kolozsváron.” Viszont jó hírként értékelték, hogy „kimondottan a kokárdába nem kötöttek bele”.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rogananti
2013. április 12. 09:10
Az igazság az, hogy egy helyen voltak szarfejek. Itthon kb., pont ez lett volna. 5-ből egy az idióta jobbikos, a többi normális, de nem beszél nyelveket. Két helyen nem tudtak magyarul, egy pedig igen. Izgalmas sztori.
hunavar
2013. április 12. 06:48
http://kukker.manna.ro/showvideo/4251?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304 Szarkavaró libsik !
Forsz
2013. április 11. 23:44
Zsibbasztóan szomorú az értetlenkedéseket olvasni. Hogy miért? Röviden elmondom. 1975. óta nem jártam Erdélyben, de akkor még Kolozsvárott mindenki magyarul beszélt. A taxistól kezdve, mindenki. A boltban ez a probléma fel sem merült, hiszen magyarul beszélt az eladó és a betérő vásárló szintén, mi több, a vevők egymás közt, amíg várakoztak, magyarul társalogtak. Az utcán nem hallottam a magyaron kívül más szót. Az idősebb korosztály egy kukkot sem tudott románul és nem is volt hajlandó megtanulni. Nem mondom, hogy nem voltak problémák, mert az ismerősök panaszkodtak, hogy sok munkahelyen a román vezetés diszkriminatív módon erőltette a román beszédet, de a köznyelv a magyar volt. Tovább megyek. Brassóban az idegenforgalmi irodában - én hülye - angolul kezdtem beszélni, mire az alkalmazott megkérdezte honnan vagyunk, mondtam Magyarországról, erre kissé indignálódva megjegyezte, akkor miért nem magyarul beszélek, hiszen Brassóban vagyunk. Na, ezt csak azoknak a nagyon gyepes agyúaknak mondtam el, akik magyar létükre azt erősítgetik, hogy Romániában tessék románul beszélni. Szánalmas, de úgy vettem észre, ezt azok hangoztatják, akik nem Magyarországon élnek és talán a saját lelkük nyugtatásaként válnak magyarellenessé. Szeretnék egy nem túl racionális, de nagyon fontos érzelmi momentumot itt megemlíteni: én Erdélyt nem tudom Romániának tekinteni és azt is tudom, hogy sok erdélyi román is hajlamos inkább erdélyinek tartani magát. Mellesleg, egy erőltetett betelepítési politika eredményének vagyunk a tanúi, na meg annak, hogy területet és országot alattomos és sunyi, ámbár eredményes politikával is lehet szerezni, na meg úgy is, hogy teleszüljük a környezetünket. A magyar nők inkább csak a nemzés technikájában jeleskedtek, a szülésig nem jutottak el! És ezt már nem én, hanem a nem is titkoltan magyargyűlölő Gheorghe Funar mondta, aki 1992. és 2004. között Kolozsvár polgármestere volt. És igaza volt. Nem nagyon fogadható el a magyarság siránkozása - sajnos - ha a saját reprodukciójára nem képes. Az önfeladás és a vegyes házasság pár évtizedes hatása egyre aggasztóbban mutatkozik - és nem csak Erdélyben, de a Felvidéken különösen. Nem Trianonba kell belenyugodni, hanem azt a frusztráltságot és leverettetettség érzést kell elfelejteni, hogy két világháború vesztesei vagyunk. Ha ezt sikerül túlhaladni, akkor a magyarság vitalitása megújulhat. A XIX. század második felében Európa legszaporább nemzete voltunk.
Erdélyi kopó
2013. április 11. 22:15
http://hu.wikipedia.org/wiki/Finnorsz%C3%A1gi_sv%C3%A9dek Olvass ! Ilyen a kettős mérce Európában.Vannak államok, ahol a kisebbségi nyelv oktatása kötelező a többség iskoláiban is. Példa: Als erstes Bundesland will Baden-Württemberg in Zukunft Türkisch als Unterrichtsfach in den Schulen des Landes einführen. Ein entsprechender Vorstoß aus der CDU-Landtagsfraktion traf auf wohlwollendes Interesse im zuständigen Kultusministerium. Az Európai Unió a legszívesebben betiltaná a magyar nyelv használatát !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!