Megbírságolta a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezőit

2015. április 16. 14:08

Reklámnak tekintette a marosvásárhelyi rendőrség a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat. A két „tetten ért” önkéntes 350 ezer forintos bírságot kapott. Mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták az érintettek, és hivatali hatalommal való visszaélés miatt büntető feljelentést is tettek.

2015. április 16. 14:08

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat, és egyenként ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki két tetten ért önkéntesre. Az esetről a megbírságolt Barabás Miklós és Kincses Előd ügyvéd számolt be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Barabás Miklós a sajtótájékoztató után az MTI-nek telefonon elmondta, az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. A Cemóval szerződéses viszonyban álló két önkéntest március 20-án, az 1990-es véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján igazoltatták a járőröző rendőrök. Március 23-ára idézték be őket a helyi rendőrségre. A több órás kihallgatásról - amelyre velük tartott Szigeti Enikő, a Cemo ügyvezető igazgatója is – még azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy sikerült meggyőzniük a rendőröket, hogy nem követtek el törvénytelenséget. Március 30-án azonban kikézbesítették számukra a bírságolási jegyzőkönyvet.

Barabás Miklós elmondta, Marosvásárhelyen jelenleg vagy kizárólag román nyelvűek a hivatalos utcanévtáblák, vagy a románul leírt utcanév végére odaírják azt is, hogy „utca”. A civil önkéntesek például a hivatalos „Str. Ecaterina Varga” tábla alá helyeztek ki olyan táblát, amelyen a „Str. Varga Ecaterina”, alatta pedig a „Varga Katalin utca” felirat szerepel. Azt is hozzátette, számtalan példa van arra a városban, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai maguk is kiírják az utcanevet a házukra vagy a kapujukra. „Az utcanévtábla azonban Marosvásárhelyen csak akkor minősül reklámtáblának, ha magyar felirat is van rajta” - foglalta össze tapasztalatát az aktivista.

Kincses Előd az MTI-nek telefonon elmondta, mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták a marosvásárhelyi bíróságon, és hivatali hatalommal való visszaélés miatt büntető feljelentést is tettek a helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean és az ügyben eljáró két rendőr ellen.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A városban az 1990-es - kivándorlási hullámot eredményező - etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. április 16. 21:15
Akárcsak egyetlen egy magyarországi ún. emberjogi szervezet ez ellen a gyalázat ellen tiltakozott?! (Nincs több kérdésem.)
Gregorius
2015. április 16. 20:06
Pitiáner rendőrök. Istenem, amikor gyerekként először voltam ott, magyar város volt, ahol magyar beszédet lehetett csak hallani. Mi lett belőle, ha már egy utcanévtábláért is küzdeni kell.
madarasi.abel
2015. április 16. 16:06
Várom Szíjjártó úr nacionalizmust ostorozó, a külhoni magyarok mellett kiálló hivatalos nyilatkozatát.
választópolgár
2015. április 16. 15:28
a románok törzsfejlődése nem esik egybe a fejlett demokratikus haladó nyugatias eu normákkal. De szerencsére magyarországhoz és az úgynevezett romániához is csatlakozott az eu, ami harciasan kiáll a magyarok jogaiért, és szankciókkal kényszeríti a kisebbségi jogok érvényesítését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!