Trump ENSZ-követ jelöltje elítélte Moszkva külpolitikáját

2017. január 18. 20:06

Nikki Haley, Donald Trump ENSZ-nagykövet jelöltje a kongresszusi meghallgatásán az elnökkel egybecsengően kritizálta az ENSZ-et és Izrael támogatása mellett állt ki. Trumppal szemben azonban háborús bűnöknek minősítette Oroszország szíriai beavatkozásait és elítélte Krím-félsziget annexióját is. Kijelentette, hogy egyelőre nem támogatja az oroszok elleni szankciók enyhítését. Habár nincs diplomáciai tapasztalata, Haley-t a demokraták és a republikánusok oldaláról is támogatják.

2017. január 18. 20:06

A republikánus Nikki Haley-t jelölte Donald Trump az USA következő ENSZ-nagykövetének. Kongresszusi meghallgatásán Haley egyetértett Trumpnak a nemzetközi szervezettel szemben megfogalmazott kritikáival és maga is reformokat ígért. Haley azonban számos más kérdésben, mint Oroszország, szembehelyezkedett a leendő elnökkel – számol be a Reuters.

Trump korábban az ENSZ-et csak egy klubnak nevezte, ahova az emberek csak beszélni és jól érezni magukat gyűlnek össze. Haley ígéretett tett, hogy a kongresszussal együtt azon fog dolgozni, hogy reformokat tudjon megvalósítani a szervezetben. Trump jelöltje kiemelte az szervezetnek „Izraellel szembeni rossz bánásmódját”, az észak-koreai atomfenyegetés megakadályozásának kudarcát, a szervezetben megmutatkozó pazarlást és korrupciót.

Trump jelöltje elítélte az oroszok külpolitikáját

Ugyanakkor Trump éles kritikáitól való elmozdulást jelent, hogy Haley elismerte az élelmezési programok, az AIDS visszaszorításáért tett törekvések, a fegyverkezés felügyelete és a békefenntartó missziók szükségességét. Oroszországgal kapcsolatosan Trumppal ellentétes álláspontba helyezkedett Haley. 

Az oroszok szíriai akcióit, mint a kórházak lebombázását „háborús bűnöknek” nevezte. Elítélte a Krím-félsziget annexióját és azt mondta, hogy ellenezné a szankciók enyhítését mindaddig, amíg Moszkva nem változtat a politikáján. Megígérte: továbbítja az üzenetet Oroszország ENSZ-nagykövetének arról, hogy az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tartja az orosz törekvéseket az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra.

Haley kétpárti támogatást élvez

Trump többi nemzetbiztonsági jelöltje, köztük a külügyminiszter-jelölt Rex Tillerson és és a védelmi miniszter-jelölt James Mattis tábornok is szembehelyezkedett Trump korábban hangoztatott elképzeléseivel, például Oroszország ügyében. Haley ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy a kabinettagoktól arra számított volna, hogy megbeszéljék ezeket az ügyeket a leendő elnökkel.

Az indiai származású Haley 2011 óta dél-karolina kormányzója.A politikus nagy népszerűségnek örvend a demokraták és a republikánusok köreiben egyaránt. Ő volt az, aki eltávolítatta a konföderációs zászlót államának kongresszusa elől, miután rasszista indíttatásból megöltek kilenc templombajáró fekete polgárt Charlestonban. 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptiszai
2017. február 03. 11:31
Magyarszélsőjobb és fideszes trógerek egyedül maradnak a volt KGB tiszt Putyin seggének a nyalásával. Szar komcsi illibcsi bagázs.
Csigorin
2017. január 19. 09:21
Trumpnak nem artana megneznie kiket jelol.. Mindenesetre egyelore egy olyan bizottsagnak kell rabolintania amit meg az ancien régime jelolt, szoval lehet hogy csak eloadja a "kotelezo" paneleket, aztan ha mar ott lesz, ugyis azt csinal amit akar.
noMores
2017. január 19. 07:54
A fideszes fobunko nyalintasa, jaaaj: http://index.hu/kulfold/2017/01/19/jo_hir_trumpnak_nemeth_szilard_vele_van/ Az a tarsasag is mily gyomorforgato lehet, ahol ez a taho ezt a komcsi dumat eloadja.
Senye Péter
2017. január 19. 06:24
"... háborús bűnöknek minősítette Oroszország szíriai beavatkozásait és elítélte Krím-félsziget annexióját" - Krímmel kapcsolatban kissé enyhébb a megfogalmazás, Kelet-Ukrajnáról meg egy szó sem esett; lehet megegyezésre jutni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!