Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Fizetésmegvonást kapott a nőket sértegető lengyel EP-képviselő

2017. március 14. 15:09

Kevésbé intelligensek a nők a férfiaknál – jelentette ki Janusz Korwin-Mikke lengyel Európai Parlamenti képviselő. A kijelentést tíznapos felfüggesztéssel és a juttatások egyhavi megvonásával büntette Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, miközben elnézést kért mindazoktól, akiket ezek a szavak megbántottak.

2017. március 14. 15:09

Janusz Korwin-Mikke, lengyel EP-képviselő kiállt a női egyenjogúság ellen, „mert gyengébbek, kisebbek és kevésbé intelligensek, mint a férfiak”, majd mindezt alátámasztva bedobta azt is, hogy női sakkmestereket se nagyon ismer.

Válaszképpen az Európai Parlament elnöke Antonio Tajani precedens nélküli büntetést szabott ki: harminc napos, kb. 9180 eurós juttatásmegvonást, valamint tíz napos felfüggesztést – írja a The Guardian. 

A büntetéssel együtt kommentár is járt, amelyben elnézést kért mindenkitől, akit a képviselő szavai megbántottak és kijelentette: „nem fogom tolerálni ezt a viselkedést, különösen olyan személytől, akinek feladata lenne, hogy az európai népeket kellő méltósággal képviselje.” A közlemény így zárul: „azt fejezte ki a képviselő a nők megsértésével, hogy mélységesen megveti a legalapvetőbb értékeket.”

A történethez hozzátartozik, hogy egy hét alatt nagyjából 935 ezer aláírás gyűlt össze a lengyel képviselő felfüggesztése mellett egy globális kampánycsoport, az Avaaz kezdeményezésére.

Janusz Korwin-Mikke nem először kapott büntetést. 2015 októberében pénzbírsággal sújtották, illetve mintegy két hétre felmentették parlamenti tevékenysége alól, de szavazati jogát megtarthatta, miután egy ülésen náci karlendítést tett, és a migránsokat "emberi szemétnek" nevezte.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2017. március 15. 11:04
Ránézésre az aranyhörcsögöm intelligensebb mint ez a pofa, pedig nőstény.
Akitlosz
2017. március 14. 21:27
Mert szólásszabadság van.
Lotti
2017. március 14. 18:29
Ijesztő, hogy egy magát demokratikusnak tételező rendszer bünteti a vélemény nyilvánítást. Én nem értek egyet ezzel az emberrel, de joga kell, hogy legyen saját véleményt alkotni, és azt ki is mondani. Ez az eljárás olyan mint a holokauszt tagadásért jogi büntetés kiszabása. A téves, vagy kártékony nézeteket vitában kell megsemmisíteni, vagy ha mégsem bizonyultak annak - helyt adni nekik.
==T==
2017. március 14. 17:49
Ez az ember a választóitól kapta a megbízását, őket képviseli, nem Európa népeit. A mostani büntetéssel a képviseleti demokráciát és a szólásszabadságot sikerült egyszerre szembeköpni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!