Katalán elnök: Madrid megsemmisítő támadást indított ellenünk!

2017. október 22. 09:18

Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli ülésre hívja össze a tartományi parlamentet. Úgy fogalmazott, a spanyol kormány Franco diktátor óta a legrosszabb támadást indította Katalónia ellen.

2017. október 22. 09:18

A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy megvitassák és eldöntsék a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján, törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában, amelyről jövő pénteken szavaz a spanyol parlament.

A katalán elnök szerint az „önrendelkezésük megsemmisítésére irányuló támadást" nem fogadhatják el. Mint mondta, a spanyol kormány a Spanyol Szocialista Munkáspárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális párt támogatásával Francisco Franco diktátor óta a „legrosszabb támadást” mérte Katalónia intézményeire és népére. 

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány önhatalmúlag, „illegális módon” a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

A katalán elnök beszéde egy részét spanyol nyelven mondta el a „spanyol demokratákat" megszólítva, és elítélte mindazt azt a kárt, amit a demokráciának okoz a spanyol kormány döntése.

Majd angolra váltva üzenetet intézett Európa vezetőihez és lakóihoz: „ha az értékek veszélyben vannak Katalóniában, akkor szintén veszélyben vannak Európában”

Véleménye szerint a 155-ös cikk ellentétes az európai polgárság sokszínűségével. Nem bűncselekmény, hogy egy nemzet demokratikus formában dönt jövőjéről. Demokratikus és békés Európát akarunk - mondta, és beszédét azzal zárta: „Éljen Katalónia!”

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. október 25. 17:21
Elnézést, hogy túltoltam a párhuzamos csíkokat.
brekker
2017. október 22. 19:14
Lehet, hogy így egyben hülyeség, de egyenként melyikbe tudtok belekötni?
brekker
2017. október 22. 18:58
A katalán zászló leginkább Puerto Ricóéra hasonlít, ellentétben például a baszkokkal, akiknek a zászlaja Nagy Britanniáéra hasonlít. A baszkok vágya érthető, mióta Nelson legyőzte a spanyol Armadát, de miben reménykednek a katalánok? Ők akarnak lenni az új Puerto Rico?
brekker
2017. október 22. 18:32
Elnézést. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!