Vészhelyzeti igazságszolgáltatásnak nevezte tettét egy mecsetben lövöldöző norvég férfi

2020. május 07. 16:58

A vádhatóság szerint Philip Manshaus célja az volt, hogy „megöljön annyi muszlimot, amennyit csak lehetséges”.

2020. május 07. 16:58

Vészhelyzeti igazságszolgáltatásnak” nevezte tettét a tavalyi oslói mecsetbeli lövöldözéssel vádolt férfi tárgyalásának első napján, csütörtökön, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudott nagyobb kárt okozni.

Philip Manshaus, aki ellen a kínai származású, örökbefogadott mostohahúgának meggyilkolása gyanújával is eljárás indult, a bíróságon tagadta az ellene felhozott vádakat. A norvég hírügynökség arról számolt be, hogy a 22 éves férfi elismerte az ügyészség által bemutatott tényeket, bűnösségét ugyanakkor tagadta, mondván, ellenzi a nyugati országokon kívülről érkezők bevándorlását. Ezt azzal magyarázta, hogy a „fehér faj kisebbségbe fog szorulni a saját hazájában”.

A vádhatóság szerint Manshaus előbb meggyilkolta négy évvel fiatalabb mostohahúgát, majd vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve egy közeli mecsethez hajtott, a norvég főváros Baerum nevű negyedében lévő Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. Kiemelték: a célja az volt, hogy „megöljön annyi muszlimot, amennyit csak lehetséges”. A tárgyalás során mintegy harminc tanút fognak meghallgatni, köztük a vádlott apját.

Amennyiben bűnösnek találja a törvényszék, Manshausra akár 21 év szabadságvesztést is kiszabhatnak, az országban ez a maximálisan kiszabható büntetés. A média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, például a tavalyi új-zélandi terrortámadás, amelyben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi Christchurch két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt. A PST norvég titkosszolgálat azt közölte, hogy a férfi már egy évvel korábban a látókörükbe került, azért nem intézkedtek, mivel nem volt információjuk „konkrét merénylettervekről”.

(MTI)

Nyitóképünkön Philip Manshaus látható ügyvédje társaságában. A kép forrása: MTI

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. május 08. 08:32
Ez durva. És azért nem árt azt is tudni, hogy a fehér népesség se autoktón Europában, mint ahogy a kereszténység alapítója, Jézus maga, se Európai volt. (Hogy mennyire volt fehér, azt nem tudni...)
bispora
2020. május 08. 08:16
Már Breivik sem a régi... Ekkora iszlámellenes elszántsággal és rákészüléssel megsebesített egy darab muszlimot és kivégezte kínai mostohatestvérét. Hát ez kurva szerény teljesítmény Philip!
Akitlosz
2020. május 08. 02:50
Ha az állam nem hajlandó megvédeni a saját állampolgárait, sőt szándékosan veszélyt zúdít rájuk muzulmánok rájuk telepítésével, akkor sajnos a civil lakosságnak kell megvédenie magát és az országot. Muzulmán mecset Norvégiában? Mire fel? Odinnak hány temploma van Norvégiában?
Welszibard
2020. május 07. 21:57
Az előrejelzések már több mint 20 éve leírták, hogy hatalmas népvándorlás lesz Európa felé. Ezt egyes helyeken helyi konfliktusok, sőt helyi háborúk fogják követni. Mint látjuk, ez már bekövetkezett. A koronavírus miatt most egy kicsit lelassult a bevándorlás, majd utána újult erővel kezdődik megint az invázió, ne legyenek kétségeink. Az ellenőrizetlen invázióra pedig sajnos, fognak születni ilyen válaszok. Eleinte csak egyéni akciók, mint pl. ez is, de a helyzet eszkalálódása esetén ennél súlyosabb esetek is bekövetkezhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!