Izrael berendelte a lengyel nagykövetet

2021. június 27. 16:17

Az ok: a lengyel parlament csütörtökön elfogadott egy új törvényt az elrabolt zsidó vagyonokra vonatkozó igények időbeli korlátozásáról.

2021. június 27. 16:17
null

Izraelben berendelték Lengyelország nagykövetét a külügyminisztériumba a holokauszt idején elrabolt zsidó vagyonok visszakövetelését megakadályozni készülő, az igények benyújtását időben korlátozó új lengyel törvénykezés miatt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap vasárnap.

Az izraeli külügyminisztérium azért rendelte be Marek Magierowski lengyel nagykövetet, mert a lengyel parlament a  holokauszt idején zsidóktól elrabolt vagyonok visszakövetelését időben korlátozó jogszabályokról döntött. Magierowskival Alon Bar, a külügyminisztérium politikai igazgatója ismertetve az izraeli aggályokat, közölte Magierowskival, hogy

a lengyel törvénykezés hatással lesz a két ország közötti kapcsolatokra.   

Még nem késő leállítani a visszaszolgáltatási kötelezettség megkerülését célzó jogszabályokat, és visszatérni a tulajdon helyreállításának kérdéséről folytatott párbeszédhez” – emelte ki a minisztérium közleménye. „Ez nem történelmi érvelés a holokausztért való felelősségről, hanem Lengyelország erkölcsi kötelezettsége” – állította az izraeli külügyminisztérium.

Előzőleg Varsóban is berendelték Izrael nagykövetét hétfőre,

válaszul a jeruzsálemi bírálatokra a készülő új törvényről   

Az ügy előzménye, hogy a lengyel parlament csütörtökön elfogadott egy új törvényt, amely harminc évben korlátozza a nácik által a zsidóktól ellopott vagyon visszaszolgáltatási igényeinek lehetőségét. A lengyel szenátusnak még hatályba kell léptetnie ezt a jogszabályt. Az új törvény szerint leállítják vagy elutasítják a holokauszt alatt lefoglalt vagyon visszaszolgáltatásával kapcsolatban fennálló azon követeléseket, amelyekről az elmúlt 30 évben még nem hoztak végleges döntést, és szintén tilos lesz a már meghozott közigazgatási határozatok ellen új fellebbezések benyújtása.   

Ez egy borzalmas igazságtalanság és gyalázat, amely megkárosítja a holokausztot túlélők, leszármazottjaik és a Lengyelországban több száz éve létező zsidó közösségek tagjainak jogait” – mondta Jaír Lapid külügyminiszter a két ország kapcsolatát megrontó törvényről.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2021. június 27. 19:42
Nem lennék most fideszes, eddig nagyon nyaltunk a zsidóknak, de msot mégis a lengyelekről van szó. Attól félek, hogy mivel Orbán is zsidó, ezért Izrael mellé fog állni, és nem a lengyelek mellé. És ezzel elárulja a magyar-lengyel barátságot.
Aerion
2021. június 27. 19:23
A zsidó nemzet szövetségese a lengyel nemzet, ahhoz pedig, hogy ez a szövetség értelmet nyerjen, mert a zsidók puszta túléléséről van szó, birodalmista vágyaikról le kell mondaniuk. Itt semmiféle zsidó birodalom nem lesz, csakhogy világos legyen, nemhogy Izrael, zsidó ember sem lesz ennek a századnak a végére, ha a zsidó nem keresi a nemzetek szövetségét. Semmi sem marad a zsidóból, még az emlékük is megszűnik. Országuk helyen többszázmillió nigger ver majd tanyát, vagy épp senki sem, ha képesek és felrobbantják magukat. A zsidót egyvalami mentheti meg - a nemzetvédelem, a nemzeteszme. Ehhez szövetséget kínálunk, és kérünk tőlük. Csak ránk számíthatnak, csak mi nyújtjuk a kezünket nekik, a kommunisták a torkukra rajták a késeket. Ne gyűjtsenek több ellenséget, ha élni akarnak. Bibi már felfogta a dörgést, ezért volt - és ma is - alkalmas zsidó vezető.
szürkeSzarvas
2021. június 27. 18:51
Ugye,a lengyelek is mindig ántiszemiták voltak-nem csipik ezt a hetediziglenes örökjáradékos vérszivást.. :)
Kétes
2021. június 27. 18:44
Ha a brit állam kárpótlást fizetett a volt brit rabszolgatartóknak a rabszolgaság eltörlése miatti +veszteségekért", akkor a zsidóknak is jár. Bonyolítja a helyzetet, hogy a lengyelek esetében nem létezett a lengyel állam a holokauszt idején. Sőt a nácik a lengyeleket is irtották. Sőt amit a lengyel területeken történt holokausztnak neveznek, az a terület a háburú után meg is változott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!