Német egészségügyi miniszter: Kötelezővé kellene tenni a védőoltást

2022. január 08. 12:40

„Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései” – érvelt Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

2022. január 08. 12:40
null

„El kell fogadnunk, hogy a kötelező oltás sem fog mindenkit elérni, de meggyőződésem, hogy sok oltatlannak be lehetne adni a védőoltást, ha meghoznánk ezt a döntést” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A német parlament várhatóan még januárban vitát tart erről

A miniszter abban bízik, hogy a kötelező oltással a lakosságot védetté lehet tenni a jövőre nézve. „Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései, úgy, hogy sokan nem védettek ellenük, mert akkor kezdődik minden elölről"  – magyarázta Lauterbach.

Karl Lauterbach szerint hiába okoz enyhébb tüneteket az omikron variáns, gyorsabban terjed, és korántsem jelenti azt, hogy ha valaki elkapja, akkor védett lesz a következő mutációval szemben. 

Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány”

– hangoztatta a miniszter.

Németországban egyelőre egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező a védőoltás. A parlament várhatóan még januárban vitát tart erről, de azonnali döntés nem várható.

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetése pénteken úgy döntött, hogy enyhítik a karanténelőírásokat, de szigorítják a szolgálatatások igénybevételének feltételeit. Sabine Dittmar egészségügyi államtitkár pedig arról beszélt egy szombati interjúban, hogy a kormány a közösségi immunitás elérése érdekében azt tűzte ki célul, hogy az emberek 95 százalékának meg kell kapni a védőoltást, különösen a veszélyeztetett csoportokban. Dittmar szerint a korábbi, 70 százalékos átoltottsági cél az új variánsok miatt már nem elegendő.

(MTI)

Nyitókép: Hannibal Hanschke /Reuters/ Pool / dpa / AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. január 08. 16:42
A Pfizer-kényszer a bezzegEUban szárnyát bontogató ződglobsi totalitarizmus diadala, és a személyi szabadság veszte lenne. A vezető politikusok is hatalmi, ideológiai harcként tekintenek rá! Macron szinte pogromot hirdet a pfizeréletlenek ellen, a német lámpa meg a szélsőjobbot akarja "leoltani" a színről.
Belakiss
2022. január 08. 16:20
Ez az az idióta barom, szellemi toprongy német miniszter, aki 20 éve nem eszik sót, mert fél tőle.
Kiscsillag
2022. január 08. 16:12
Az értelesebbne beadatja az oltást, aki hülye, az szenvedjen.
savrena
2022. január 08. 14:38
Tényleg az van, hogy a bunkója inkább oltás ellenes. Egyébként pucolom a WC-t is, igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!