Fához kötözve kerülhetett elő a brit újságíró és a brazil felfedező holtteste az Amazonas vidékén

2022. június 13. 18:19

Bolsanaro brazil elnök szerint a két férfinak tudnia kellett, hogy „kalandra” indul, melynek során bármi megtörténhet.

2022. június 13. 18:19
null

Bár a rendőrség egyelőre nem erősítette meg, valószínűleg annak a két férfinek a holttestét találták meg fához kötözve, akiknek azt követően veszett nyoma több mint egy hete Brazíliában, hogy kutatómunkára indultak a bennszülöttek által lakott esőerdőbe – számolt be a 24.hu.

Mint ismert, Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira őslakos-szakértő még június 5-én vasárnap reggel tűnt el a Perutól nem messze található Javari-völgyben, amelyet az Amazonas egyik legelszigeteltebb és egyben legveszélyesebb régiójának is tartanak.

A területen az illegális fakitermelők, az aranyásók és a kábítószer-kereskedők is fenyegetést jelentenek nemcsak az őslakosokra, hanem az őket feltérképezni és védeni szándékozókra is

– írták.

Fennáll a gyanú, hogy gyilkosság áldozatai lettek

A 24.hu hozzátette, hogy sokáig reménykedtek abban, hogy a szabadúszóként a Washington Postnak és a Guardiannak is dolgozó 57 éves újságíró és a korábban a brazil kormány által is alkalmazott 41 éves felfedező élve előkerül. Ha az ő holttestükre bukkantak most rá a mentőcsapatok,

akkor nagy eséllyel gyilkosság áldozatai lettek,

annál is inkább, mivel a párost napokkal korábban megfenyegették.

Eltűnésük után a civilek demonstrációt szerveztek Brazília londoni nagykövetsége előtt június 9-én.

Egy hétig nem hozott eredményt a kutatás

A portál felidézte, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök a páros eltűnését követően azt mondta, munkájuk inkább kalandnak tekinthető, mert ők is tudták, hogy bármi megtörténhet, ha abban a térségben hajóra szállnak.

Phillips és Pereira június 5-én vasárnap reggel hajózott ki a folyóra, akkor hallottak róluk utoljára. Eltűnésüket egy őslakosokat védő szervezet jelezte.

Az első napon alig egy tucat ember kereste őket, majd másnapra egy 250 fős mentőalakulat szerveződött a megtalálásukért. Az akció vezetője mindazonáltal arról beszélt, hiába vetettek be búvárokat, drónokat, hajókat és két helikoptert is a kutatásba, rendkívül nehéz dolguk van a terület nagysága és természeti adottságai miatt. Egy hét alatt nem is hozott szinte semmilyen eredményt a kutatás, bár egy férfit őrizetbe vettek, miután a hajójában vérnyomokat találtak – ismertették.

Folytatódik a nyomozás

Majd azzal folytatták, hogy a nyolcadik napon jó eséllyel sikerült pontot tenni az eset végére, ami minden jel szerint tragikusan zárult.

A 24.hu cikkéből kiderült, hogy Brazília londoni nagykövete értesítette elsőként Phillips fivérét, hogy testvérét és a vele tartó felfedezőt vélhetően egy fához kötözve találták meg az Amazonas vidékén. Egyelőre nem azonosították a két holttestet és a brazil rendőrség sem erősítette meg az értesüléseket, csupán azt közölték: rátaláltak a két férfi személyes holmijaira a dzsungelben. A nyomozás folytatódik, mert a gyilkost is kézre kell keríteni.

Nyitókép: EVARISTO SA / AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. június 14. 09:38
kalandfilmbe illő módon halhattak meg... van akinek ez bejön
Pandaka pygmaea
2022. június 13. 20:02
Fához kötözve? Talán ukrán nácik járhattak arrafelé...
Zsoel
2022. június 13. 19:09
Tanulság: nem megyünk a vadak közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!