Eltörölné a Metallicát a TikTok-generáció, mert szerintük rasszista (videó)

2022. augusztus 11. 13:00

A bandát vádoló tiktokker videója vírusszerűen terjed, természetesen a zenekar rajongóinak is volt hozzá egy-két szavuk.

2022. augusztus 11. 13:00
null

Rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolja a Metallicát egy TikTok-felhasználó. Serena Trueblood egy háromperces videóban gyűjtötte össze azokat a vádpontokat, amelyek alapján a James Hetflied és Lars Ulrich által 1981-ben alapított Los Angeles-i heavy metal zenekart, annak „problematikus” múltja miatt el kellene távolítani a közéletből.

Trueblood a Metallica esetében a rasszizmust emeli ki a problémák sorából. 

A videógyűjteményben Jason Newsted, a Metallica egykori basszusgitárosa náci karlendítéshez hasonló mozdulatot tesz, egy másik vágóképen pedig James Hetfield látható, kezében egy olyan elektromos gitárral, amelyen dekorációként egy stilizált vaskereszt látható.

@serenatrueblood I find it intersting that they only cared about gatekeeping in their fandom when they started getting big agaib from Stranger Things. Thy only care about what lines theor pockets #metallica #metal #isyourfavproblematic #stanculture #cancelculture #fyp p.s. sorry dad #greenscreen #greenscreenvideo ♬ original sound - Serena Trueblood

A videó persze vírusként terjedt az interneten, s Twitteren is megjárta a maga köreit. Itt azonban

Serena Trueblood a Metallica-rajongók táborába botlott, és amit ott kapott, abban nem volt köszönet.

A legfinomabb kritika, amit Trueblood kapott az az, hogy a TikTokkert kellene eltörölni.

A másik oldal is képviseltette magát a kommentelők táborában. Egyikük a következőket írta: 

„Bárcsak láttam volna [Trueblood videóját] azelőtt, hogy megvettem volna a Metallicás pólómat.”

További fordulata a közösségi médiában gyűrűző botránynak, hogy abba a Guns N’ Rosest is sikerült belekeverni. Az egyik Twitter-felhasználó például a következőket írta:

„A TikTok-os srácok azért törölnék el Axl Rose miatt a Metallicát, mert bizonyára nem hallották a Guns N’ Roses One in a Million című számát.” A komment a banda egy 1998-as számával kapcsolatos, amelynek szövegében az „n-betűs szó” is megjelenik. Íme:

„Police and niggers, that's right Get outta my way / Don't need to buy none of your Gold chains today.”

A TikTok-felhasználó #isyourfavproblematic (~ problematikus-e a kedvenced) hashtagű csatornáján egyébként sorra veszi azokat a műsorszámokat, előadókat, amelyekkel kapcsolatban hasonló problémák merültek fel benne.

Így került terítékre többek között a Radiohead, Lady Gaga és a Red Hot Chili Peppers is. 

Az eltörléskultúra hullámait a Netflix egyik sikersorozata, a Stranger Things gerjesztette, amelynek negyedik évadának záró epizódjában az együttes 1986-os Master of Puppets című dala hangzik fel az egyik kulcsjelenetben. 

A zenekar a maga részéről lehetőséget lát abban, hogy zenéjük a Netflix révén a legfiatalabb generációkhoz is eljutott. A Stranger Thingses sikert meglovagolva TikTok-fiókján a banda maga is közzétette a Master of Puppets koncertverzióját. Kommentben pedig rögzítették, hogy

„MINDENKIT szívesen látunk a Metallica Családban. Teljesen mindegy, hogy 40 órája, vagy 40 éve vagy rajongónk, a zene összeköt bennünket.”

Kép: Maxime Gruss / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. augusztus 11. 18:53
A Metallica-t még száz év mulva IS hallgatják majd, de Szerénke mit hagy majd maga után ?
Autofocus
2022. augusztus 11. 16:32
Szarunk rád hópihe.
tetx
2022. augusztus 11. 15:43
Hehe, gondolom a Metallica először a pofádba szarik, aztán lehet kiperel minden meglevő meg a következő 20 évben megszerzendő vagyonodból. Joggal.
Nekro
2022. augusztus 11. 15:24
Idióta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!