Veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása Guterres szerint

2022. szeptember 29. 19:02

Az ENSZ főtitkára szerint kockára tenne a béke kilátásait is a térségben az oroszok ezen terve.

2022. szeptember 29. 19:02
null

„Kockára tenné a béke kilátásait a térségben és veszélyes eszkalációt jelenetene, amennyiben Oroszország megvalósítja a négy ukrán régió elcsatolására vonatkozó terveit” – figyelmeztetett csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár.

„Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes,

 – húzta alá Guterres újságíróknak nyilatkozva.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen „a nemzetközi jogi keretekkel”. „Nincs keresnivalója a mai világunkban. Elfogadhatatlan” – emelte ki.

„Még jobban kockára tenné a béke kilátásait, ha Oroszország úgy döntene, hogy belevág ebbe” – mondta az ENSZ-főtitkár. 

és akadályozni fogja lehetőségeinket, hogy életmentő segélyeket szállíthassunk Ukrajna-szerte és azon túl is” – mondta az ENSZ vezető tisztségviselője.

(MTI)

Nyitókép: JACQUESCOLLET / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2022. szeptember 29. 22:46
Azok szerint az arabok szerint, akik elvetették a Palesztina megosztására vonatkozó 1947. évi ENSZ tervet, az izraeli állam törvénytelen, az egyiptomi és a szír hadsereg kísérletet tett Palesztina felszabadítására, bosszút állt Izrael megalapítása miatt. 1967-ben Egyiptom, Szíria és Jordánia sok katonával lezárta az izraeli határt, kiutasította az ENSZ békefenntartókat és Izraelt blokád alá vette a Vörös-tengeren. Izrael ezeket az akciókat casus bellinek (háborút indokló eseménynek) tekintette és megelőző támadást indított. Ez a hatnapos háború.
Csigorin
2022. szeptember 29. 21:47
meguszhattatok volna a Krimmel es autonom Donbasszal februarig. Meguszhattatok volna a fel Donbassz elvesztesevel nyarig. Meguszhattatok volna szeptemberig a Donbassz elvesztesevel. De nem. Ti folytatjatok a kijevi junta tomeset fegyverekkel. Most meg meguszhatjatok negy regioval. Ha most se kapcsoltok akkor hamarosan Ukrajnabol nem marad semmi.
5m007h 0p3ra70r
2022. szeptember 29. 21:30
Antoniot elfelejtették tájékoztatni, hogy minden résztvevő célja ez.
veszettfejsze
2022. szeptember 29. 21:03
Mire fel ismerné el bárki is? Ne vicceljünk már. Már a Krími 2014-es is problémás volt, de a mostani eset már semmilyen szempontból nem hasonlított egy valamennyire is szabályos népszavazáshoz. Konkrétan a látszatra sem adtak. - A teljesség igénye nélkül: Eleve néhány nappal előtte találták ki az egész választás sztorit. Nem voltak választási névjegyzékek, hiszen a területek lakossának komoly része elmenekült, eleve akik nem Oroszország felé menekültek, azokat meg sem próbálták szavaztatni, sőt mivel az oroszok nem ellenőrzik a szavaztatott terültek bizonyos részeit, ezért az ilyen helyeken megint csak nem volt szavazás. Mit jelentenek ilyen körülmények közt az extrém magas részvételi arányok, amiket közzétettek? Mihez képest állapították meg? És akkor nem említettük, hogy nem volt semmilyen kampányidőszak, nem volt kontroll, tömegesen jöttek a beszámolók és fotók, fegyveresek által kísért mozgóurnákról, fenyegetésekről, vagy élelmiszer és víz átadását az elszakadáspárti szavazathoz kötő katonákról. Ennek töredéke esetén sem tekinthető a szavazás érvényesnek és demokratikusnak. Egy kisközségi polgármesterválasztást szigorúbb keretek közt kell lefolytatni, nemhogy egy magyarország-méretű terület és több millió ember hovatartozásáról szóló referendumot! - többször láttam hangoztatni: de hát ezek eleve oroszajkú területek, miért kellett volna csalni? lássuk: Orosz nemzetiségűek aránya: Donyeck megye: 38% Luhanszk megye: 39% Herszon megye 14% Zaporizzsja megye: 25% érdekességképpen még a nagyonorosz Krímen is: 58% (24% ukrán, 12% tatár, 8% egyéb) Ezeket össze lehet vetni az igenek állítólagosan 90% fölötti arányával. Már az is méltatlan, hogy valaki annyira komolyan veszi ennek a "népszavazásnak" a témáját, hogy érvelni kezdjen. Olyan mintha jönne egy politikus és kijelentené egy háromlábú keverék kutyáról, hogy arab telivér és most nyerte meg az epsomi derbyt. Utána meg válogatott ló és kutyatenyésztőknek, biológiaprofesszoroknak kellene érveket hozni és bizonygatni, hogy miért nem lehet igaz ez az állítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!