Lavrov az orosz-kínai kapcsolatokról: Fontos óráinkat egymáshoz igazítani

2023. április 13. 20:13

Az orosz külügyminiszter a találkozón Oroszország és Kína erős kapcsolatát méltatta.

2023. április 13. 20:13
null

Oroszország és Kína erős kapcsolatát méltatta Szergej Lavrov orosz és Csin Kang kínai külügyminiszter a Szamarkandban csütörtökön tartott kétoldalú találkozójukon.

Az üzbegisztáni városban az orosz, a kínai, az iráni és a pakisztáni külügyminiszter részt vett egy konferencián, amely a térségbeli biztonsággal foglalkozik az afganisztáni helyzet tükrében. A négy tárcavezető ennek alkalmából tárgyalt egymással, és egyetértettek abban, hogy

szükség van az együttműködésre az afgán hatóságokkal

a politikai stabilitás megőrzése és annak érdekében, hogy elejét vegyék az afgán területről kiinduló terrorizmusnak és kábítószer-csempészetnek.

Oroszország és Kína azon kevés országok közé tartozik, amelyek a 2021. augusztusi tálib hatalomátvétel után is fenntartják diplomáciai képviseletüket Kabulban.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit is megvitatták

A pekingi külügyminisztérium tájékoztatása szerint a találkozó keretében Csin Kang Szergej Lavrovval kétoldalú megbeszélést is folytatott, amelyen megvitatták az orosz-ukrán háború fejleményeit. A kínai külügyi közlemény szerint

Peking továbbra is konstruktív szerepet kíván játszani a politikai rendezés és a béketárgyalások újraindításának elősegítésében.

Kang kiemelte, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzet rohamosan változik, ami a stratégiai kapcsolatok megőrzését igényli Kína és Oroszország között.

Lavrov a találkozón Oroszország és Kína erős kapcsolatát méltatta. „A jelen körülmények között a találkozók sűrűsége teljességgel igazolt, fontos óráinkat egymáshoz igazítani” – fogalmazott. Felidézte egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel tartott márciusi találkozóját. „Az ott elfogadott döntések, amelyek minden túlzás nélkül történelminek mondhatók, erőfeszítéseink fokozását igénylik tőlünk együttműködésünk minden területén, a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében, valamint a regionális és a nemzetközi problémák vonatkozásában egyaránt” – mondta Lavrov.

(MTI)

Nyitókép: UZBEKISTAN FOREIGN PRESS SERVICE / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

***

***

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. április 14. 14:42
-Brezsnyev elvtárs! Esznek a vörös téren! -Na és? -Milliónyian esznek!!! -Na és, mi abban a rossz?? -Az, hogy pálcikával esznek !!! :)
Armageddon
2023. április 14. 06:53
A képen ki támogat kit? Melyik van rosszul?
Falióra tábornok
2023. április 13. 22:54
"Fontos óráinkat egymáshoz igazítani" tehát moszkvában átállnak pekingi időzónára, és a cirill betűk helyett kínai írásjegyekre. :DDDD
Akitlosz
2023. április 13. 22:04
Kína nem akarja, hogy a muzulmánok elkezdjenek Kínában is terroristáskodni. Ezért hajlandó együttműködni a tálibokkal, ha ők cserében nem áskálódnak Kínában. Így mindkét ország jól jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!